• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ENGELLİLERE UMUT IŞIĞI OLMAK-3.Bölüm

10.12.2013 10:52:26

ENGELLİLERE UMUT IŞIĞI OLMAK-3.Bölüm

10.12.2013

-Ayten hanım, derneği kalkındırmak, ayakta tutmak için ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

-Biz burada derneği kalkındırmak ve ayakta tutmak amaçlı etkinlikler yapıyoruz. Sünnet, kına, düğün, yemekli toplantılar, bayanlara günler, partiler yapılıyor. Engelsiz çay bahçemize insanlar geldiğinde görüyor, gerçekten engelliler zararlı değilmiş bunun farkına varıyor. Eskiye nazaran engelliler konusunda yeni yeni toplum bilinci oluşmaya başladı. Çocuklarımız ve aileleri de burada eğitimlerini alıyor. Engellilerimiz özgüven kazanıyor ve çok özverili bir şekilde çalışıyor.

-Ayşe Hanım, burada ne tür etkinlikler yapıldı ve engellilerin performansları nasıldı?

Burada da sahne çalışmalarımız oldu. Orim Cam’la olan etkinliğimizde çocuklarımız müthiş bir sahne performansı gösterdiler. Kendilerine çok büyük özgüven geldi. İnsanların karşısına çıkınca büyük bir başarı sergilediler. Özel eğitim Bölümünden talep geldi ve oranın öğrencileri ile birlikte 300 kişilik piknik düzenledik. Her iki gurup içinde tanıma ve kaynaşma oldu; çok güzel geçti. .

-Murat Bey, etkinlik yaptığınız salonda ne kadar kişiyi ağırlayabiliyorsunuz? Halk burada ne tür etkinlikler ya da toplantılar yapabilir?

-Şuanda yemekli 200, yemeksiz 250 – 300 kişiyi alacak büyüklükte salonumuz mevcut. Her türlü toplantı, konferans,  etkinlik, düğün, nişan, kınagecesi gibi törenlerini ve bayanlarda günlerini burada yapılabilir. İlave odalarımızı mutfak bölümümüzü, bahçemizi hepimizin gayretleriyle bu hale getirip geliştirdik.

-İsmail Bey, AİBÜ olarak yakında sizde burada bir etkinlik yapacaksınız. Tarihi ve içeriğinden bahsedebilir misiniz?

-AİBÜ den öğrencilerimiz topluma hizmet adı altında engellilerle birlikte çalışmalar yapacaklar. 24 ARALIK 2013 TARİHİNDE BURADA GECEMİZ OLACAK. Bu etkinliğimizi de 12-15 arası engelli çocuğumuzla birlikte gerçekleştireceğiz. BURADAN HALKIMIZI GECEMİZE DAVET EDİYORUZ. Etkinliğimizde şiirler okunup şarkılar söylenecek. Ramazan Çelik programımıza sesi ve şarkılarıyla katkı sağlayacak.  Küçük skeçlerimiz, folklor oyunlarımız var

-Ayten Hanım, iş yerlerinin engellilerle çalışma isteği, İŞKUR’ un desteği konularında söylemek istedikleriniz nelerdir?

- Engelliler ve aileleri İŞKUR’ a müracaat ettiğinde biz size haber vereceğiz deyip gönderiyor. Bu kişilerde evde çağrılmayı bekliyor. 50 çalışanı olan iş yerleri bir engelli çalıştırmak zorunda. Bizim arzumuz bu iş yerleri bir engelliye sahip çıksa, bünyesinde çalışmak üzere alsa, en azından bir kişi daha topluma kazandırılmış olacak.

-Ayşe Hanım, engellilerin bu iş yerlerinde çalışmaları, çalışma şartları, adaptasyonu ile ilgili söylemek istedikleriniz nelerdir?

- Bizim engellilerimiz kendine verilen görevi yerine getirmek için büyük bir gayret ve çaba sarf ederek hilesiz çalışıyor. Bir işe alıştıklarında o işi her gün aynı saatte yaparlar ve yapmak istiyorlar. Onlar çalışmadan bütün günü asla oturarak geçirmezler. Zira onlarda kötü düşünce art niyet yok, hayatlarında böyle bir kavram, böyle bir bakış açıları yok. İş adamlarımız ve toplumun bu çocukları tanımaları gerekiyor. Hani bazıları bir şeyi bir kerede anlayamayabilir, sabırla birkaç defa anlatılırsa ve onların akıllarına yerleşmesine bu şekilde yardımcı olurlarsa, bir daha hiç unutmadan bu görevi yerine getiriyorlar. Biz inanıyoruz ki işverenlerimiz bu durumdan büyük bir haz alıp, daha huzur duyacaklar. Bu çocuklarımızı sevmek gerekiyor. Sevgiyle başlayıp inanınca, zaten birlikte başarmak çok kolay oluyor.

-Ayşe Hanım, buradan topluma nasıl bir çağrıda bulunmak istersiniz?

-Bizim istediğimiz insanlar evlerinde oturmasınlar, buraya gelsinler bir bardak çayımızı içsinler. Burada bir şeyler yiyebilir, bayanlar günlerini burada yapabilir. Çeşitli etkinlikleri, toplantıları, düğün, nişan, kınagecesini burada yapabilirler. Buralardan gelen gelirler belli bir amaca hizmet edecek ve buranın engelli köyü haline dönüşmesine gelişmesine katkı sağlayacaktır. Böylece maddi ve manevi destek olmuş olurlar.  Bizim burada masraflarımız harcamalarımız var. Çalışan çocuklarımıza haftalık veriyoruz. Bizim isteğimiz halkımızın bu konuda duyarlı davranması. Biz basından, çevreden, halktan bu duyarlılığı bekliyoruz. Verdikleri bu destek derneğin devamlılığını sağlayacak ve yarınlardaki engellilere umut kapısı, umut ışığı olmaya devam edecektir.

Bolu Valiliği’ne, Bolu Belediye Başkanlığı’na, Kızılay’a, Orim Cam’a, Tüm Kamu Kurum ve Kuruluşlarına. Ayrıca Abant İzzet Baysal Üniversitesi’ne ve öğrencilerine,  resmi ve özel tüm engelli okullarındaki öğretmenlerimize, Bolu Umut Işığı Engelliler Gençlik Kulübü Derneği’ne, tüm engelli ailelerine, Bolu halkına, ismini vermeyen gönül dostlarına, duyarlılıklarından, destek ve katkılarından dolayı sonsuz teşekkürlerimizi sunuyoruz

Bu bilgileri bizimle paylaştığı için, engellileri bir çatı altında toplamayı başarıp hem bu günlerine, hem de yarınlarına umut olduğu, umut ışığı yaktıkları için Bolu Umut Işığı Engelliler Gençlik Kulübü Derneği’ne teşekkür ediyorum.

Engellilere umut ışığı olabilmek, yaşamınızda, yanınızda bizde varız diyebilmek ve ellerinden tutabilmek; toplum olarak bizim de üzerimize düşen en büyük görev.  

Sevgi ve saygılarımla..

 Fatma Marmara

Bu yazı dizisi fotoğrafları Umut Işığı ve yazarımıza aittir.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: