• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

PANDEMİ SÜRECİNDE TURİZM, EĞİTİM, YÖK ve PSİKOLOJİ -3. ve Son Bölüm

29.06.2020 11:00:05

Bolu İzzet Baysal Abant MTAL’nde, Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi’nden Prof. Dr. Yasin Boylu, Abant Place ve Köşk Otelleri Satış & Pazarlama Müdürü Hikmet Yeşilkaya, okul Müdürü Ayhan Vural ve okulun eğitimcilerinin Telekonferans yöntemi ile katıldığı programın devamında, Covid-19’un toplum üzerindeki psikolojik etkileri ele alındı.  Ardından Corona sürecinde İzzet Baysal Abant MTAL’de yapılan çalışmalar ve alınan önlemlere değinildi.

Covid-19’un topluma yansımaları, toplum üzerindeki psikolojik etkilerini telekonferans yöntemiyle katılımcılara aktaran Uzman Psikolog Kemal Hilmi Çelebi; “Bu süreç dünyanın baş etmeye çalıştığı tanıdık olmayan bir süreç. İnsanları kaygılandıran, içimizde var olan hormonları yükselten bir süreç. O yüzden herkes onu anlamaya ve bununla bir şekilde psikolojik sağlamlığını artırmaya çalışıyor. Bu noktada her alanda bir sıkıntı yaşanıyor ama zamanla düşüncelerimizi olumsuz yönden olumluya doğru çektiğimizde, aslında bu yaşanan krizin birer fırsat olduğunu ve bu fırsatın en güzel bir şekilde değerlendirilmesi gereken bir fırsat olduğunu insanlar anlamaya ve algılamaya başladı.”diye belirterek sözlerine devam etti.

Psikolog Kemal Hilmi Çelebi; “Özellikle sınav sürecinde o stresi yaşayan öğrencilerin aslında çokça zaman elde ettiklerini, çok farklı kaynaklara ulaştıklarını, hem Milli Eğitim Bakanlığının hem de YÖK’ün onlar için çok güzel kararlar aldıklarını, onlara ağırlık yapan, psikolojik etki yapan, olumsuzluk katan bütün duygu ve durumlardan kurtulduklarını algıladılar. Dışarıya çıkmadıklarında kendilerini güvende olduklarını hissettiler ve bu her sektöre 3 aşağı 5 yukarıya yansıdı. Aslında ne kadar kıymetli görmediğimiz, kıymetini anlamadığımız şeyin hayatımızda çok değerli olduğunu anladı insanlar. Bir arkadaşınızla sohbet etmeyi, yüz yüze görüşmeyi, tokalaşmayı, kahve içmeyi, tatile gidebilmeyi, okulu, öğretmeni, yapılan her şeyin aslında çokta kıymetli olduğunu, maddiyatın çok fazla önemli olmadığını, maneviyatın çok ağırlıkta olduğunu hissetmeye başladılar. Ama bununla birlikte insanlar bence özgürlüklerini de bir şekilde kısıtlandığını hissederek evlerde hem eşleriyle hem çocuklarıyla hem kendileriyle olumlu ya da olumsuz anlamda bir takım sorunlar yaşadılar.”dedi.

Bu süreçte Psikolojik danışmanlık merkezinde aile içi şiddetin çok arttığını da belirten Psikolog Kemal Hilmi Çelebi; “Ailelerin özellikle ergenlik dönemindeki çocuklarıyla baş edemediklerini, ergenlik dönemindeki çocukların veya diğer çocukların oyun bağımlısı olduklarını, internete çok fazla girdiklerini, ekran bağımlılığının arttığını, obezitenin tetiklendiğini, psikolojik anlamda insanların kendilerini iyi hissetmediklerini görüyorum. Ancak bunlarla beraber insanlar birbirlerini tanıdılar. İş yoğunluğundan dolayı birbiriyle sohbet edemeyen, görüşemeyen bir sürü ailenin bir araya geldiğini de gördük. Bu sürecin psikolojik anlamda hem artıları hem de eksileri olduğunu açık bir şekilde görmekteyiz. Ama zamanla tedbirlerimizi artırırsak, kurallara uyarsak bu sürecin bize bir kazanım olarak geri döneceğini düşünüyorum.  Turizm önemli bir sektör ama pandeminin getirmiş olduğu kaygı ve belirsizlik duygusu bu sektörü olumsuz etkileyecektir. Süreçte temizlik takıntısı artmış olduğundan, insanlar otellere veya tatil köylerine gitmekte çekinceli davranacaklardır.”diye belirtti.  

  

Covid-19 salgını sürecinde İzzet Baysal Abant MTAL’de yapılan çalışmaları ve alınan önlemleri aktaran okulun Öğretmen Atilla Demirer; “Corona sürecinde okulumuzda bizde elimizden geldiğince tedbirlerimizi almaya çalıştık, Tv den öğrendiklerimiz, bilim kurulunun anlattıkları çerçevesinde. Özellikle Türk Kızılay’ı ile yaptığımız yemek dağıtımı oldu. Yeni başladığı dönemde bazı kişiler panik havasındaydı. Biz yemek dağıtımında, özellikle arkadaşlar arasında mesafe koymaya çalıştık. Yemek dağıttığımız koridorda giriş çıkışları düzenledik. Farklı bir noktadan giriş yapmalarını sağlayıp, farklı bir noktadan da çıkış yapmalarını sağladık. Sosyal mesafe ile ilgili uyarı yazıları astık birçok noktaya. Mutfak gibi yerlerin dışarıdan temasını engelleyecek şekilde komple kapattık. Mutfağa, yemekhaneye ilaçlama yaptırdık. Okul binasını dezenfeksiyondan geçirdik. Girişte ateş ölçümü, maske, dezenfektan ve sosyal mesafeye dikkat edilerek yemek dağıtımlarına dikkat ediyoruz. Bundan sonrada aynı kurallar çerçevesinde, ufak çaplı nikah organizasyonlarını yapmaya çalışacağız. İçişleri Bakanlığımızın genelgesi doğrultusunda hangi kurallara uymamız gerekiyorsa ona dikkat ederek, yapmamız gerekenleri yapmaya devam edeceğiz.”diye belirtti.

Programın sonunda katılımcılara katılımlarınızdan dolayı teşekkürlerini ve selamları sunan Bolu İzzet Baysal Abant MTAL Müdürü Ayhan Vural; “Bu sürecin en kısa zamanda bitmesini, bu programlarında yüz yüze yapılmasını temenni ediyorum. İnşallah bir normalleşme süreci yaşanır, biz öğrencilerimize kavuşuruz, siz müşterilerinize kavuşursunuz. Tekrar saygı ve selamlarımı sunuyor, iyi günler diliyorum.”ifadelerini kullandı.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: