• resmi ilanlar
Rahmi Tamer Özçelik [email protected]

SOSYAL MEDYADA BALIK AVI

07.10.2015 00:00:02

Şüphesiz sosyal medya dünyanın en büyük gücü olmaya aday…

Çok kısa bir sürede kitleleri sokağa dökebildiği gibi, en mahrem, en gizli bilgileri de ele geçirmek için biçilmiş kaftan…

Hepiniz karşılaşmışsınızdır…

Sosyal medyada sizi test eden, genel kültürünüze not veren, zekânızı ölçen birçok testle…

Sağlıklı olup olmadığınızdan, ne kadar yaşayacağınıza kadar birçok konuda sorularla karşılaşır, aldığınız yanıtlara göre de hayatınıza bir çeki düzen vermeye çalışırsınız…

Birinin bizimle ilgilenmesi, bizi tanımaya çalışması hoşumuza gider, gururumuzu okşar. Testler de bir açıdan bunu yapmaktadırlar. Ayrıca bu testlerin sonucunu sosyal medyadan paylaşarak insanların bizim hakkımızdaki düşüncelerini de etkileme şansımız olduğunu düşünürüz. Dolayısıyla kendimizi kötü hissettiren test sonuçlarını yaymazken, kendimizi iyi hissettirenleri yayarız.

Peki, hiç düşündünüz mü?

 “Normal şartlarda bilimsel bir testin oluşturulabilmesi için uzun ve zahmetli, hatta oldukça maliyetli bir süreç gerekirken neden bu testler sosyal medyada ücretsiz olarak dağıtılıyor?”

“Gerçekten bilimsel bir değeri var mı?”

“Bunu hazırlayan şirketlerin, internet sitelerinin ya da kişilerin bu işten kazancı ne?”

Bu konuda bir araştırma yapılmış ve ilginç sonuçlara ulaşılmış…

Öncelikle ziyaretçi kazanıyorlar elbette. Ziyaretçi sayısı arttıkça da şirketlerin reklam gelirleri artıyor. Ancak bu gelir, buzdağının sadece görünen kısmı.

Normalde bir kurum ya da şirket size özel hayatınız, değerleriniz, alışkanlıklarınız, beğenileriniz vs. hakkında sorular sorsa belki çekinirsiniz ya da şüphelenirsiniz. Ancak konu eğlenceli bir test olunca davranış şekliniz değişir. Hatta testin sonucunun doğru olabilmesi için olabildiğince içten cevaplar verirsiniz. Bütün bu bilgiler de pazarlama şirketleri için eşsiz değerdedir.

Bu testler aynı zamanda şirketler için birer direkt pazarlama fırsatıdırlar. Birçoğunda reklam mesajları adeta gözünüzün içine sokulur. Reklamları kapatabilmek için sürekli (x) düğmesini arayıp durursunuz.

Bu araştırma da insanların bu testlere neden bu kadar çok eğilimli oldukları da araştırılmış…

Ayna benliği Amerikalı sosyolog Charles Cooley’in 1900’lerin başında geliştirdiği ve halen kabul gören bir kavrammış. Cooley’e göre insanlar sadece başkalarının kendileri hakkında ne düşündüklerine önem vermekle kalmazlar, davranışlarını da buna göre ayarlarlarmış. Nasıl bir insan olduğumuz hakkındaki fikrimiz, kendimize bakışımızla başkalarının bize bakışının sürekli etkileşimleri sonucunda ortaya çıkarmış. Özellikle orta öğrenim yaşlarında bu konudaki takıntılar zirveye ulaşır, ancak sonrasında yetişkinlikte de devam edermiş.

İşte, sürekli olarak insanlara daha fazla şey satma uğraşında olan şirketler ise, bahsedilen bu testleri hazırlarken, kişiler ile çevreleri arasındaki bu bağı ticari çıkarları için kullanmaya çalışıyorlar. İnsan psikolojisi ve düşünce mekanizmalarının “zayıf” taraflarını kullanarak mallarını pazarlıyorlar. Bu zayıf taraflarımızdan bir tanesi de, başkaları tarafından nasıl göründüğümüze verdiğimiz önem.

Araştırmanın sonucunda şöyle bir tavsiyede de bulunuluyor…

“Öncelikle İnternet’te girdiğiniz her sitenin, yaptığınız her tıklamanın, verdiğiniz her bilginin bir yerlerde kaydediliyor olduğu ihtimalini hiç akıldan çıkartmamak lazım. Şifre girerek bir üyelik oluşturmanızı isteyen sitelere karşı her zaman tedbirli olun. Kişisel bilgilerinizi isteyen sitelerin, bu bilgileri sizin izniniz olmaksızın paylaşabileceğini unutmayın. Banka veya kredi kartı hesap bilgilerinizi isteyen testleri kullanmayın. Eğer herhangi bir  İnternet sitenin güvenilirliğinden emin değilseniz, şu sitede sıralanmış araçları kullanarak kontrol edebilirsiniz.”

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: