• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

AHŞAP OYMA ve NAHT SERGİSİ

28.02.2019 11:00:07

 

Ağaçlarının, maharetli ellerde zarafetle şekillenip, zarif motiflerle bezendiği, hat yazılarının oyma, kakma, kabartma ve yakma teknikleriyle Naht sanatına dönüştüğü çalışmalardan doğan eserler Bolulularla buluşuyor.

Zaman ve sabır gerektiren bu sanata gönül vererek muhteşem eserler ortaya çıkaran Bolu Belediyesi Bolu Araştırmaları Merkezi Sorumlusu İsmail Şentürk, Bolu Belediyesi (BOLMEK) ahşap atölyesinde yetiştirdiği öğrencilerle, kültürel mirasımızın gelecek kuşaklara aktarılmasını da sağlıyor.

06-11 Mart 2019 tarihleri arasında, Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde açılacak olan “Ahşap Oyma ve Naht Sergisi” hazırlıklarına devam ederken, sergi ile ilgili bilgilerde paylaşan İsmail Şentürk tüm Bolulu sanatseverleri bu sergilerine davet ediyor.

-Sizin ahşap oymacılığı sanatına yönelmeniz nasıl başladı? Bolu Belediyesi (BOLMEK) Ahşap Atölyesi ne zaman ve nasıl kuruldu?

İsmail Şentürk ; “Bolu Belediyesi Bolu Araştırmaları Merkezi Sorumlusuyum. 23 yıllık devlet memuruyum. Bu işe merak salma dönemimiz, çocukluğumuzda çobanlık yaptığımız yıllara dayanır. Ardından Bolu İmam Hatip Lisesi’ne gidişimiz ve orada okurken temel Arapça bilgisi ve temel hat bilgisi almış olmamız. Ağacı sevmemiz. Bolu Belediyesi’nde çalışırken de belediyemizin kültür yayınlarının tasarımlarıyla uğraşıyor olmamız da bizi bu sanat dalıyla uğraşmaya yöneltti. Bolu Belediyesinde bundan 3 yıl önce Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’ın teşvik ve tavsiyeleriyle bir ahşap atölyesi oluşturduk. 3 yıldır biraz daha profesyonel bir şekilde, atölye imkânlarıyla, Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’ın da destekleriyle çalışmalarımıza devam etmekteyiz.

-Atölyedeki çalışmalarınızdan doğan eserlerin Bolulularla buluşacağı serginizle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz? Ahşap Oyma ve Naht Serginizde yaklaşık kaç esere yer vereceksiniz?

İsmail Şentürk ; “Atölyemiz bünyesinde 3 yıllık çalışmalarımız neticesinde hazırlamış olduğumuz ahşap eserlerimizi, inşallah 06-11 Mart 2019 tarihleri arasında Bolu Belediyesi Ressam Mehmet Yücetürk Sanat Merkezi’nde sergileyeceğiz. Sergimizin açılışı 06 Mart 2019 Çarşamba günü saat: 16.00’da gerçekleşecek. İnşallah bu bizim atölyede çalıştığımız öğrencilerimizle beraber ilk sergimiz olacak. Sergide yaklaşık 40 civarında eser var. Normalde bu sergideki eser sayımız çok daha fazla olabilirdi ama şuana kadar 30 adet tablomuzu, belediyemizin istemiş olduğu, yurtiçi, yurtdışında makam ve mevkideki kişilere hediye olarak verdik. Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayip Erdoğan başta olmak üzere, son Başbakanımız Binali Yıldırım’a, bakanlarımıza da verdik. Ayrıca Özbekistan’a başkanımızla beraber bir ziyaretimiz oldu ve oradaki resmi temaslarımızdaki hediyelerimiz yine bu çalışmalarımızdan oldu. Bunların hepsini hazırlamak bizlere nasip oldu.

-Sanat yapıtlarının doğduğu ahşap atölyesinde sizinle birlikte çalışma yapan öğrencileriniz ve onların sergide ki eser sayısıyla ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?

İsmail Şentürk ; “Yaklaşık 40 eserin 21 tanesi bana, diğerleri öğrencilerimize ait. 5 öğrenci var şuanda. Bunlardan birisi tam anlamıyla devam eden Orhan Akın kardeşimiz ve kendisi fizik öğretmenidir. Belediye personelimiz Ramazan Yerlikaya var. Mudurnu’da bir üniversite öğrencimiz Alperen Güldemir kardeşimiz var. Bolu İmam Hatip Lisesi öğrencisi Tunahan Öztürk var. Gerede Fen Lisesi öğrencisi Emir Dursun var. Orhan Akın kardeşimizin dışındakiler tam anlamıyla müdavim değil şuanda atölyeye. Yani tam anlamıyla öğrenci statüsünde değiller. Onlarda devam ettikçe basamak basamak çırak, kalfa, usta gibi o kategoriye geçecekler. Orhan Akın bizim gözümüzde kalfalıktan ustalığa doğru geçiş yapmakta, diğerleri çırak ama onlarda azim ettikçe öğrenecekler bu işi inşallah.

-Ahşap oymacılığı sanatındaki hedefiniz nedir? Eserlerinizde örnek aldığınız kişi veya kişiler var mı?

İsmail Şentürk ; “Amacımız %65’i ormanlarla kaplı olan Bolu’muzun ismini bu alanda duyurmak. Bolu’da bu işlerin yapıldığını duyurmak, öğrenci sayımızı artırmak ve Türkiye’nin değişik yerlerinde sergiler açabilmek. Bununla ilgilide çalışmalarımız devam ediyor. İstanbul’da 4 ayrı belediyenin sergi daveti var, sağ olsunlar. Çalışmalarımızda Bolu’muzun son dönem yetiştirmiş olduğu hattatlardan, Rahmetli Hattat Emin Barın’ı örnek alıyorum. Açılışa inşallah onun ailesi ve yakınları da gelecekler. İstanbul’daki sergi ayaklarından bir tanesini de Hattat Emin Barın’ın yapmış olduğu hat tabloları ve bir tarafında da bizim yapmış olduğumuz ahşap uyarlamalarıyla oluşan sergi düşüncemiz var.

-Ahşap oymacılığında kullandığınız ağaçlar ve teknikleriniz nelerdir? Burada yapmış olduğunuz çalışmalarınızdan bahsedebilir misiniz?

İsmail Şentürk ; “Ceviz, ayous, maun, iroko, paduk ağaçlarıyla çalışıyoruz. Biz eserlerimizde farklı farklı yöntemleri kullanıyoruz. Ahşap oymadan tutunda, Naht, tel kakmaya varıncaya kadar. Şuan fiziksel mekânlarımız, atölyemizin imkânları çok fazla değil. Alan sorunu var. İnşallah önümüzdeki dönemlerde bu alan sorununu da aşarsak, ilk sergimizle beraber ve bunun duyurulmasıyla beraber, bu işe gönül veren insanları, tabiri caizse serdengeçti diye tabir edebileceğimiz insanları aramızda görmek isteriz. Zor ve meşakkatli bir iş, sabra dayalı, el becerisine dayalı ama zevkli bir iş yapmış olduğumuz bu çalışmalar. Her türlü tablomuzda ve her türlü eserimizde kaliteden ödün vermemeye çalışıyoruz,. Kendi beğenmediğimiz bir çalışmayı ne bir başkasına hediye edebiliriz, ne de bir başkasına satabiliriz anlayışıyla hareket ediyoruz. Sergimizde, başka yerlerde, Türkiye genelinde sergi açma düşüncesi olduğu için satış yapmayacağız.

-Yakın zamanda Hilye-i Şerif tablosu yapmıştınız. Bu çalışmanızla ilgili kısa bir bilgi paylaşabilir misiniz?

İsmail Şentürk ; “2,5 metreye, 1 metre 60 santim ebadında bir Hilye-i Şerif tablosu yaptık. Bizim için yaklaşık 2 yıl süren bir çalışma oldu. Özeti peygamber efendimizin biyografisini anlatıyor, karakteristik özellikleriyle, kişisel, fiziksel özelliklerini anlatan bir tablo bu. Hilye-i Şerifler genelde Hz. Ali’den geldiği rivayet olunan, tarafımıza ulaşan metinlerdir. Peygamber efendimizi anlatır, onun diğer insanlardan farklı olan yönlerini anlatır. Severek yaptığımız bir çalışma oldu. İnşallah bundan sonra daha büyük işlere imza atarak, hem Bolu’nun adını, hem ekibimizin adını duyurmaya devam ederiz.

-Son olarak neler söylemek istersiniz?

İsmail Şentürk ; “İnşallah hepimiz için Bolu için hayırlı uğurlu olur bu sergi. İlk sergi bu ve inşallah arkası gelecek. Daha profesyonel bir şekilde, organize olarak devam ettirmeyi düşünüyoruz. Şuana kadar yapmış olduğumuz çalışmaları sadece eşimiz, dostumuz, arkadaşımıza sosyal medyadan duyuru yapmıştık, şimdi sergi ile tüm Bolulu sanatseverlerin karşısına çıkıyoruz. Ben sözlerimin sonunda şunu söylemek istiyorum özellikle. Öncelikle Bolu Belediyesi nezdinde bize bu atölye imkânını veren, sanat ve sanatçının daima yanında olan Alaaddin Yılmaz Başkanımıza çok teşekkür ediyorum. Destekleyen arkadaşlarıma çok teşekkür ediyorum. Çevremdeki sevdiğim ve bizi seven insanlara çok teşekkür ediyorum. Ama en önemlisi de her zaman için arkamda duran eşim Fatma Oflaz Şentürk ve kızlarıma çok teşekkür ediyorum. Çünkü küçüğü 4 yaşında, büyüğü 13 yaşında olan iki tane kızım var ve ben onların sevgisinden çalarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. Bunda da inşallah başarılı oluruz diye düşünüyorum. Takdir Bolu halkınındır.

Bende, Sayın İsmail Şentürk Bey ve öğrencilerine, sergilerinin hayırlı olması ve başarılarının daim olması dileklerimi sunuyorum. 

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: