• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Oturgaçlı Götürgeç YerineVelespit

14.05.2015 00:00:01

 

Efenim, ilk bisiklete benzeyen ve koşu makinesi anlamına gelen Laufmaschine 1817 yılında Alman mühendis Baron Karl Von Drais tarafından icat edilmiş. Ancak bu aracın pedalları yok. Bu ahşap makine binenin ayaklarınca itildiğinde gidiyor. İskoç demirci Kirkpatrick Macmilla 1839’da bu araca pedal ekliyor. Arka dingile eklenmiş bu pedal mekanizması pek de verimli olmuyor. 1861’de ‘‘Tez Ayak’’ anlamına gelen Vélocipède adı verdikleri ve dilimize de velespit olarak çevrilen bisiklette Fransız baba oğul Pierre-Ernest Michaux pedalları, iri olan ön tekerleğe bağlıyor. Bu velespit kişiyi o kadar titretiyor ki ‘‘kemik titreten’’ lakabını alıyor. 1885’de İngiliz bisiklet üretici J.K. Starley güvenli bisikleti piyasaya sundu. Bu velespitte tekerler eşit boydaydı. Pedallar arka tekere bağlı bir zinciri çekiyordu. Sele ise iskeletin üstündeydi. Modern bisiklet artık hazırdı. 1887’de lastikler hava ile dolduruldu ve 1890’da da frenler eklendi. İnsan için kendini itmenin en faydalı yolu olan bisiklet tarihe tekerlek basmaya geliyordu.

Velespit olarak bildiğimiz bisikletin insan metabolizması, sağlığı ve çevre üzerindeki olumlu etkileri yıllar geçtikçe ortaya çıkmaya devam ediyor. Peki nedir bu velespitin faydaları ki tercih edelim?

Kasları güçlendirmenin en iyi yolu onları çalıştırmaktır. Kalp de bir kas olduğuna göre velespit kardiyovasküler bir egzersiz olarak kalbin atımını hızlandırır ve kalbi güçlendirir. Bu da yaşam süresini ve kalitesini arttırır. Daha fazla hava verdiği için solunumu arttırır ve akciğerleri güçlendirir. Bisiklet, vücudumuzdaki kalça, basen, baldır ve bacak kaslarını zorlar. Böylece hareketsizlikten dolayı eklemlerde oluşan rahatsızlıkları engeller.

 Obezite günümüzün kronik hastalıklarından biridir. Obezite ile baş etmek için sağlıklı ve dengeli beslenmenin yanı sıra fiziksel egzersiz de gerekmektedir. 1 saat bisiklet sürmek 550 kalori yakılmasına yardımcı olur.  Yani bisiklete binmek yağ yakımını arttırır, kalori harcatır ve fazla kilolardan kurtulmanızı sağlar.

Bacak üstlerinde, diz çevresinde ve kalçalarda görülen selülit çoğu zaman hareketsizlikten kaynaklanır. Bisiklet buradaki kasları çalıştırdığından dolayı selülitten kurtulmayı kolaylaştırır.

Stanford Üniversitesinde yapılan bir araştırma düzenli bisiklete binenlerde radyasyon etkilerinin azaldığı ve ciltlerinin daha genç göründüğü belirtilmiştir.

Bristal Üniversitesinde yapılan araştırmada ise düzenli bisiklete binen kişilerin sindirim sisteminin çok iyi çalıştığı, vücut direncinin arttığı, hastalıklara ve strese karşı daha dirençli olduğu görülmüş.

Stres anında damarlar daralır. Yeterli miktarda kan damarlara gidemez ve hücreler oksijensizlikten dolayı ölür. Bisiklete binmek damarların açılmasına ve damarlara daha fazla oksijen gitmesini sağlar.Fiziksel olarak rahatlayan vücut beyinle ortak olur ve olumlu düşünceler üretir. Ayrıca diyafram kasını gevşeterek beyne ‘‘her şey yolunda’’ mesajını gönderir.  Bacakları çalıştıran bisiklet büyüme hormonunu salgılatır. Bu hormon kişide olumlu duyguların açığa çıkmasına neden olur. Bisiklete binmek sosyalleşmeyi de sağlayarak özgüveni de arttır. Günlük 30 dakika bisiklete binmek uykunuzu düzenler.

Yakıtı İtme gücü olduğu için paranız cebinizde kalır. ‘‘Bize her yer otopark’’ sloganıyla hareket eden bisiklet otopark bulma sürenizi en aza indirir. Kazaları, yol aşınmasını, hava, su, gürültü kirliliğini azaltır.

İklim değişikliğinin ana kaynağı olan sera etkisini ortaya koyan gazların emisyon miktarının fazla oluşudur. Emisyon miktarını arttıran bir faktör ise motorlu taşıtlardan çıkan karbondioksit miktarıdır. Yapılan araştırmalar sera gazları içinde yer alan karbondioksit (CO2) küresel ısınmada %50 paya sahiptir. Bunun sebebi, karbondioksitin hem miktarı hem de ömrünün 50-100 yıl gibi çok uzun olmasıdır. O nedenle küresel ısınmaya karşı alınacak önlemlerin başında karbondioksit salınımının azaltılması olmalıdır . Kaba bir hesapla her bin otomobil günde 3000kg karbondioksiti atmosfere salıyor. Bunu da oturgaçlı götürgeçlere binmek yerine velespitlere binerek azaltabiliriz.

Dipnot: Sağlık Bakanlığı’nın dediği gibi; sağlığınız için harekete geçin.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: