• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU DIŞINDA, BOLU İÇİN KOŞTURANLAR 1. Bölüm

12.11.2017 11:00:07

Birçok kişi doğduğu değil doyduğu yerdedir. Gözünü açtığın dünyaya geldiğin yer senin sevgili memleketindir ve bu yeri herkes bilsin istersin. Hele dışarıdaysan özlemin bir ayrı olur. Şehrinin, kasabanın, köyünün adını duyduğunda dikkat kesilirsin, kalbin ayrı bir heyecanla ve özlemle çarpar. Eşine dostuna, bak burası benim memleketim dersin. İçinde yaşarken de dışarıda yaşarken de bir şeyler yapmak istersin, elin erdiğince dilin döndüğünce.

Bolu’nun, Bolu dışında ki STK kuruluşları, İl ve ilçelerine ait derneklerinde de bunu yapmak isteyen gönüllüler bir araya gelmektedir. Bu derneklerden biri olan Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği tüm yönetim kurulu üyeleri, birbirinden değerli chefleri Bolu adına gönüllü hizmetleri, yaptıkları çalışmaları, Bolu’muzun adının duyurulmasında ve marka şehir olmasında da önemli bir katkı sağlıyor.

Yurtiçi ve yurtdışı deneyimleri olan Gastronomi Türk ve Osmanlı Mutfağı üzerine çalışmış, bir şirkette chef koordinatör olarak çalışmaya devam eden Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Kurucu Başkanı, şuanda da aynı derneğin Başkan Yardımcı Raşit Özkan Bey. Yine Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Turgut Gülen Bey’in bilgi olarak paylaştıkları. Ayrıca bir başka dernek olan İstanbul Bolulular Derneği Başkanı Mustafa Aydemir Bey’in söylediği gibi amaçları dışarıda da olsalar Bolu ve Bolu adına, kültürümüz adına ne yapabiliriz. 

- Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği ne zaman kuruldu ve derneğin kuruluş amacı nedir?

Chef Bşk. Yrd. Raşit Özkan: Bolulu insanlarımız sanayi ve iş yeri imkânı kısıtlı olduğundan mecburen büyük şehirlere gitmek durumunda kaldı. Bizlerde şehirlerarasında Bolulu hemşerilerimizle ne olursa olsun, bir araya gelip kaynaşmak, nesilleri birbirine kaynaştırmak amacıyla sivil toplumda bu ihtiyacı hissettiğimiz için ben ve arkadaşlarım 2008 de bu derneği kurmaya karar verdik.

Bşk. Turgut Gülen: Amacımız; Bolu’yu ve bizim kültürümüzü tanıtmak, Bolu için bir şeyler yapabilmek. Amacımız doğrultusunda da etkinlikler ve hizmetler yapıyoruz. Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği sadece Bolu’yu, sadece bir ilçeyi değil, tüm Bolu’yu il ve ilçelerini kapsayan bir dernek.

- Bolu İl ve İlçeleri Kültür Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği olarak sosyal sorumluluk kapsamında ne tür çalışmalar yapıyorsunuz?

Bşk. Turgut Gülen: Dernek yönetim kurulu üyeleri olarak ve üyelerimizle, sosyal sorumluluk kapsamında mutfak ve eğitim kursları, sağlık, kültür, sanat, sosyal yaşam, dayanışma gibi pek çok konularda etkinlikler yapıyoruz. Yine bu hizmetleri, sosyal sorumluluk kapsamında, engelli vatandaşlarımıza da veriyoruz. Engelli vatandaşlarımız dernek binamıza gelip alabilecekleri gibi biz onların kendi derneklerine ya da bulundukları ortamlara da giderek bu hizmet ve eğitimi veriyoruz. Hatta geçtiğimiz hafta ‘Omurilik Felçlileri Derneği’ni’ ziyaret ettik. Onlarla birlikte yöresel yemeklerimizi yaptık, eğitim verdik ve birlikte yemek yedik. Yine önümüzde ki hafta ‘Görme Engelliler Derneği’ ile aynı etkinliğimizi yapacağız.

- Derneğinizde bir Ar-Ge mutfak kurma gereksimi nasıl doğdu ve bu mutfakla hedefledikleriniz nelerdir?

Chef Bşk. Yrd. Raşit Özkan: Bize ev hanımlarından bir talep geldi. İlkelerimizde olan dayanışma anlamında, biz bunu bir kat daha öteye taşıyabilmek için mutfağa girmek istedik. Bu tabi bizim genimizde de var ve bunu da ev hanımlarına aktarmamız gerekiyordu. Bu nedenle küçük bir mutfak kuralım, bu Ar-Ge mutfak olsun dedik. Aynı zamanda bizim yöremizin yemeklerini dilden dile değil, yaparak, fotoğraflayarak, tadarak piyasaya çıkaralım istedik ve bunun hizmetini vermeye çalışıyoruz. 

Bşk. Turgut Gülen: Bununla ilgilide çok kısa süre içinde hayata geçirmek üzere olduğumuz bir projemiz var. Burada kurs açacağız ve herkese yemek dersi vereceğiz. Buraya eğitim almaya Sivaslı da gelecek, Malatyalı da. Bu gelenler Bolu’yu, Bolu Mutfağını ve Bolu Kültürünü de öğrenmiş olacak.

- Derneğinizde açacağınız bu kurs ve kursta vereceğiniz eğitimlerden bahsedebilir misiniz?

Chef Bşk. Yrd. Raşit Özkan: Ev ekonomisi, mutfak dersleri, püf noktaları, sofra düzeni, yemek ve pastacılık, hijyen eğitimi,  pazarda nasıl alışveriş yapılır gibi konuları içeren eğitimler vereceğiz.

Bşk. Turgut Gülen: İki tane hoca gelecek ve ayrıca derneğimizin ünlü Chefleri de eğitim verecek. Onların başında yetkili olarak Raşit Başkan olacak. Eğitimler, haftanın her günü ve 3-4 saat uygulamalı olarak verilecek. Genç kızlarımız, kadınlarımız ve erkeklerimiz olmak üzere 3 gurup yapacağız.

- Bu sosyal sorumluluk kapsamında ki çalışmalarınızda ve yapacağınız eğitim çalışmalarında size destek veren ve yardımcı olan kurum ve kuruluşlar var mı?

Bşk. Turgut Gülen: Bizlere bu ve diğer etkinliklerimizde ki gerekli malzeme ve ihtiyaçlarımız konusunda yine bu eğitim projemizde en büyük desteği Bağcılar Belediye Başkanımız Sayın Lokman Çağırıcı ve ekibi veriyor. Kendilerine buradan bir kez daha teşekkürlerimizi sunuyoruz. 

Chef Bşk. Yrd. Raşit Özkan: Biz bu teklifi Bağcılar Belediyesi’ne götürdük. Kendileri sağolsunlar hoş karşıladılar. Bizde varız bunda dediler. Bizde sizinle beraber olalım dediler. İnşallah bunu da İstanbul geneli haricinde tüm Türkiye geneline de yaymaya çalışacağız. Tabii ki sivil toplum olarak, Bağcılar Belediyesi’nin katkılarıyla olacak.

  Devam edecek.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: