• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

MESLEKİ EĞİTİMDE SEKTÖRLE İŞBİRLİĞİ ve TURİZM 3. Bölüm

16.04.2019 11:00:04

 

- Hem işletmeler açısından, hem de öğrenciler açısından düşünüldüğünde, “Sektörle İşbirliği Projesi” kapsamında yetişmiş ve mezun olmuş öğrencilerin, staj gördüğü bu sektörlerde kalmasının her iki tarafa sağlayacağı avantajlar nelerdir?

Müdürü Ayhan Vural; “İşletmeler açısından düşünüldüğünde 3 dil bilen, gerçek üretim ortamlarında yetişmiş, yetiştikten sonrada sürekli personel olarak görebilecekleri kaliteli, nitelikli bir öğrenci kitlesiyle karşılaşacaklar. Orada beceri eğitimi yaparken, o işletmelerde çalışan ustalar, müdürler, personel, bu becerili, donanımlı, iyi yetişmiş, iyi seçilmiş öğrencilerin çalışmalarından memnun kalacak ve mezun olduktan sonrada sektörde istihdam oranı yükselecek. Gerçekten işi bilen, nitelikli, aranan eleman olarak yetişen bu öğrencilerimiz, sektörde kalacaklar. Sektörde alışacaklar, iyi ücret alacaklar, yaşam standartları, yaşam kaliteleri de tabi ona göre doğal olarak artmış olacak.

-2023 vizyonuna ulaşılması noktasında, Bolu’yu turizm yönünden nasıl görüyor ve değerlendiriyorsunuz?

 Müdürü Ayhan Vural; “Ankara- İstanbul arasında 1,5 milyon turiste biz hitap ediyoruz. 2018 yılı içerisinde gerçekten turizmde bir patlama yaşadık. 46 milyonu aştık. 40 milyonu aşalım diyorduk ama 46 milyonu yakaladık. Bu da çok önemli ve o açıdan Bolu gerçekten güzel bir pazar. Bu eldeki imkânlar, çok güzel imkânlar ama biz gerekli koordinasyon sağlandığında, gerekli tanıtımlar yapıldığında, eğitime gerekli önem verildiğinde, çok kaliteli, nitelikli personel yetiştiğinde, mevcut elimizdeki öğretmenler, elimizdeki yöneticilerde sektöre adapte edildiğinde, kendiliğinden, kendini daha iyi yetiştirecek, daha iyi geliştirecek ve sektörde bizde varız deme noktasına gelecek. O zamanda istenilen 2023 vizyonuna ulaşılmış olacak.

-Turizme yatırım konusunda mesleki eğitimin önemi ile ilgili neler söylemek istersiniz?

Müdürü Ayhan Vural; “Turizm yatırım önemli bir yatırım, mesleki eğitim önemli bir eğitim. Burada biz devletin parasının çöpe gitmesini, imkânlarının çarçur edilmesini istemiyoruz. Burada 4 yıl boyunca 20-25 bin arasında bir öğrencinin maliyeti var. 4 yılda 100 bin TL. yapıyor. Bu çocuk bu iş için yeterli olmadığında ya da işi yapmak istemediğinde, devletin 4 yıl boyunca yapmış olduğu yatırım, çöpe gitmiş oluyor. Dolayısıyla nitelikli eleman yerine başka yerlerden, işin ehli olmayan insanlar bu mesleği yapmaya başlıyor. Dolayısıyla gelen müşterilerde memnun olmuyor. Eğitimin devre dışı olduğu bir sistemde başarı sağlanmaz. En modern kurumları yapın, otelleri yapın, en donanımlı tesisatı koyun, siz kalifiye işgücünü yetiştiremediğiniz takdirde, o tesislerin hiçbir anlamı, hiçbir manası olmayacak. Verilen hizmeti beğenmeyen müşteriler, belirli bir süre sonra sizi tercih etmeyecek, bizi tercih etmeyecek, dolayısıyla bu durumdan da Bolu zarar görecek. Ülke turizmi zarar görecek.

-Ülke ve Bolu turizminin zarar görmesinin önüne geçilmesi adına, sektörlerle işbirliği çerçevesinde atılması gereken adımlar nelerdir?

Müdürü Ayhan Vural; “Bunun önüne geçme adına bizim 2023 vizyonunu iyi özümseyip, milli eğitim bakanlığımızın göstermiş olduğu hedeflere, çok kararlı bir şekilde yürümemiz gerekiyor. Bunu da sektöre iyi anlatmamız gerekiyor. Biz çok şükür sektörle işbirliği içindeyiz. Aslında sektörle işbirliğinde, 2010 yılında ilk web sayfasını kuran biziz. Beypiliç olsun, Erpiliç olsun, sektörde çalışan diğer firmalar olsun, biz ciddi manada destek alıyoruz. 2010 yılında başlattık biz bu çalışmaları. Çünkü belli imkânlarla belli şeyleri yapmak çok zor.. Özel sektörün desteğini almadan turizm hizmeti vermek, uluslararası yarışmalar düzenlemek, yarışmalara katılmak bunlar zor. Sektörün muhakkak işin içinde olması gerekiyor. 2010 yılında başladık bu çalışmalara, iş bu gelinen noktada artık protokollü çalışacağız. Bakanlığımızın 2023 vizyonu kapsamında, yasal desteği de sağlamış olduk. Biz gerekli desteği alabilmek için kendimiz gidiyorduk. Derdimizi anlatmaya çalışıyorduk. Ama şuan elimizde protokolümüz var. Dolayısıyla tek tek gezip her seferinde bir şeyler anlatmak zorunda kalmayacağız artık. Protokolde zaten sektörün yapması gerekenleri, eğitim kurumlarının yapması gerekenleri, turizm müdürlüklerinin yapması gerekenler, bakanlığımızın yapması gerekenler hepsi detaylı olarak yazıyor.

Devam edecek…

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: