• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

ONLARIN HİKÂYELERİ ve ANLATIMLARIYLA -LÖSEV -1. Bölüm

05.11.2019 18:10:33

“Maskemi Takarım, Farkındalık Yaratırım” sloganı ile Bolu’da etkinlikler düzenleyen Lösemili Çocuklar Vakfı (LÖSEV), maskeyi takma nedenlerinin bir bulaşıcı hastalık olmadığı ama bağışıklık sistemleri düşük olması, kendilerini çevreden gelen ve enfeksiyon kaynağı olan, mikroplardan korumaları gerektiği için bu maskeleri takmak zorunda olduklarının önemini vurguluyorlar.

1998 yılında 2 doktor ve 2 lösemili çocuğun babasının el ele vererek hayata geçirdikleri, Dr. Üstün EZER’in kurucusu ve yönetim kurulu başkanı olduğu Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV) o yıllarda Ankara’da imece usulü toplanan yardımlarla, 35 çocuğa destek olmuş. Şuan Türkiye genelinde 40 bini aşkın kayıtlı hastası, 7’den 70’e değişen 4 milyonu aşkın gönüllüsü bulunan LÖSEV, gönüllülerin katkılarıyla, Lösemili Çocuklar Koleji, Lösemili Çocuklar Köyü, LÖSANTE Çocuk ve Yetişkin Hastanesi’ni hayata geçirmiş. Kanser hastası çocuğun ücretsiz tedavi ve eğitimlerinin yanı sıra, tüm aile bireylerini hizmetleriyle kucaklamış dünya markası bir vakıf.

Ankara’da yaşayan Sude Turgut, Lösemiyle mücadeleyi kazanan, 16 yaşında, lise 1.sınıf öğrencisi. “Maddi ve manevi destekleriyle LÖSEV hep benim yanımdaydı. Bugün buradaysam, bunu LÖSEV’e borçluyum. Ben geçmişe baktığım zaman hiçbir şekilde ne bir üzüntü, ne de kendimden öksünme (mahzunluk) hissetmiyorum.” diyerek sözlerine devam eden Sude Turgut; “ Ben mutlu bile oluyorum. İyi ki bu hastalığa yakalanmışım da böyle güzel insanlarla tanışmışım. Böyle güzel ortamlara girebilme fırsatını bulmuşum. Böyle güzel bir kolejde okudum.”diye anlattı.

Lösemi tanısı konulana kadar çok uzun ve sıkıntılı bir süreç yaşadıklarını anlatan Sude Turgut; “ Tanının konulması gerçekten zor bir süreçti benim için. Uzun süre kimse tanı koyamadı. Daha sonra tanı konulduğu zaman biz LÖSEV haricindeki hastanelerde kan aradık, oda ücreti ödemek için çok zorlandık. Babam kaç kere iş değiştirdi. Ek işlere girdi benim için. Kardeşim benim yüzümden, ben hasta olduğum için o süreçte annemi göremedi. Anneannem ile beraber kaldı yıllarca. Daha sonra hiç beklenmedik bir yerden, bir ışık geldi. Servis şoförüm bana; ‘LÖSEV diye bir vakıf var. Lösemili çocuklara, hiçbir şekilde ücret talep edilmeden tedavi sağlanıyor. İsterseniz sizde gidin kayıt yaptırın.’dedi. Bunun üzerine bizde LÖSEV’e gidip kayıt yaptırdık.”

Diğer tedavi gördüğü yerlerden, çok farklı bir yere gelmiş olduğunu belirten Sude Turgut; “ LÖSEV Hastanesinde, sabah kahvaltısı, öğlen yemeği, akşam yemeği, ara öğünler, ara öğünleri yerken bilgisayar odasında, bahçedeki parklarda, etkinlik odalarında özellikle öğretmenlerle beraber, eğlencelerle yani ben otelde kalıyormuşum gibi tedavi gördüm. Daha sonra okuluna başladım, bu arada hastalığım tekrar etti. Tedavinin nakil sürecine kadar olan sürecinde, yine ben LÖSEV’de tedavi gördüm. Nakil sürecinde kardeşimden nakil oldum %100 uyumlu. Hayatımı kurtardı kendi kardeşim. Bu konuda da çok şanslıydım. Tedavim biteli 5 yıl oldu.  Ardından LÖSEV’in okulunda yine eğitimime başladım. Bu sene LÖSEV’in Lisesi de açıldı ve biz, benim sınıfımdaki arkadaşlarımla beraber LÖSEV Lisesi’ndeki ilk öğrenciler olduk. İlk lise mezun adaylarıyız yani LÖSEV’in.

“O kadar mutluyum ki LÖSEV ailesine katıldığım için biz kocaman bir aileyiz.” diyerek içinde yer aldığı çalışmaları anlatan Sude Turgut; “Böyle etkinliklerde, saha çalışmalarında, kortej çalışmalarında hep beraberiz. Şuanda da ben LÖSEV Gençlik Komitesi’ndeyim. Okulla beraber koraya gidiyoruz. Bodrum’da, Antalya’da, İzmir’de yani Türkiye genelinde çalışmalar yapıyoruz. Hiç tatil yapmamış, daha önce hiç deniz görmemiş ailelerimiz var. O ailelere Bazen Bodrum’a gidiyoruz. Orada LÖSEV’in gençler için bir oteli var. Bodrum, İzmir, Antalya’da benzeri turistik şehirlerimizde o ailelere tatil imkânı sağlanıyor. Lösemili çocuk ya da lösemili şahıs diye bir şey yok, Lösemili aile var. Çünkü o ailedeki kişi bu hastalığı geçirdiği zaman herkes onunla beraber, onun kadar zorlukları yaşıyor. Maddi manevi yıpranıyor. Çok çok zor süreçlerden geçiyorlar.

Genç yazarlar takımı içinde yer alan ve yazıları da olan Sude Turgut sözlerini; “İnsanlar hani LÖSEV’de tedavi görmüş olmak zorunda değiller bu desteği almak için ayrıca başka bir hastanede tedavi görüp de LÖSEV’e sonradan katılıp destekler gören, iğneden ipliğe, yiyeceğinden giyeceğine kadar her şeyi karşılanan çok aile var. Eğer LÖSEV’de değilseniz kan bulma derdi oluyor. İlaçları bulmak, almak zorundasınız ki ilaçları bulmak gerçekten başlı başına çok büyük bir dert. Kanser ilaçları son derece pahalı ilaçlar. Sonra o hijyen unsurunun olmadığı odaya ödenen para, ona enfeksiyon olarak dönüyor ki o en ufak bir enfeksiyon, tedavinin başlarında ya da ortalarında o kişiyi ölüme kadar götürebiliyor. O nedenle maddi, manevi destek çok önemli. Bilinci açık, öğrenmeye, yeniliğe açık, duyarlı bir ailem olduğu için çok şanslıyım ki bende böyle yetişebiliyorum. Bunun için zaten en başta beni yetiştiren, hep yanımda olan aileme çok teşekkür ediyorum. Sonrasında Üstün Ezer Amcama çok teşekkür ediyorum, çünkü böyle bir ortamı oluşturduğu, canını dişine taka taka, dişiyle tırnağıyla 1998 yılından beri bize böyle bir hizmeti sağladığı için sağlamaya da devam ettiği için çok teşekkür ediyorum.”diye tamamladı.

 

Devam edecek.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: