• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU BASINI ÇALIŞMALARI YERİNDE, BAŞKANDAN DİNLEDİ-2. Bölüm

07.09.2018 11:00:03

 

Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz ile devam eden projelerin tanıtım gezisinde, Bolu’daki beton santrallerinin tamamının malzemesi ile yeraltı su ve kanalizasyonlarla ilgili çalışmalarda kullanılan malzemenin Çaygökpınar Köyü mevkiinde bulunan, Bolu Belediyesi Asfalt Fabrikası, Eleme Tesisi ve Kum Üretme fabrikasından sağlandığını öğrendik. Ayrıca belediye taş üretim ve yol yapım malzemelerinin de tamamı buradan sağlandığı bilgilerini de alarak tesisten ayrılıp,  diğer tesislere gitmek için yolumuza devam ettik. 

Başkan Alaaddin Yılmaz, en sert malzeme olan Bazalt ocağını ne şekilde kurdurduğunu anlatırken; “Bizim yaptığımız kaldırım taşları 10 yıl sonra bozuluyor. Avrupa’daki kaldırım taşları doğal mı, yapmamı ayırt edilmiyor. Yani 80 yıl dayanabilecek durumda. Şuan Bolu Belediyesi mevcut malzemesiyle, C 80 betonu üretmektedir. Şimdide bazalt ocağını aldırdık ve dünyanın en kaliteli taşını burada üretmeye çalışıyoruz. Hedefimiz bu.”diyerek, en kaliteli taşı, en uygun şartlarda satabileceklerini anlattı. Bolu Belediyesi olarak her yıl 50 km. civarında yol yapıldığını ve yol yapımında bütçeden hiç para harcamadan,tamamen kendi imkânlarıyla yaptıklarına değinen Başkan Alaaddin Yılmaz; “ Neredeydik ve noktalara geldik.Bunu Bolu’da yaşayan herkesin iyice algılaması lazım.” diye belirtirken,bunları ekip içerisindeki arkadaşlarıyla,çok yoğun bir tempoda çalışarak yaptıklarına da değindi.

Bolu Belediyesi tarafından ağaç dikimine devam ettiklerini, ayrıca Karadere suyunu getirecek olan 3674 metrelik Karadere tünelinde de 174 m. kaldığını anlattı. Bolu’da kaçak, kayıp su oranını da %18 indiğine değinen Başkan Alaaddin Yılmaz; “ Türkiye bizim geldiğimiz konumu hayal edebilecek durumda değildir. Şehrinizi böyle güçlü görün. Bu şehir, herhangi bir şehirle kıyaslanacak bir şehir değil. Ancak dünyanın gelişmiş illeriyle kıyaslayabilirsiniz.”dedi.

Yolculuğumuz katı ve evsel atıkların bulunduğu alandaki tesislerin, olduğu tarafa doğru devam etti. Bolu Belediyesi Beton Parke Taşı ve Büz Bordür Fabrikası’nın olduğu alanda üretilen büzlerde kullanılan malzemenin, yine Bolu Belediyesi Eleme Tesisi ve Kum Üretme Fabrikası’ndan geldiğini,burada da büz haline dönüştürüldüğünü anlattı.

“Çöplükler belediye başkanlarının hiç gitmediği yerlerdir. Ama bizimde haşır neşir olduğumuz yer çöplüktür.” Diyerek, bu alanda bulunan tesisler hakkında bilgiler paylaşan Başkan Alaaddin Yılmaz; “Bolu Belediyesi Katı Atık Deponi Gazından Enerji Üretim Tesisi ve yine burada bulunan şirketlerden biri olan, elektrik üreten tesistir. Türkiye’de ilk defa il bazında çöp gazından elektrik enerjisi üreten il Bolu’dur. Bu tesis Güney Kore ile beraber yapıldı. Bolu çöplüğünden, elektrik enerjisi üreten bir firmadır. Profesyonel ve uluslar arası bir firmadır. Bu alanda bulunan, Bolu Belediyesi Atlas Atık Yönetimi Tıbbi Atık Sterilizasyon Tesisi de ayrı bir şirkettir. Farklı firmalar tarafından yönetilen şirketlerdir bunlar. Ayrıca burada ayrı bir şirket olan, Bolçev Geri Dönüşüm Ambalaj Atığı Toplama Tesisi ise çöpten geri dönüşüm malzemesi ayrıştıran ayrı bir şirkettir. Çöpler evlerde ayrıştırıldıktan sonra en son ayrıştırmasını burada yapıyor ve buradan ekonomiye kazandırılacak şekilde geri dönüştürüyoruz.”diye anlatarak,  evlerde çöpleri ayrıştırmanın, ne kadar önem arz ettiğini vurguladı.

Türkiye’de ilk geri dönüşüm sistemini kuran ilin Bolu olduğuna değindi. Yine bu alanda bölge büyüklüğünde, Zirai Toprak Üretim Tesisi kurulacağı bilgisini paylaşan Başkan Alaaddin Yılmaz; “ İnşallah onun çalışmaları da şuan devam ediyor. Buradaki bir diğer şirket ise Kırma Eleme Sistemi. Buradan çıkan malzemenin yıkanarak, özel malzeme haline dönüştürülmesidir. Bu çöplük alanını kazıyoruz. Buradan çıkan malzemeyi yıkayarak, çok özel kaliteli malzeme üretiyoruz ve bunları yok satıyoruz.”diye belirtirken, bunları şap dökümlerinde kullanıldığını ve burada da günlük 400 ton civarında malzeme üretildiğini anlattı.

Bolu Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ile Ayrıca Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün burada olduğuna değinirken, Bölgenin Hayvan hastanesi ve etrafta şehir içinden sökülen ama ziyan edilmeyip, buraya dikilen ağaçlardan bahsetti. Hayvan Hastanesi, Doğal Yaşam ve Rehabilitasyon Merkezi ziyaretimizde, bizlere bilgi paylaşan kurum veterinerleri, bu tesiste bulunan ameliyathane, yoğun bakım, acil ünitesi, gebe hayvan bakım odası, laboratuar ve röntgen bölümleri ile burada kullanılan cihazlar hakkında da bilgiler verdiler. Hayvan hastanesi bölümünde yaralanıp tedaviye alınmış kedi köpek gibi evcil hayvanların dışında, kanadı kırılıp tedaviye alınan ve bu sene göç edemeyecek olan leylek, yine yaralanıp tedaviye alınan karga ve güvercin gibi evcil olmayan hayvanlarda, bakım bölümlerinde bulunuyordu. Ayrıca burada, faydalı böcek deneme çalışmaları laboratuarı olacağının da bilgisi paylaşıldı.  

Bolu Belediye Başkanımız Sayın Alaaddin Yılmaz; “Burada hayvanların eğlenebileceği parkları olacak ve bu parklarında planlaması yapıldı. Mama işletmesi kuruyoruz. Bu konudaki çalışmalarda son aşamaya geldi. İnşallah Bolu’da hem kedi, hem köpek maması üreteceğiz. Yani biz, sıradan bir belediyecilik yapmadığımızın bilinmesini istiyoruz” diye belirtti. Yine burada bulunan Bolu Belediyesi Fen işleri Müdürlüğü ile Su İşleri Müdürlüğü hakkında bilgi verirken “Bu bina depremden sonra sosyal güvenlik kurumunun binasıydı. Burada birkaç yıl hizmet verdi. Ardından yeni binası bitti, bu bina boşa çıktı. Bizde belediye başkanı olduk ama paramız yok, imkânımız yok demedik, bu binayı gelip, buraya kurduk. Hala bu bina, hizmet veriyor” diye anlattı.

Beton Boru Parke ve Büz Bordür Fabrikası’nın olduğu yere geldik. Burada tesis ile büzlerin nasıl imal edildiği hakkında detaylı bilgileri paylaşan Başkan Alaaddin Yılmaz; “Bugün ürettiğimizi yarın kullanabiliriz. Bu da son teknolojidir. Şuan 120 cm. çapına kadar büz üretebilecek bir tesis bu. Böyle bir tesis şuan Bolu’nun öz malı, aynı zamanda da kendi malzememizle üretiyoruz. Çimentoyu da çimento fabrikasından bedava alıyoruz. Burada bizim beton santrallerimiz de var.”

“Bu binada öbür tarafta temizlik işlerinin kullandığı bir binaydı. Onu söktük buraya naklettik. Ama gördüğünüz sistem ise 2. kurduğumuz sistemdir. İlk kurduğumuz sistem kullanım miktarını aştığı için yenisini kurduk. Sistem olarak 2. fabrika ama bina olarak eski bina. Burada bulunan laboratuarımızla yaptığımız bütün taşları sürekli kontrol ederiz kalite bakımından. Kaliteye göre içine konulan malzeme miktarları da değişir ve en son, en kaliteli verimi üretecek şekilde malzeme analizleriyle sisteme talimat verilir. Sistem o talimat üzerine malzeme üretir. Buradaki işletmelerin beyni burası ve burası inşallah dünya çapında bize taş üretimi sağlayacak. Bu sadece Bolu için değil, bu Türkiye’nin geleceği için lazım. Burada üretim el değmeden yapılıyor ve tesis kendi kendine çalışıyor.”diye belirtti.

Devam edecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: