• resmi ilanlar
Tahir Semih Özçelik

e-Belediye

26.08.2013 00:57:38

Bu hafta “ e-Belediye ” kavramını, getirdiği/getireceği yenilikleri, neden olması gerektiğini, avantajlarını ve dezavantajlarını inceleyeceğiz. Önümüzdeki hafta da Bolu Belediyesi’ndeki yetkililer ile görüşüp e-Belediye noktasında Bolu olarak geldiğimiz noktayı hep beraber değerlendireceğiz.

 

Gelişen teknoloji, birçok yeniliği hızlı bir biçimde hayatımıza entegre etmeye devam ediyor. Bunlardan biri e-Devlet uygulamalarından e-Belediye… bu uygulamalarla belediyelerle olan her türlü iletişimimiz farklı bir dünyaya, yani “Sanal ortama” veya bir diğer deyişle “Elektronik ortama” taşınmaya başladı bile. İster Edirne’de, ister Kars’ta, ister Avustralya’da, ister Amerika’da kısacası nerede olursanız olun bu hizmetlerden yararlanabilirsiniz…

 

Demokrasi, katılımcı yönetim, halkın daha iyiye yönetilme ve daha etkin hizmet alma taleplerinin sonucunda BT’nin yani Bilgi teknolojilerinin gelişim sürecinin beraberinde getirdiği değişim ile ortaya çıkmış yeni devlet anlayışının ifadesidir.

 

BT’deki değişim, bilgiye erişim ve paylaşım konularında geniş bir yelpazeye açılmıştır. Bu nedenle bilgiyi etkin şekilde kullanan toplumlar daha iyi yönetilebilmekte, sahip oldukları bilgiyi kullanarak sosyal-ekonomik yönden daha hızlı ve etkin kararlar alarak toplumun refah seviyesinin daha hızlı yükselmesini sağlamaktadır. Yani kısacası bilgi; üretimin hammaddesi haline gelmiştir.

 

Sanayi toplumunda –ki bunlar daha çok az veya orta gelişmiş ülkelerdir- ön planda somut yani “maddi” ürünlerin üretimi vardır. Bilgi toplumunda ise bilişim teknolojileri sayesinde bilgiye yatırım yapılmaktadır. Bilgiye yapılan yatırımlarda uzun vadede maddi ürünlere de yansıyacağından toplumun refah seviyesine daha hızlı ve etkin bir ivme kazandıracaktır. Bu sayede ekonomisini bilginin gücüne dayandıran bilgi toplumları, bilgi ve iletişim teknolojilerinin etkisiyle karar alma sürecini basitleştirip kısaltarak, daha hızlı, daha açık, daha doğru ve daha az maliyetli etkin bir devlet yapısının temellerini atmış olur.

 

Bilgi toplumunda bilgi, kişisel bir kaynak olarak değerlendirilmekle beraber ekonomik bir kaynak olarak da değerlendirilmektedir. Bilgi; nitelikli ve sosyal-ekonomik sonuçlar getirebilecek bilgidir. Bunun oluşumunu sağlayacak ve bu bilgiyi kullanarak üretime dönüştürecek olan ise insandır. İşte bu yüzden bilgi toplumunun penceresinden baktığımızda, dairenin merkezinde insanı görürüz. Yirmibirinci yüzyılın en önemli kaynağı bilgi ve insandır. Bilgi toplumu araştıran, inisiyatif kullanabilen, katılımcı, sorumluluk sahibi olan, iletişim becerisi olan ve gündemi belirleme yeteneğine sahip bireylerin oluşturduğu toplumdur.

 

Biz ise yeni yeni sanayi toplumundan bilgi toplumuna geçmeye çalışıyoruz. E-Devlet veya e-Belediye yolunda öncelikle ülkemizde ve Bolu’muzda yer alan bireylerin her birinin e-birey olabilmesi için gerekli altyapı ve çalışmaların yapılması gerekmektedir. Bu bakımdan e-devlete giden yol e-kurumlardan, bu kurumlarda görev alan e-memurlardan, e-ticaret ile sanal ortama taşınan işletmelerden ve bu hizmeti talep edecek e-bireylerden geçmektedir.

 

Elektronik belediyecilik, yerel yönetimlerin ülke kalkınmasına katkıları artıracak kapsamlı bir projedir. Bu sayede çağın vazgeçilmez teknolojisi olan internet, doğrudan vatandaşın hizmetine sunulmuş olacaktır.

 

e-Belediye ile başlıca yapabileceklerimiz;

* Herhangi bir bölgede bulunan arsanın şuan ki değerini tespit edebilme,

* Bina ve inşaat maliyetlerini öğrenme,

* Çevre temizlik verginizi öğrenebilme,

* Belediye içinde işlem gören evraklarınızı takip edebilme,

* Belediye ile ilgili her türlü borcunuzu öğrenebilir ve kredi kartınız ile ödeyebilir,

* Dilek ve şikayetlerinizi iletebilir,

* Kişisel bilgilerinizi güncelleyebilir vs.

 

Bu sayede bireyin kendisi hakkında sağlıklı bir takibat (kovuşturma) yapabilmesi, hem vatandaş hem de belediye çalışanları açısından zamandan ve emekten tasarruf yapılmış aynı zamanda sıra beklemeyi, son ödeme tarihlerindeki yoğunlukları ve belediyenin mesai saatlerine bağımlılığı ortadan kaldırılmış olur.

 

Günümüz dünyasında zamanın verimli ve etkin kullanılmasının önemi herkesçe bilinmektedir. Devlet vatandaşa en etkin hizmeti vermekle sorumludur. Bu sorumluluğu hakkıyla yerine getirmek isteyen kurumlar, çağın gerektirdiği inovatif teknolojileri geç kalmadan halkın kullanımına sunmaya çalışmaktadır.

Bilgi teknolojisine geçmenin dezavantajları arasında, bilişime yapılan ilk yatırım maliyetlerinin yüksekliği, hukuki ve teknik alanlarda yasa ve mevzuatlardaki yetersizlik vb. nedenler sayılabilir.

 

Dip not: Geçtiğimiz hafta sosyal medyayı etkin kullanmayı anlatmıştım. Mülki İdari Amirleri (MİA) arasında sadece İbrahim Özçimen’i örnek göstermişim. Halil İbrahim Akpınar’ı nasıl unuttum bilmiyorum. Bolu’da görev yapan son iki valilerimiz gerçekten Bolu sevdalısı, ülke sevdalısı... kendilerine Allah kolaylıklar versin diyor, selamlar gönderiyorum.

 

Hoşça kalınız…

 

 

Sözün özü: İnsanı yaşat ki devlet yaşasın. Şeyh Edebali

Teknolojice:

            * Merakla beklenilen Apple’ın akıllı telefonu Iphone 5s 10 eylülde tanıtılacak.

            * Cep telefonlarının baz istasyonları elektromanyetik dalgayı paralel olarak yaydığından aynı hizada bulunan kişiler ciddi hasarlar görebilir. Altındaki veya üstündeki kişiler bu denli hasar görmez.

 

Gelecek haftaki konu:
Bolu Belediyesi ve E-Belediye

 

 

 



İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: