• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

SEBEN’DE SANATIN BİRLEŞTİRİCİ GÜCÜ

24.05.2015 18:00:00

 

1.Bölüm

Türkiye- Almanya Kültürlerarası Sanat Çalıştay’ın da oluşan o sıcak sevginin, arkadaşlığın, dostluğun gücü vardı bu yılda Solaklar vadisinde. Dillerimiz farklı olsa da konuşmak için zorlansak da sanatın birleştirici gücü yansımıştı vadiden, sergi salonuna. 2013 Yılı Ekim ayında yapılmıştı Bolu – Seben’de ki çalıştay.  Bu sene yine 17-21 Mayıs tarihleri arasında Seben Solaklar Vadisi’ndeydik,   Türkiye- Almanya Kültürlerarası Sanat Projesi 4. Çalıştayını gerçekleştirmek için. Teması “Düş ve Gerçek”ti bu çalıştayın. Dostluğun birlikteliğinde, doğanın içinde, kuşların, böceklerin, derenin, rüzgârın, yaprakların sesleri eşlik etti; renklerin tuvallere yansıyan ışığına.

 Bu sene daha fazla katılım vardı. Türkiye’nin diğer illeriyle daha bir genişlemişti bu sanat yelpazesi, Adana, Ankara, Eskişehir, İstanbul, Bolu ve Almanya’dan katılan sanatçılarla.  Her yıl daha da büyüyecek olan bir enerjinin yayılışıydı bu. Yapılan resimlerle tuvallerin, taşların renklere boyandığı, kayaların heykeller olarak şekillendiği, doğanın ve çalıştayın fotoğraflarla ölümsüzleştiği, yine doğada ki malzemelerle müzik ziyafetinin de sunulduğu bir çalıştaydı.  22 Mayıs 2015 tarihinde bu değerli eserler açılan sergi ile sanatseverlerin ziyaretine sunuldu.

Çalıştay esnasında ve açılışta paylaşılan duygu ve düşünceleri bende sizlere sunmak istedim bu yazı dizim de.

Çalıştay boyunca ve sergide de konuk sanatçılarla birlikte olan Seben Kaymakamı Sayın Osman Sayılır; “Biz misafirleri, sizleri burada görmek, insanları böyle bir araya getiren organizasyonların içinde, Seben olarak bulunmaktan dolayı çok heyecanlandık ve mutlu olduk. Bundan sonraki yıllarda da düzenli olarak burada yapılmasını istiyoruz. İnşallah böyle devam eder. Biz sanatı gerçekten önemsiyoruz. Bütün dünyanın birlikte olmaya ihtiyacı var. Bu gün bakıyoruz, memleketimizde ve Dünya'da birçok sorun var; değil mi? Sorunların temeli başta eğitimsiz, insanı, doğayı, hayvanı sevmeyen, sanatı sevmeyen insanlardan kaynaklanıyor. Sanat bu anlamda, insanları bir araya getiren çok güçlü bir yapıştırıcı. Bu gün Dünya'da, Seben’de, ülkemizde de insanların bir araya gelmesine çok ihtiyacımız var. Sanat gerçekten evrensel, uluslar arası bir dil. İşte burada olduğu gibi. Bakın, Almanya’dan arkadaşlarımız var!”  Diye ifade etmiş ve bu serginin burada açılmasına, çalıştayın yapılmasına, Seben’in tanıtılmasına katkısı olan herkese çok teşekkür etmişti.

Çalıştayın organizasyonunu ve tüm hazırlıklarını günler öncesinden başlatan, sanatçıların tüm ihtiyaçlarını karşılayan ve ekibiyle en güzel misafirperverliği sunan Seben Belediye Başkanı Sayın Süleyman Özbağ; Seben’le ilgili çok önemli bir hedefimiz ve bu hedefimizde de yardımcı olanlar var. Sizler; Mehmet Alagöz Hocam ve Almanya'dan Rainer Gosslar ile başlayan bu projeye katılımınızla, bu sene Seben’de ki sanatın, “Düş ve Gerçek’in bir parçası oldunuz. Öncelikle sizlere, bizleri düşündüğünüz ve katılımınız için sonsuz teşekkürlerimizi iletiyoruz.  Hedefimiz Seben’i büyütmek ve tanınırlığını artırıp dünyaya duyurmak.  Sanatta bunun en güzel yöntemlerinden bir tanesi. İnşallah biz şimdi Almanya’da, Eskişehir’de konuşulacağız. Adıyaman, Diyarbakır’da konuşulacağız ve sanatsal yönden Bolu’ya da bir artı yönde gücümüz olacak. Çok güzel geçen çalıştayın, bugün harika bir sergisi sunuldu. Bolulular'ın da artık, sanatsal bir sergiye yoğun katılımlarını gördük. Tüm bunlar çok önemli ve büyük mutluluk verici şeyler. İnşallah biz Seben’i, Sanat Köyüyle sanatsal anlamda da tanıtmaya devam edeceğiz. Bundan sonra ki projelerinize de ev sahipliği yapmak istiyoruz. Bu vesileyle bu projeyi oluşturup hayata geçirenlere ve sizlere de bir kez daha teşekkür ediyorum.” Demişti.

Türkiye- Almanya Kültürlerarası Sanat Projesinin mimarlarıydı onlar; Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Eski Başkanı ve şimdi Adıyaman Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü Başkanı Doç. Dr. Muhammet Mehmet Alagöz ve Almanya Lavie  Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Rainer Gosslar.

-Sayın Mehmet Alagöz, projenin bu seneki gelişimi ile ilgili görüşlerinizi bizimle paylaşabilir misiniz?

- Doç Dr. Mehmet Alagöz: Devam eden bir proje, Kültürlerarası Sanat Projesi bu. Burada 14 Alman katılımcı, Türkiye’den Devrim Erbil, kreatör İbrahim Karaoğlu, Ünlü sanatçılarımızdan Habip Ağdoğdu, Ali Kotan gibi sanatçıların yanı sıra Bolulu sanatçılara ve öğrencilerimize de katılma şansı verdik. Böylece 50’nin üzerinde katılımcıyla çalışmalarımız gerçekleşti. Abant İzzet Baysal Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Nesrin Kalyoncu da müzik atölyesiyle 14 kişi olarak katıldılar. Sayımız 70’leri buldu. 

-Bu durumda görsel sanatlardan, sanatın tüm diğer dallarına da geçiş mi oldu? Bu proje yelpazesi sanatın her dalıyla açılıyor, diyebilir miyiz?

- Doç Dr. Mehmet Alagöz: Proje sınırlı değil. Burada ki amaç; özellikle doğanın verdiği sinerji ile çalışmak. Zaten burada yapılan çalışmalarda deneysel anlamda. Biz sonuçtan çok, süreci önemsiyoruz. Yani bu işin oluşunu ve bu anlamda da çok iyi gidiyor. Almanya da yaptığımız çalıştaylarda, bu anlamda yine böyle. Seben’de bu yaptığımız 2. Ama toplamda 4. çalıştayımız.

Devam edecek

 

 

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Fatma Marmara  (26.05.2015 09:38:20)

    Çok teşekkür ederim Fuat Bey. Değerli hocamız, usta kalem olarak yazdıklarınızla beni onurlandırdınız. Saygılarımı sunuyorum...

  • fuat bayramoğlu  (26.05.2015 02:59:12)

    Efendim, tebriklerimi sunarım. Boluda araştırmacı- Gazeteciliği en iyi yapan kişisiniz. BU denli kıymetli çalışmalarınızdan dolayı tebriklerrimi sunarım. Size imkanlar sunuldukça bu coğrafya size minnettardır. SEben İlçemizde uygulanan ve Boluda sunumu yapılan bu eserlerin ve kültürler arası iletişimi en güzel siz duyuruyorsunuz. Teşekkür ve dua ederim efendim. Başarılarınızdan dolayı tebriklerimi sunarım

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Yazarın son yazıları

    Yazarın TÜM YAZILARI

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: