• resmi ilanlar
M. Cengiz Poyraz [email protected]

İMZAYA, İTAYA , İLGAYA.

25.09.2012 00:38:22

 

     T.C. bir hukuk Devletidir.  Gerek Devlet ile vatandaşların, gerek özel ve tüzel kişilerin birbirleriyle olan ilişkileri, Anayasanın belirlediği sınırlar içinde yapılan kanunlarla belirlenir.

 

    Kişinin yasaları bilmemesi veya anlayamamış olması mazeret olarak kabul edilmez. Her vatandaş ülkenin yürürlükteki kanunlarını bilmek ve uymakla mükelleftir.

 

    Ancak muhatabı olduğumuz yasaları metninden okuyup anlamak, eğer hukuk eğitimi almamışsa ancak  beş yüz de bir kişinin becerebileceği bir iştir. Zira hukuk dilimiz Osmanlıcadır. Herkesin bir hukuk müşaviri olması ise ülkemizin ekonomik şartları içinde büyük bir lükstür.

 

    Osmanlıca dünya hukukçularının kullandığı ortak bir dil değildir. Dolayısıyla tıp da olduğu gibi bunun bilimsel bir gereklilik olduğu söylenemez. Gerçek şudur ki hukuk dili ile vatandaşlarımız arasında ciddi bir iletişim sıkıntısı yaşanmaktadır.

 

    Yıllardır ülkemizin gündeminde olan kredi kartı problemini biliyorsunuz. Yüz binlerce kişi kredi kartı borcunu ödeyemediği için bankalar nezdinde ki itibarını kaybetmiştir. Haklarında yasal takibata geçilmiştir.

 

    Sebep kredi kartı sözleşmelerindeki imzaların getirdiği yükümlülüktür. Ne manaya geldiği anlaşılamamış olan temettü faizleri yüzünden, bankanın uyguladığı serbest faizle borç 700 TL. den beş bin TL. ye çıkıvermiş ve ödenemez hale gelmiştir.

 

     Herkes imzalıyor diye altına imza koyduğunuz sözleşmeler, poliçeler, eğer Osmanlıcanız yoksa okusanız da anlayamayacağınız kelimelerle doludur.

 

      Şimdi size bir sigorta poliçesinden alıntılar aktaracağım. Bunları anlayabiliyorsanız sorun yok. Ama anlayamıyorsanız ya bir avukattan yardım alacaksınız, ya da Osmanlıca öğreneceksiniz.

 

      *  Riyazi ihtiyattan henüz itfa edilmemiş bulunan istihsal masraflarının tenzili sureti ile……

      Muhtemel iratlı, ikramiyeli ve temettülü sigortalarda, maluliyet, irat temettü ve ikramiyeye müteallik hükümler sakit olur.

 

      Poliçenin terhini mukabilinde akide 9. Madde de yazılı iştira kıymetinin %5 teehhür faizleri ile birlikte…..

 

       Pek çoğunuz bir işin takibi için Noter kanalı ile bir vekil tayin etmiş veya vekâlet almışsınızdır. Size okunarak imza ettirilen vekâletnamenin neleri kapsadığını metni okuyarak anlayabilmeniz ne kadar mümkün oldu bilemiyorum. Ama benim sorduğum insanlar Ferağ, takrir, ibra, ita, Tebellüğ, umur, ilzam, kabz, temlik, ilga kelimelerinin hiç birini bilmediklerini söylediler.

 

     Sonuç olarak yasal bağlayıcılığı olan bu metinlerin Türkçeleştirilmesi husunda ilgili herkes mesai sarf etmelidir diye düşünüyorum. Ancak bu sorun ne zaman çözülür bilinmez. Siz en iyisi Osmanlıcayı öğrenmenin bir yolunu bulun. Yoksa başınız çok ağrır. Benden hatırlatması.

 

  Gam ve telaş sizlerden uzak olsun efendim.

  Huzur bulun, hayırla kalın.

 

    

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: