• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

İNSAFA GEL VE HAYIR DE

23.05.2016 00:00:02

Erkek çocuklar anneye, kız çocuklar babaya düşkündür. Nedeni ise koruma içgüdüsüdür.

Erkek annesini tüm dışarıdaki kötülüklerden bir erkek olarak korumaya yönelikken, kızda babasını yazık yapamaz ben bakarım içgüdüsüyle korur. Anne oğluna sahip çıkarken niyeyse istisnalar dışında ki babalar bu prensesleri kız çocuklarına sahip çıkamaz. Minik yaşına bakmadan küçük gelin olarak verip, onun tüm hayatını yok eder.

Gelişmemiş, cahil kalmış, eğitimsiz, ekonomik yönden iyi olmayan toplumların utanç tablosu olan bu durum birkaç yıl önce bile korkunç bir rakam olan %12 den şimdi ise insanlığın dibe vurduğunun göstergesine %35’lere çıkmış. Küçücük yaşta evlendirilen bu minicik kızların ise büyük bir çoğunluğu doğun esnasında ölmekte ya da bebeğini kaybetmekte. Her türlü eziyete, işkenceye de maruz kalmakta.

İnsanlık dışı bu duruma ise toplumları yönetenler hala kesin ve kalıcı bir çözüm getirememekte. Kanunlar caydırıcı büyük cezalar içerir şekilde olmalı ki böyle bir durumun önüne geçilebilsin. Çocuklar ilkokullarda bu konuda bilinçlendirilip, hatta böyle bir durumu yaşayacak arkadaşı veya kendiside olsa gerekli yerlere bildirebilsin. Gaziantep’de bulunan “Çocuk Gelinler Çağrı Merkezi” her ilde olması gerektiği gibi. Zira doğudan batıya göçler ve yine savaş mağduru mülteciler var. Beraberinde ekonomik sıkıntıları da var. Evden bir boğaz eksilsin diye o minicik çocuklar zarar görmesin.

İşte o çocuklardan bir tanesinin dediği cümlelerden biri “Babamı değiştirmek isterdim. Hayatımda değiştirmek istediğim tek bir şey var, o da babam!”

Yine bu çocuk gelinlerden biri aslen Konya’lı olup şimdi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde yaşayan 13 yaşında evlendirilen Selvi Sertdemir.  “Bir anda kendimi bir eş bir anne ve omuzlarında ağır bir yükle hayatın içinde buldum” diye başlıyor söze ve devam ediyor “ Hayallerim vardı benim, kahkahalarım ama hepsi bir anda yok oldu. Ne kahkahalar ne de mutluluk kaldı. Bir anda kendimi bambaşka bir yaşantının içinde buldum. Tamamen hayata küskün; artık bir beklentim olmadığını anlamıştım. İstediğim hayat bu değildi. Okula gitmek istiyordum” diye anlatırken yaşadıklarının acısını hissediyorsunuz sizde onunla birlikte.

Çocuk yaşında dört çocuk annesi olup, ilk doğumunu 15 yaşında yapan Selvi Sertdemir bir yandan çocuklarını büyütüp okuturken bir yandan da bir şeyler yapması gerektiğini düşünüp, açıköğretimle yarım kalan eğitimini tamamladı. Aynı zamanda resim kurslarına katılarak, büyük bir toplumsal yara haline gelen bu konuyu, sosyal sorumluluk sanat projesi olarak planlayıp, yaptığı çalışmalarına taşıdı. Artık onun eserlerinde topluma haykırarak, insanların dikkatini çektiği bir tema yer alıyordu. “SOS Çocuk Köyü”nde ki atölyesinde çalışmalarını sürdürüp “Çocuk Gelinlere Hayır” Erken yaştaki evliliklere “Dur” demek amacıyla kendi yaşantısından da esinlenerek yaptığı çocuk gelin ve kadını anlatan eserleriyle sergiler açmaya başladı.  Sanatçı, “Bu çalışmalar nedeniyle 2015’te ‘Yılın Ressamı’ seçildi. Ayrıca 5 dalda ödüle layık görüldü. Açtığı kişisel ve katıldığı karma resim sergilerinden ödül ve plâketler aldı.47 resim çalışmasını sosyal yardım amaçlı bağışladı.

Bir taraftan da SOS Çocuk Köyü’nde bulunan evlerin birinde 5 çocuğa da annelik yaptığından, üç kez ‘Anne ödülü’ aldı. Yaptığı resimlerle ve yazdığı şiirlerle küçük yaşta kız çocuklarının evlenmesine ‘hayır’ diyerek başlattığı bu ses getiren projede farklı ülkelerin olduğu 42 temsilci var.

Sanatçı “Selvi Sertdemir de Çocuk Gelindi” isimli yeni sergisini de 31 Mayıs 2016 tarihinde Muğla- Marmaris Kültür Evi’nde açacağı sergiye sanatseverleri ve “Çocuk Gelinlere Hayır” diyenleri bekliyor.

Sevgi ve saygılarımla…

Fatma Marmara

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: