• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BİLİM ve BOLU BİLİM ŞENLİĞİ

08.10.2018 10:35:06

BİLİM ve BOLU BİLİM ŞENLİĞİ

“Bütün hakikatleri keşfettikten sonra anlamak kolaydır; önemli olan keşfetmektir.” demiş Galileo Galilei.,

Merak, amaç, nasıl, neden gibi olgularla bilinmeyenleri bulmak, öğrenmek, ortaya çıkarmak, daha iyiye ulaşmak hedefleriyle birçok dalları bünyesinde toplamış olan bilim, Bolu’da “Bolu Bilim Şenliği” olarak, Kent Meydanı’nda kurulan stantlarda üç gün boyunca 120 farklı bilim etkinliği ile gerçekleşti.

Çılgın icatlar, deneyler, oyunlar,  gösteriler ve çeşitli etkinliklerle dolu dolu geçen Bilim Şenliği ile ilgili bilgileri Bolu Belediyesi Proje Sorumlusu Burcu Şimşek aktardı.

-Bolu Bilim Şenliği projesi nasıl oluştu? - Bolu Bilim Şenliği projesiyle hedeflediğiniz amaç neydi? Bu konu ile ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?

Burcu Şimşek; “Bolu Belediye Başkanımız Alaaddin Yılmaz’ın Bilim Merkezi projesinden hareketle bu proje ortaya çıktı. Bolu Belediyesi olarak Sayın Belediye Başkanımızın projesi olan Bilim Merkezini her halükarda yapacağız ama bu merkezin amacına ulaşabilmesi için aktif bir şekilde kullanılması gerek. Binayı yaparız, çok iyi sergi alanları oluştururuz ama bu bizim için yeterli olmayacaktır. Bilim Merkezi'nin kurulmasına giden bu yolda 7'den 70'e herkeste bir farkındalık oluşsun istedik..Biliyoruz ki bu farkındalık oluşursa kuracağımız Bilim Merkezi de amacına hizmet eder. Projeyle; toplumla bilim arasında köprü kurarak insanlara bilimin eğlenceli, sanatsal yönünü tanıtmak, eğlenceli uygulamalar ile çocuklara ve gençlere tüm bilim alanlarında dâhil olma cesareti vermeyi amaçladık. Bu sayede toplumun bilime olan ilgisini artırmak, bilimsel çalışmalara karşı olumlu tutum geliştirmesini sağlamak hedeflendi. Ayrıca, bilginin topluma eğlenceli bir şekilde aktarılması ve katılımcı odaklı etkileşimler sayesinde katılımcıları, yaparak, yaşayarak, paylaşarak öğrenen bireyler haline getirip, bilimsel süreçler hakkında farkındalıklarını artırmak hedeflendi.  Bunu toplumun her kesimine yaymak istedik ve bu anlamda da 7’den 70’e herkesin katılabileceği etkinliklerle ‘Bolu Bilim Şenliği’ çalışmamız başladı.

-Bu aşamaya gelinceye kadar, bu konuda neler yapıldığı?

Burcu Şimşek; “Bu konuda neler yapabiliriz diye araştırmaya başladık. TÜBİTAK sayfasındaki çağrılarına baktık ve 4007 Bilim Şenlikleri çağrısına başvurmaya karar verdik. Aslında bugüne kadar okullarımız 4006 TÜBİTAK projelerine başvuruda bulunmuşlar fakat her okul kendi çapında bir çalışma yapmış. Biraz okullarımız tarafından gerçekleştirilen bilim fuarlarını daha interaktif etkinlerle birleştirerek bilim şenliği programına başvurduk. Belediyemiz sahip olduğu ekipman açısından, organizasyon yetisi, insan kaynağı bakımından daha fazla imkana sahip olduğu için çatı kuruluş görevini ve proje yürütücülüğünü üstlendi. Zaten halkın her türlü ihtiyacını karşılamak üzere çok çeşitli alanlarda hizmet sunan belediyenin tüm kurumları birleştirici de bir tarafı vardır. Bu anlamda da ‘Böyle bir çalışma yapabilir miyiz?’ diye düşündük. Daha önce yapılmış bilim şenliklerine baktık ve hep şunu gördük. Bilim şenliklerinin sonu, amacına hizmet eden bilim merkezine kadar gidiyor. Çünkü bir şekilde TÜBİTAK ile işbirliği yapmış oluyorsunuz. Onların sistemini anlamış oluyorsunuz.” 

-Proje ortaklarınız hangi kurumlar ve bu kurumlar arası iş birliği sağlama aşamasında yaşanan gelişmeler nelerdir?

Burcu Şimşek; “Birkaç bilim şenliği örneğini inceledik, ne yapabiliriz diye. Valilik, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi, Bolu Milli Eğitim Müdürlüğü ile işbirliği içerisine girdik. Biz biraz çıtayı yükselttik. Sadece il bazında kalmayalım istedik. Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi de proje ortağımız oldu. İnsansız hava araçları çok önemli Türk Hava Kurumunun Ata uçağı, model uçağı ile başlayalım bu işe dedik. Türk Hava Kurumunu proje ortağımız. Sonra baktık bilim dediğimiz şeyin içerisinde, hayatın içerisinde olan ve günlük aslında her daim tecrübe ettiğimiz şeylerle karşı karşıyayız ve yaşadığımız Bolu deprem bölgesi, o zaman mutlaka depremle ilgili bir farkındalık oluşturalım dedik. Bolu AFAD İl Müdürlüğü ve Ankara’da ki AFAD Başkanlığı ile iletişime geçtik. Deprem simülasyon tırlarını, sanal gerçeklik gözlüklerini buraya getirdiler. Kağıtta olsun, çocuklar kağıt yapsınlar, kağıdın önemini anlasınlar, yapmanın ne kadar zor olduğunu anlasınlar ki tüketirken dikkatli olsunlar istedik. Kocaeli SEKA Kağıt Müzesi ile iletişime geçtik. Onlarda sağ olsunlar, kırmadılar geldiler ve birçok branştan, alandan kurumlar bir araya gelmiş oldu.”

- Bolu Bilim Şenliği projesinin detaylandırılıp TÜBİTAK’a sunulması ve sonuçlanması ne zaman gerçekleşti? Ayrıca şenlikte kullanılan malzemelerle ilgili nereden destek aldınız?

Burcu Şimşek; “Projedeki her bir etkinliği tek tek detaylandırdık. Projemizi Şubat ayında TÜBİTAK’a sunduk, Mayıs ayında sonuçlar açıklandı. Mayıs ayından buyana da hazırlık süreçlerini sürdürdük. Paydaşlarımızın kendi ekipmanları vardı ama biz daha fazla kişiyi etkinliklere katabilmek adına makastan yapıştırıcıya, el işi kağıdından behere kadar tüm malzemeleri proje bütçesinden karşılayarak atölyelerin kullanımına sunduk. Şunu rahatlıkla söyleyebiliriz projedeki ekipman ve iaşe ücretleriyle, proje başvuru sürecinde dahil olan  atölye liderleri ve rehberleri ücretleri olmak üzere bütçenin yüzde doksanı TÜBİTAK tarafından verilen hibe ile gerçekleşti. Reklam çalışmalarında ve görünürlük çalışmalarında ise belediye bütçesinden faydalanıldı. Dış kaynaklı bir organizasyon yaptığımız için de ayrıca mutluyuz.”

-Bolu Bilim Şenliği geleneksel hale getirilecek mi? Bu konuda yapılan çalışmalarınız var mı?

 Burcu Şimşek; “Şimdi hemen 18 Ekimde yeni bir başvuru süreci var. Biz 18 Ekime kadar yeni bir dosya sunabilirsek bu şenliğin geleneksel hale gelmesi için 2. Adımı da atmış olacağız. Çabamız 18 Ekim'e projeyi yetiştirmek yönünde ve bu çalışmalara da  başladık. Bu şenlikte bilim fuarlarında gördüğümüz etkinliklerden de örnekler olsa da sahne gösterilerimiz, tiyatro gösterimiz, ‘Sıra Dışı Düşünme Becerileri’ eğitimimiz, sportif aktivitelerimiz, zeka oyunlarımız vardı. Sadece gezmedi çocuklar, bu etkinliklere de katıldılar.”  

-Bilimin içerisinde yer alan dallardan ve burada bu konuda yapılan etkinliklerden bahsedebilir misiniz?

Burcu Şimşek; “Bilim dediğimiz şeyi aslında biz sadece fizik, kimya, biyoloji olarak anlıyoruz. Bilim dediğimiz şeyin içinde tarih de var, coğrafya var, matematik de var, dil de, din de, sanat da var. Mesela buradaki bazı etkinliklerimizde biz şunu gördük. Öğretmenlerimiz matematikle coğrafyayı birleştirmişler. Türkiye haritası üzerinde asal sayıları ve Türkiye’deki illerin yerini sorarak etkinlik yaptırdılar çocuklarımıza. Matematikle coğrafyayı birleştirmişler. Aslında disiplinler arası da bir uygulama, bilim şenliklerinin amacıda bu. Sadece tek bir bakış açısıyla oturup, mikroskoptan bir şey gözlemlemek değil bilim dediğimiz şey. Hayatın içerisinde tecrübe ettiğimiz her şey, suyun kaldırma kuvvetinden yetişen bitkiye kadar, yerin sarsılmasından sanatın içerisinde ki altın orana kadar her şey aslında bilimle alakalı.”

- 7’den 70’e tüm herkesin katıldığı kortej eşliğinde yürüyüşle başlayan bilim şenliğindeki sloganlarınız ve şenliğin yapıldığı alanla ilgili görüşleriniz nelerdir?

Burcu Şimşek; “Bizim etkinliğimiz yürüyüşle başladı. Sloganımız da şöyleydi. ‘Bizler icat çıkaran, teknoloji geliştiren gençleriz. Biliyoruz ki; sağlam kafa, sağlam vücutta olur. Geleceğe sağlıkla yürüyoruz.’  Bizim derdimiz disiplinler arası uygulamaları bir araya getiren ve halka sunan bilim şenliklerini herkese duyurmaktı. Seçtiğimiz mekan aslında bize çok fazla fayda sağladı. Çünkü herkesin çok rahat ulaşabildiği, her gün insanların gelip geçtiği yol üzerindeydi. Bu anlamda gelip, birebir bir etkinliğe katılmasalar bile duydular, göz ucuyla baktılar. Ben bazen amcaları gördüm, geldiler soru sordular. Teyzeler dedi ki ‘Siz burada ne yapıyorsunuz?’ 7’den 70’e ulaştığımızı düşünüyorum. Bu bir başlangıç, devamı da olacak.”  

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: