• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

TURİZM OTELCİLİK 40. YILINDA DUAYENLERİYLE BULUŞTU-2. ve Son Bölüm

27.11.2019 11:00:07

 

Okulun ilk Müdür Yardımcısı Yunus Nadi Özçelik, 3.kadrolu öğretmen olarak 1980 yılında başlamıştı Otelcilik Turizm Meslek Lisesindeki görevine. 2,5 yıl bugünkü üniversitenin şehir kampüsü diye adlandırılan yerde eğitim ve öğretime devam etmişler, 82-83 Eğitim Öğretim Yılınında buraya taşınmışlar. O günkü şartlarda çektikleri sıkıntılara değinen ilk Müdür Yardımcısı Yunus Nadi Özçelik; “Okulda servis dersi var, servis malzemesi yok. Yemek dersi var, yemek malzemesi yok. Okulun 2.yılı başlamış, 1 meslek dersi, 1 matematikçi, 2 tanede kültür dersi öğretmeni var. Eğitim öğretimimizi eğitim Enstitüsünden, ticaret lisesinden ücretli derse gelebilecek arkadaşlarla yürüttük. Daktilo dersimiz var ama maalesef 1 tek daktilomuz yok, sonunda biz daktilo derslerini iptal ettik. Daktilo dersleri yerine edebiyat, tarih, matematik dersleri, baktık ki çocuklar mesleklerinde yeterince yetişemiyorlar, hiç olmazsa kültürlü otelcilik ve turizmci elemanı olsun diye bir başka yöne ağırlık verdik.”diye belirtti.

2.yıllarını bu şekilde tamamladıktan sonra uygulama yapmaya karar verdiklerini belirten ilk Müdür Yardımcısı Yunus Nadi Özçelik; “Öğrencilerimizle birlikte okulumuzda bir yemek programı hazırlayıp, insanları da davet ettik. Sütunlar arası servis salonumuz, kimya laboratuarındaki masalar servis masalarımız, yatılı öğrencilerimizin yatak çarşafları servis örtülerimiz, masa örtülerimiz, yemek hanedeki çatal, kaşık, bıçak gibi malzemelerle, servis malzemelerimiz olarak masalarımızı kurduk. 3 öğretmenimiz, öğrencilerimizle birlikte o gün bize hiç unutamayacağımız en güzel yemek servislerini ve en güzel mutfak uygulamalarını yaptılar. O günü hatırladığım zaman, şu tabloyu belki hayal bile edemezdim. O arada buraya taşındık. Bu binanın tamiratı, tadilatı, yerleşimi falan yapıldı ve otelcilik ben ayrıldıktan sonra adım adım, benim hayal edemediğim bir noktaya geldi. Öğrencilerimize staj yeri bulamıyorduk, öyle zannediyorum ki şu dönemlerde Bolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi öğrencileri Türkiye’nin dört bir köşesinde staj elemanı olarak aranılan öğrenciler noktasına geldi.”diye ifade etti. 

Müdür Ayhan Vural; “ Gerçekten 40 yılda okulumuzun nerelerden, nerelere geldiği görünüyor. Kendi değerleriyle, o zamanki meşakkatlerle, o zamanki çilelerle, çarşaflardan masa örtüsü yaparken, biz bugün şu renk mi alsak, örtünün üstüne servis örtüsü şu mu olsun diye bunları konuşuyoruz. Tabi o gün onlar yapılmasaydı, bugün de bunlar olmazdı.”diye belirterek okulun ilk müdürü Enver Günay’ı kürsüye davet etti.

Okulun ilk müdürü Enver Günay; “Biz Bolu’ya 81 yılında geldik. Burası önce kız meslek lisesiydi. 1 kaç öğretmen arkadaş var ama çok değerli bir varlığımız var, öğrenciler. Bir öğretmenin olma gerekçesi öğrencileridir. Amaç o öğrencileri mesleğe adapte etmek, eğitmek ve meslek sahibi yapmaktır. Öğretmenin gayesi budur. Bu gördüğünüz salon sınıflardı, yukarıdaki odalar bürolardı. İlk iş olarak burayı restorana, yukarıyı da otel odalarına dönüştürdük. Bahçeyi, uygulama sınıfları, uygulama atölyelerini tamamen öğrencilerle yaptık. Araç gereçlerimizi çevredeki otellerden temin ettik ve kısa bir süre içerisinde öğrencilerin uygulama alanlarını yaptık. Hafta sonu bir grup öğrenciyi tamamen riskini göze alarak buradan Adapazarı, Sapanca oteline gönderdik. Bu staja giden kişiler şuan Türkiye’nin en iyi otellerinde ya otel müdürlüğü ya da aşçıbaşılık yapıyorlar. Demek istediğim öğretmen öğrencisine her türlü uygulamayı göstererek, bunu başarmak zorundadır. Biz zoru başardık, okulumuzu kapatmadık. Sağlıklı bir turizm otelcilik meslek lisesine devrettik.”diye belirtti.  

İlk pansiyon sorumlusu Osman Kaçan; “Böyle bir meslek okulunda çalışmanın gururunu hazzını yaşadım 16 yıl boyunca. 86 yılında göreve başladım. Tabi okul yerleşmiş, bize fazla bir şey kalmamış, biz onların üzerine bir şeyler koyabilir miyiz ümidiyle, çalışmaya başladık. Gayemiz öğrencilerin, Türkiye’de aranan öğrenciler olmasıydı. Okulumuz Türkiye’de isim yapmış okullardan birisi. Biz öğretmen kadrolarımız, yöneticilerimiz, öğrencilerimiz olarak ne yapmamız gerekirse hepsini başarıyla yapmaya çalıştık. Elimizden geldiği kadar çalıştık. Otel seçimlerinde çok titiz davrandık. Öğrencilerimize faydalı olabilecek otelleri araştırdık. Oralara öğrenci gönderdik. Problemsiz sağlıklı bir şekilde görevimizi tamamladık. Unutulmamışız, bize geçmişimizi hatırlattılar. 1965’de nasıl göreve başladıysak şuanda halen aynı durumlar içerisindeyim. “diye ifade etti.

İlk meslek dersi öğretmeni Ayten İyigün; “1979 yılında okulumuz açıldı ve bu yıl 40. Yılı. 10 kız öğrencimiz, 45 erkek öğrencimiz, toplamda 55 öğrencimiz vardı. Valilik onayıyla kız öğrencilerde okulda yatıyorlardı, erkek yatılı bir okuldu ama izinle kız öğrencilerde kalıyordu. Hiçbir şeyimizin olmadığı dönemdi ve bir tüp, bardak, çay setini, Çizmeci Motelin müdürü Yücel Bey bize hediye etti. Korum Oteli müdürü yine ders araç gereçlerini, tabak vs. hediye etti. O günlerden bu günlere geldik.”diye belirterek devam etti.

İlk meslek dersi öğretmeni Ayten İyigün; “Yiyecek malzemesi çocukların çok ilgisini çekiyordu. Muzla uygulama yapacaktık ve muzları okul idaresi almıştı. Uygulama notu verecektim çocuklara. 5 saat üst üste dersimiz vardı. Teneffüste muzlar yürütülmüş. Hocam muz yok, biz nasıl not alacağız? O zaman ben ‘Para toplayın muzları tekrar alın.’ dedim. Bu şekilde para topladılar, yine kendilerinden çıktı bunun ceremesi. Yine servis derslerine giriyordum. Gerçek içkilerle uygulama yapıyoruz, viskiler, şaraplar, likörler var. Birkaç şişe viskiler yürütüldü. Eftal Bey yatakhanelerini, dolaplarını aradı fakat bulamadı. Demek ki anında tüketilmişti. Devamlı protokol yemekleri verilirdi. Defile düzenlenirdi, gece ışıklandırılmış bahçede. Kız meslek lisesinin defilesi olurdu. Müdürümüz Enver Bey önlüğü takar bizimle mutfakta çalışırdı. Çamaşırcı bayanlar mutfağa girer hamur açarlardı. Öğretmenler mutfağa girer hepimiz elbirliği ile yapardık. Çok yoğun ve güzel geçerdi faaliyetler, etkinlikler. “diye anlattı.

Mali müşavir okul mezunu Cemal Envercan; “83 mezunuyum. Otelcilik turizm meslek lisesi mezunu olmakla her zaman guru duydum. Oklumuz bir ekol. Sayın müdürümüz sağolsun okulun daha ileriye götürülmesi konusunda çok katkıları var. Gerçekten benim hep arzum hayalim, bu okulun yabancı dil öğretmesi konusu, inşallah bu da gerçek olacak. Buradan mezun olan arkadaşlarımız yabancı dili çok iyi kullanabilen, dünya insanlarına hitap edebilen insan olacaklar.”diye belirtti.  

Son olarak konuşma yapan, ilk Beslenme Öğretmeni Neriman Uslu; “Çok güzel bir gece oldu. Konsepti böyle düğün konsepti şeklinde yapalım ve hafızalarda çok güzel bir anı kalsın istedik. İnşallah yeni emekliye ayrılan Havva ve Hakan hocalarımız ömür boyu mutlu kalırlar. Yine burada eski hocalarımızı gördük, çok güzel oldu. Okul arkadaşlarımız, idarecilerimiz büyük özveride bulundu, bir araya geldik. Birlik beraberlikten çok güzel bir ortam doğdu. Bizim okulumuz huzurlu, arkadaş bağlılığı, dostluğu çok güzel ve bir de ‘Ahde Vefa’ çok önemli diye düşünüyorum. ‘Ahde Vefası Olanın, Dostla Sefası Olur.’ derler. Gerçekten de, ‘Dostluk Sefada, Ahde Vefada’ belli oluyor. Bu konuda okulumuz bunu başardı.”diye ifade etti.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: