• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU’NUN DONANIMLI EĞİTİM KURUMU, TURİZM OTELCİLİK- 2. Bölüm

03.09.2018 11:00:05

 

- Geleceğin Turizm kenti, sağlık kenti, üniversite kenti, spor kenti Bolu’ya, İzzet Baysal Abant Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi ve Turizm Uygulama Oteli olarak sağlamış olduğunuz desteğiniz, katkınız ve bu konuda yaptığınız çalışmalarınızla ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?

Müdür Ayhan Vural; “Bizim Bolu’ya en büyük katkılarımız; 2500 tane öğrencimize dört yıldan beri sağlıklı bir şekilde taşımalı yemek veriyoruz. Türk mutfağının doğal ürünlerini hiç bozmadan, gıda mühendislerimiz gözetiminde sağlıklı üretim yaparak, orijinaliyle birlikte çocuklara sunuyoruz. Profesyonel ustalar nezaretinde, öğrencilerimizle birlikte hazırlıyoruz. Huzur evindeki yaşlılarımızı buraya davet ediyoruz. Onlara burada öğrencilerimizle birlikte, öğrencilerimizin uygulama mutfaklarında hazırladıkları yiyecekleri sunuyoruz. Kadrolu müzisyenimiz Şeref Demiroğlu onları elinden geldiğince eğlendirmeye çalışıyor. Biz nezaret ediyoruz. Zaman zaman öğrencilerimizi toplayıp, onlarla huzur evlerini ziyaret ediyoruz. Yetiştirme yurtlarındaki kimsesiz çocukların doğum günlerini kutluyoruz. Onların pastalarını yapıyor, eğlencelerine destek veriyoruz. ‘Okulumuz velileriyle buluşuyor.’ Programı kapsamında her hafta bir aileyi ziyaret ediyoruz. Anne baba problemli veya yetim çocukları, biz sene başında tespit ediyoruz. Onları uygulama otelinde, derslerden sonra eğitime alıyor, pastacılığı, sıcak mutfağı öğretiyoruz. Kısa süre içinde bu çocuklar mesleği öğrensin, hayata tutunsun diye ve onlara parça başından harçlıklarını da veriyoruz. Çünkü biz onlara sahip çıkmadığımız zaman, çocuklar dışarıda zararlı alışkanlıklara yönelecek, zararlı arkadaşlıklar edinecekler. Biz burada bu çocukları da koruma altına almış oluyoruz. Milli eğitimin zaten belirli bir prosedürü var ve bu rutin çalışmalar yapılıyor. Artı bir şeyler yapmamız gerektiğine de inanıyoruz. Artı bir şeyleri de bu zayıf noktalarda, yani sosyal sorumluluk projesi olarak gördüğümüz, toplumda ileride sorun teşkil edebilecek bu meselelere şimdiden, erkenden teşhisini koyup, kendi birliğimizle onlara çözüm yolları buluyoruz.

-Resmi kurumlarla, sivil toplum kuruluşları ile işbirliğiniz ve birlikte yapmış olduğunuz çalışmalardan bahsedebilir misiniz?

Müdür Ayhan Vural; “Bütün resmi kuruluşlarımızla, valiliğimiz, belediyemizle işbirliği içerisinde çalışıyoruz. Tabi onların çizdiği misyonu, vizyonu biz taşıyoruz. Zaten yaptığımız tüm çalışmalarda, onlarda bizi destekliyorlar. Yoksa bu birlik, beraberlik ve destekleme olmadan bir şeyler yapmak çok zor. Resmi kurumların etkinlikleri, Kurban bayramı, Ramazan bayramı bayramlaşmaları bizde ve iftarlar yapıyoruz. 30 Ağustos bayramı resepsiyonu yine burada yapıldı. Valiliğin gazi ve şehit yakınları iftarını da biz yapıyoruz. Onların başka yerde vermiş oldukları kokteyllere de biz katkı sağlıyoruz. Eski mezunlar, STK etkinliklerinde de buradan faydalanıyorlar. Biz onlara gerekli yardım ve desteği sağlıyoruz. Yine belediyeyle yaptığımız çalışmalarımız var. Eylül, ekim aylarında bizim 10 tane öğrencimiz Almanya’ya gidecek. Mesleki bilgilerini, becerilerini, tecrübelerini artırmak için orada 1 aylık bir staj yapacaklar. Belediyeyle yaptığımız çalışmalar, sadece bunlarla sınırlı değil. Köroğlu festivaline gerekli desteği veriyoruz. Burada yapılmış olan bütün ulusal, uluslararası yemek yarışmalarına gerekli katkıyı sağlıyoruz. Mutfak günleri yarışmasına da destek verdik ve öğrencilerimiz yarışmaya katıldı. Mengen aşçılık festivaline katıldık. Köroğlu festivalinde de gerekli katkıyı sağlayacağız. Yarışmalarda gelen, giden misafirlerin ağırlanmasında da gerekli desteği veriyoruz.

- Projeleriniz ve ders dışı etkinliklerinizden de bahsedebilir misiniz? Yaptığınız çalışmalarla, proje ve etkinliklerle neleri amaçlıyorsunuz ve öğrencilerinize ne gibi faydalar sağlayacağını düşünüyorsunuz?

Müdür Ayhan Vural; “Yaptığımız tüm çalışmaları, proje tabanlı yapıyoruz. Sektörle protokol imzalıyoruz. Zaten bakanlığın bu konuda projesi var ve projeler kapsamında yaptığımız için taşlar yerine oturuyor.‘Mezunlar Okulumuza Sahip Çıkıyor.’ ‘Sektörle İşbirliği’ ‘Meslek Liseleri Halkla Buluşuyor’ ‘Beslenme Dostu Okul’ projesi gibi projelerimiz var. Ayrıca Avrupa Birliği ‘Viva Cuisine= Yaşasın Mutfak’ diye bir projemiz var. Her sene Nisan ayındaki mezunlar gününde Türkiye’de ve yurtdışında bulunan mezunlarımız gelerek, bu programa katılırlar. Aşçıları buraya davet ediyoruz. Öğretmen arkadaşlar, aşçılar, öğrenciler hepimiz bir araya geliyoruz. Aşçılar tecrübelerini anlatıyor. Çocuklar bunları karşılaştırma fırsatı buluyor. Otel müdürlerini davet ediyoruz. Otel müdürleri de yaşadıkları tecrübeleri çocuklara aktarıyor. Okulumuzdan mezun olup ta yurtdışında çalışanlarımızı çağırıyoruz. Yurtdışı tecrübelerini çocuklarımıza aktarmaları için. 

Alan Şefi Atilla Demirel; “Sosyal projelere önem veriyoruz. Sadece teorik veya pratik anlamda değil, çocukların sosyal becerilerinin gelişmesi, onların sosyalleşmesi anlamında da ders dışı etkinlikler oldukça fazla. Öğrencilerimizin en iyi yere gelmesi için hem akademik, hem de mesleki anlamda, devletimizin bize sağlamış olduğu bu güzel imkânları, en iyi şekilde kullanmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Bizim bir artımızda, aynı zamanda sektörle çok sıkı bir işbirliği içerisindeyiz. Okulumuzda hem usta öğreticilerimiz vasıtasıyla, hem de yaz stajına öğrenci gönderdiğimiz işletmelerle kurduğumuz diyaloglar sayesinde, ilimizin bütün turizm işletmelerindeki çalışanlar, müdürlerinden, aşçıbaşına, restoran şeflerine kadar, bütün yetkililerle sıkı bir işbirliğimiz var. Bu okulumuza normal eğitim öğretim döneminde de artı olarak katkı sağlıyor. Sponsorluk anlamında olsun, konferanslar, paneller noktasında olsun bu sektörle işbirliği, bağlantılarımızı da sağlıyor. Bizde ortalama her haftaya bir program oluyor. Her ayda mutlaka büyük, yerel ve ulusal basında yer alacak haber değeri taşıyan bir etkinliğimiz oluyor.

- Okulunuzdaki kurum kültürü ile okulunuzdan mezun olup, yurtiçi ve yurtdışında çalışanlarla olan iletişimlerinizle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?

Alan Şefi Atilla Demirel; “Okulumuzda hakikaten çok köklü bir kurum kültürü var. Birçok öğrencimiz okuldan mezun olup, dünyanın değişik ülkelerinde ve ülkemizin değişik illerinde görev yaptığı halde okulumuza mutlaka uğruyorlar. Bu güzel bir kurum kültürünün olduğunu göstermektedir.

Müdür Ayhan Vural; “Amerika’da, İsveç’te, Japonya’da yani yurtdışında çok fazla öğrencimiz var. Yine ilk mezunlardan Amerika’da turizm profesörü ve alanında Türkiye’de 4-5 tane turizm profesörlerinden biri olan, Fevzi Okumuş hocamız var. Buraya beraber bir uygulama mutfağı yaptık. Mutfağa, ‘Fevzi Okumuş Uygulama Mutfağı’ diye hocamızın adını verdik. Yine sektörle işbirliği kapsamında özel sektöre yaptırdığımız mutfaklarımız var. Fimak firmasına pastane atölyemizi kurdurduk. İki tane de önemli fırın bağışında bulundu.

Devam edecek.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: