• resmi ilanlar
Tahir Semih Özçelik

Linux işletim sistemi

07.10.2013 00:15:49

 

Merhaba sevgili okurlar,

bugün işletim sistemleri arasında daha çok yazılım alanında çalışan/kendini geliştiren kişilerin kullandığı fakat herkes tarafından kullanabilir olan Linux'u inceleyeceğiz. Ve belki de piyasada bulamayacağınız bilgileri bu hafta sizinle paylaşıyoruz. Bu konuda uzman olan Elektrik-Elektronik Yüksek Mühendisi, çok değerli hocam Burhan Baraklı ile söyleşimizden çıkardığımız hususlara değineceğim.

''Linux'u neden seçmeliyim?'' sorusunun cevabı için konuyu uzmanıyla irdeledik;

Herkes belki de ücretsiz olmasıyla nedeni ile Linux kullanıldığını düşünse de bu çoğunlukla yanlış bir gözlemdir. Burada aklımıza ilk gelen ve Linux kullanan firmalar Nasa, Google, Yahoo, Amazon, Wikipedia, MIT vs. daha binlerce firma, okul, araştırma laboratuvarlarında da mı para yok sorusu olabilir. Bu gibi büyük firmalar neden Linux kullanır? Aslında en güzel cevap diğer işletim sistemlerinde olmayan güzel özellikleri sayesinde Linux’a geçerler. Diğer cevapları maddeler halinde vermeye çalışalım.

• Mavi Ekran komedisini heralde birçok bilgisayar kullanıcısı yaşamıştır. Bilgisayarınızı kullanıyorsunuz ve bir süre sonra mavi ekran üstünde beyaz yazılarla anlamadığımız bir sürü tabir ve ardından bilgisayarın çökmesi olayına hemen hemen herkes şahit olmuştur. Belki de bu yüzden ya işimizi kaybederiz ya da okulda kalırız vs. Ya da bilgisayarınız kapanmaz, güç tuşuna basıp kapatırsınız. Tabi ki hiçbir işletim sistemi mükemmel değildir. Fakat Linux o kadar dayanıklıdır ki çoğu kullanıcı Linux’un çöktüğünü görmemiştir, yıllar sonra bile! Ayrıca Linux hiç kapatılmadan yıllar boyu kararlı bir şekilde çalışmasına devam eder.

• Eğer bilgisayarınız kendi kendini kapatıyorsa, sizin istemediğiniz şeyler oluyorsa, istemediğiniz sayfalar açılıyorsa vs. o zaman bilgisayarınızda virüs olduğundan şüphelenmelisiniz.

Fakat Linux kullananlar şunu söyler: Linux’da gerçekten bir virüs görürsen gel de bana söyle! Linux virüs olmasını zorlaştıran etkenlerle doludur. Linux akıllı yetkilendirme yöntemini kullanır. Sistemle ilgili şeylerle müdahale etmek istediğimizde bizi durdurur. Virüsler istediği yere gidip istediği şeyleri değiştiremez veya yok edemez çünkü buna yetkileri yoktur.

• Linux bilgisayarınızı korur: Düşünsenize bilgisayarınızı korumak için ne kadar para harcıyoruz. Virus programları, trojan programları, firewall’lar vs. daha bir sürü koruma programları.. Tabi ki Türkiye'de bu programlar korsan olarak kullanılmaktadır. Bence hem paranızı boşa harcamayın hem de korsanlık yapmayın, ceza yemeyin. Linux kullanın bilgisayarınız hiç olmadığı kadar korunsun. Bir W… işletim sistemi ortalama 40 dk içinde enfeksyon kapar. Bu komediden başka bir şey değil!

• Eee o kadar programa para verdik geldik asıl paralara. W… bize zorla sattırılan bir işletim sistemidir. Belki de ne kadar para verdiğimizi bile bilmiyoruz. Şu anda en temel işletim sisteminde yükseltme (tamamen sıfırdan değil sadece yükseltme) 315 TL'dir. Ben diyorum ki  daha iyisi varken neden bu kadar para veriyoruz? Git ardından Office programları al. Bu da bir ton para. Ücretsiz Libre Office dururken neden para vereyim.

• Bilgisayarınızı kurdunuz ve başınıza büyük bir bela aldınız. İlk önce virüsler ve programların kurulumu! Bence bu mide bulandırıcı. Ara tara sürücü bul. Linux kullanın sürücü aramayın çünkü Linux sürücüleri otomatik olarak kurar. Aramanıza gerek kalmaz. Bir yazıcı taktınız sürücü kurmayın direk yazdırın nasıl ama? Ayrıca geldik program kurulumlarına; arşiv programları, sıkıştırma programları, Office programları, görüntü programları vs bir ton program. Linux 700 mb bir cd’de hemen hemen işinize yarayacak programları otomatik olarak size kurar. Belki de ömür boyu başka program bile kurmanıza gerek kalmaz.

Linux ile her şey daha basittir. Paket yöneticisini açarsın istediğini yüklersin. Hem de bedava. Diğer işletim sisteminde ara tara interneti, sonra crack ara, crack bulamassan para ara. Nasıl bir kapitalist düzendir bu.

• Bir işletim sistemi kurdunuz 40 Gb (Giga byte) yer kaplıyor nasıl bir sistem bu 40 Gb. Linux kurdunuz max 2 gb. Farka bakın, 20 kat! Ve bu fark giderek büyüyor.

• Bir sistem kurdunuz ve hiçbir görselliğe müdahale edemiyorsunuz. Kardeşim ben saati masaüstünün ortasında, başlat düğmesini sağ alt köşede, diğer hiçbir şeyi masaüstümde görmek istemiyorum. İşte bu Linux’ta mevcuttur. İstediğin istediğin yerde. Bunun adı ferahlık. Benim bilgisayarımı, ben düzenlerim, hakimi benimdir!

• Linux’u adam kullanır diğerlerini sadece oyuncular kullanır. Linux’un tek dezavantajı oyunlardadır. Çünkü kapitalist düzen ve oyun üreticileri hep Windows'a oyun yazar.  Eğer sıkı bir oyuncuysanız vaktiniz boş şeylere harcanıyorsa Linux size göre değildir.

Gelecek hafta bir başka teknoloji konusunda görüşmek dileğiyle,

Hoşça kalın…

 

Sözün özü: Ağacın iyisi özünden, yiğidin iyisi sözünden belli olur. Karacaoğlan

Teknolojice:
# USB yani taşınabilir belleğiniz sıvıya maruz kaldığında, bir kaç gün güneş veya soba,kalorifer yanında veya saç kurutma makinesi ile kuruduktan sonra kullanılmalıdır.

# Eğer sıvıyla tanışmasından sonra iyice kurutmadan bilgisayarınıza bağladığınızda, kısacası elektrik akımına maruz kaldığında, USB'niz bir daha çalışmayabilir! Çünkü artık kısa devre olmuştur!

Gelecek haftaki konu:

 

İşletim sistemlerinin geleceği

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: