• resmi ilanlar
Ayşe KUDU [email protected]

Gelin – Kaynana Çarpışması 1

18.09.2014 00:00:01

 

Efenim, işyerindeki yoğun istekler üzerine bu hafta gelin- kaynana ilişkilerine değiniyoruz. Temelde aynı nedenlere dayanan ve kültürümüzde nesilden nesile aktarılan yüzyıllardır süregelen gelin kaynana çatışmaları maalesef bazı aile ilişkilerini zedelemekte ve hatta boşanmalara kadar götürmektedir.

Gelin-kaynana çatışmaların öncelikli nedeni güç savaşları. Kimin kurallarının geçerli olacağını sınayan gelin ve kaynana, kendi isteklerinin çatışmasıyla birlikte çatışmalar yaşayabiliyorlar. Güç savaşının kökenine baktığımızda Freud’un Oedipus ve Elektra Komplekslerini görmekteyiz. Oedipus kompleksine göre 3-5 yaş arasındaki erkek çocuk annesine hayran kalır ve aşık olur. Annesinin babasına ait olduğu düşüncesi çocukta babasını rekabet etmesi gereken bir güç olarak görmesine sebep olur. Babası tarafından cezalandıracağını düşünen çocuk, ahlak gelişimiyle birlikte annesine olan duygularını bastırır ve babası gibi olursa annesine sahip olacağını düşünerek babasıyla özdeşim kurarak onun gibi davranmaya başlar. Aynı şey kızlar için de geçerli tabii. Elektra kompleksine göre ise, kız çocuk babasına aşık olur ve annesiyle rekabete başlar. Ve süreç, kız çocuğunun babasına olan aşkını bastırıp annesiyle özdeşim kurmasıyla sona erer. Evlilik sürecinde de babasına olan aşkını bastıran kız çocuk hayallerindeki ilişkiyi eşiyle yaşamaktadır. Bu süreçte ilişkiler, gelin ve kaynana için, anne ile rekabetin yeniden canlanması olarak adlandırılabilir. Geçmişin tekrar aktif olmasıyla süreç yineleyebilir.

Eşinden yeteri kadar sevgi görmeyen bir kadın bu sevgiyi dünyaya gelen oğluyla gideriyor olabilir. Oğlundan ayrılmakta zorluk çeken anne için gelin, ayrılık sebebi olduğundan gelinine karşı kıskançlık ve öfke duyguları yaşayabilir.

Bir diğer neden, sınırlar. Bizim toplumuzda çoğunlukla evlilikten önce ailesinden ayrılmayan erkek çocukları aileden ayrı bir birey olup sınırlarını netleştiremediği için bu durum kendi ailesine de yansıyabiliyor. Karışmanın, müdahale etmenin normal olduğunu kabul eden aile ve çocuklar için ilişkiler kolayca yönlenebiliyor, ancak bu yönlenme her zaman olumlu sonuçlar doğurmuyor. Bu noktada bazı kız aileleri de ‘’aman alttan al evliliğinde problem olmasın’’ gibi cümlelerle gelinlerin kaynana ilişkilerinde pasif olmalarına ve ilişkilerde yaşadıkları problemlerde kendilerini suçlayarak depresyona girmelerine sebep olabiliyor. Bazı ailelerde ise kız ailelerin kız çocuklarına ‘’kendini ezdirme’’ şeklindeki ifadeleri evlilikteki karı-koca ilişkilerini olumsuz etkileyebiliyor. Bu noktada karı-kocanın kendi ailesini kendi ilişkisine çok karıştırmaması ve yaşadıkları günübirlik çözülebilecek problemleri aileleriyle paylaşmamaları daha olumlu olacaktır. Çünkü sizin yaşadığınız ve ertesi güne uzamayacak olan bir problem ailelerin kafasında yıllarca kalıp en ufak bir problemde masaya koyulabiliyor.

Dipnot: Tabii ki bu kadar değil, devamı haftaya...

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: