• resmi ilanlar
Rahmi Tamer Özçelik [email protected]

TAŞHAN

08.08.2012 00:27:48

 

Hasbelkader 45 yaşından sonra üniversite öğrencisi olmak için adım attık.

6353 sayılı Kanun ile 6111 sayılı kanuna eklenen bir fıkra ile üniversite sınavını kazanıp da,  kayıt yaptıramayanlar için bir af çıktı.

Ben de 1994 yılında girip kazandığım Dokuz Eylül Üniversitesi EKSTERN ( o zamanlar devam mecburiyeti olmayan bölüm) İktisat Fakültesine Hakkari’deki görevim nedeni ile yaptıramadığım kaydımı yaptırmaya karar verdim.

Kimisi bu yaştan sonra ne okuması, kimisi profesör mü olacaksın kardeşim nereden çıktı bu iş dedi.

Ama yine de kararlıyım…

Bakalım bu işi başarabilecek miyim?

Ne demişler okumanın yaşı olmaz.

Bu vesile ile üniversiteye müracaatımızı yapmak üzere geçen hafta İzmir yollarına düştük.

Bugünkü yazımın asıl konusu benim üniversiteli olmam değil tabiî ki. Bunu benim durumumda olup da bu imkandan haberi olmayanlar için yazdım.

Asıl konu, İzmir ‘de Kemeraltı Çarşısı’nı gezerken uğradığımız Kızlarağası Hanı’ nı Yukarı TAŞHAN’la benzeştirmem. 

 

Anadolu’da birçok yerleşim yerinde karşılaşabileceğimiz bir taş han olan Kızlarağası Hanı, 1744’te Kızlarağası Hacı Beşir Ağa tarafından inşa ettirilmiş ve uzun yıllar İzmir’de önemli bir boşluğu doldurmuş. 1993 yılında restore edilerek turistik çarşı olarak hizmete girmiş. İki katlı bir han. Üst katta, galeriye açılan odalarda yatmak isteyenler kalır, zemin katta ise yükleriyle develer, tüccarlar ve hizmetkarların kalabileceği odalar, malların boşaltıldığı ve pazarlandığı dükkanlar ile pazarlık yapan insanlar bulunurmuş. 1993 yılında restore  edildikten sonra hizmete giren Kızlarağası Hanı, şimdi kültür ve ticaret merkezi işlevi görüyor. Han avlusunun ortasındaki çay bahçesinde, günün yorgunluğu sohbetlerle atılıyor. Edebiyatla ilgilenenler, akşamüstü burada buluşarak keyifle çaylarını yudumlarken koyu sohbetlere dalıyorlar.

 

268 senelik bu tarihi handa incik boncuk, çanta, hediyelik eşya, halı, otantik giyim, kitap, müzik aleti, deri gereçler gibi her şey var. Üst katta bilinmeyen değerli dükkanlar ve tanınması gereken ustalar var. Mesela bakır işleme ustası, ney yapım ustası, taş kesicisi var. Antika dükkanlarında eskilere ait birçok plağı ve eşyayı bulmak mümkün.

 

Büyükcami Mahallesindeki yukarı çarşıda bulunan Yukarı Taşhan ise, kitabesine göre; H 1219 (1804 )yılında Serbevvab Hacı Abdullah Ağa tarafından yaptırılmış Açık avlu etrafında, iki katlı revaklı odalardan oluşmaktadır Tamamen kesme taşla inşa edilmiş olan 30 odalı hanın, girişi doğudandır  Girişinin büyük bir ahşap kapısı vardır Revak kemerleri üzerinde çörten (dam çevresindeki yağmur sularını oluklardan alıp duvar temelinden uzağa akıtan, saçak kenarlarından dışarı doğru uzanmış ağaç oluk)  ve kuş evleri bulunmaktadır

 

Kızlarağası Hanı kadar büyük ve geniş alanı olmasa da, tarihi ve mimari yapısı ile ona benzeyen Taşhan’da  da ilimize özgü el sanatlarını yaşatan sanatkar ve zanaatkarlara imkan tanınmak suretiyle, kültürel bir cazibe merkezi haline getirilebilir. İlimize ait yemeklerin sunulduğu şirin bir lokanta ile güzel sohbetlerin yapılabileceği çay-kahve ocağı (sadece bu çay ocağında olmak üzere, eskiden olduğu gibi cam şişelerde Kökez suyu satılabilir), Yukarı Çarşı’da alışveriş yapıp da soluklanmak isteyenlerin mola yeri olabilir.  BEHDER’in ürünlerinin, Kızık kilimlerinin , Mudurnu oyalarının, ağaç oyma işlerinin satıldığı dükkanlar hayata geçirilebilir. Bolu’ da sanatla uğraşan sanatkarlar ve halen zanaatlarını icra etmeye çalışan zanaatkarlar için atölyeler oluşturulabilir.

 

Anadolu’da birçok yerel yönetim şehirlerdeki mevcut hanları etkin bir hale getirebilmek için büyük çabalar sarf etmekteler. Bunun en güzel örneği de, Amasya Valiliği’nin başlattığı 250 yıllık Taşhan’ın restorasyon çalışmaları.

 

Dışarıdan gazel okumak kolay diyebilirsiniz… Bizimki sadece bir öneri…

 

Tabi ki böyle bir çalışma kolay değil. Çok iyi bir planlama ve koordinasyon gerektiriyor. Daha da önemlisi belli bir maliyet oluşturuyor.

 

Valilik, Belediye ve başta Yukarı Çarşı Koruma ve Güzelleştirme Derneği olmak üzere STK’ların yapacağı çalışmalar, hem Yukarı Taşhan’ı hem de Yukarı Çarşı’yı  bir cazibe merkezi haline getirebilir.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: