• resmi ilanlar
Fatma Marmara [email protected]

BOLU MEDYA AKTÖRLERİNDEN AB SÜRECİ 1.Bölüm

04.01.2016 00:00:02

OECD, NATO gibi uluslararası örgütlenmelerin de üyesi olan Türkiye, 1957 de kurulan Avrupa Ekonomi Topluluğu’na 1959 yılında ortaklık başvurusunda bulunmuş ve 1963 yılında Ankara Antlaşması’nın (Ortaklık Anlaşması) imzalanması sonucunda uyum konusunda ki hazırlık çalışmalarıyla süreçte başlamış.

 

İlişkiler 1980’li yıllarda donma noktasına gelip, 1987 yılında yeniden Avrupa Birliği’ne tam üyelik başvurusu yapılmış ve 1989 da Avrupa Komisyonu tarafından Türkiye'nin üyeliğe ehil olduğu fakat o dönem için Türkiye’nin üyeliği konusunda verilecek kararın ertelenmesinin uygun olacağı kararına varılmış. 1998 yılında Türkiye’nin konumu üye adayı statüsüne getirilmiş. 1999 da Helsinki’de yapılan Avrupa Birliği Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesinde, Türkiye oybirliği ile Avrupa Birliği’ne aday ülke olarak kabul ve ilan edilmiş. 2005 yılı ise AB’nin Türkiye ile tam üyelik müzakerelerine başlama tarihidir.

Türkiye'nin batı ile ilişkileri ticari, ekonomi, sosyal, turizm gibi birçok konularda eskilere dayanıp devam ettiği halde, Avrupa ile yapılan bu müzakerelerde umutlar da yükselip azalmalar yaşandı. Aslında Avrupa Birliği’ne uyum sürecinde yürütülen bu çalışmalar hayat standartlarının yükseltilmesi, refahın artırılması, sosyo kültürel alanlarda yaşanan olumsuzlukların giderilmesi, insan yaşam kalitesinin yükseltilmesi gibi birçok alanda iyileşmelere de neden olmaktadır.

Avrupa Birliği üyeliği; ülkemize siyasi, ekonomik, kültürel gibi birçok yönden olumlu gelişmeleri de beraberinde getirecek olmasına rağmen yine de bu süreçte dalgalanmalar nedeni ile halkta farklı görüşleri belirten sesler de duyuldu. İşte bu nedenlerden dolayı, Türkiye-AB ilişkilerinde toplumların birbirine yönelik algılarının iyileştirilmesi, AB üyelik sürecinin halk tarafından doğru anlaşılabilmesi, kamuoyunun AB ile ilgili konularda doğru bilgilendirilebilmesi kapsamında, halka yön veren en önemli kuruluşların başında görsel ve işitsel olarak medyanın gelmesinden dolayı “Türk Yerel Medyası AB Yolunda Projesi” hayata geçirmiştir.

AB Bakanlığı ile yerel medya arasındaki mevcut iletişim ağının daha da güçlendirilmesi, Türkiye’nin AB’ne katılım sürecinde yerel medya mensuplarının bilgi kapasitelerinin arttırılması, bu süreci daha yakından takip edebilmeleri ve sürece dâhil olması amaçlanmıştır. Yine aynı amaç doğrultusunda; Türkiye'nin AB üyeliğinin desteklenmesi, AB’deki meslektaşlar ile iş birliği ilişkileri içinde sürdürülebilir diyalog oluşturulmasının sağlanması, medyanın hakları ve sorumlulukları ile bilgi kaynakları konularında medyanın rolünün vurgulanması için Avrupa Birliği Bakanlığı’nın, “AB Süreci Yerelde Başlar”  söylemiyle hayata geçirdiği bir projedir.

İlimizde de MEDYALOG Yapım ve BGC tarafından Bolu Basınına kazandıran İVME Projesiyle hem Bolu medyasında hem de Bolu halkında farkındalık oluşturulması,  Türkiye’nin AB’ne katılım sürecinin sağlıklı bir şekilde kavranması, Bolu ile AB ülkeleri arasında bir köprü kurulması hedeflenmiştir. İVME Projesi kapsamında Bolu basın aktörleri eğitimler sonrası Avrupa’da Brüksel ve Almanya Honnover’e gidilerek, bu konudaki çalışmaları yakından takip edip gözlemleme imkânlarına sahip oldular. Ardından Avrupalı Konuklar Bolu’da ağırlanıp yine Bolu Ticaret ve Sanayi Odasın da AB konularında medya kapasitesinin artırılması konulu açık oturuma katıldılar. 

Bolu Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Bülent VELİOĞLU; “Bu proje ile ufkumuz genişledi. Bolu basınının yıllarca gerçekten yapamadığını beraberce başardık. Orada ki Türklerin bakış açılarını görme fırsatı bulduk. Hem mesleki anlamda hem de kültürel anlamda çok şey öğrendik. Merak ettiğimiz Avrupa Toplumunu, daha yakından inceleme fırsatı bulduk. Toplum olarak Avrupa birliğine girmemiz konusunda ise Brüksel’e gittiğimizde, ben bir kere daha ‘Neden biz burada değiliz’ diye düşünmüştüm. Bana orası çok şey kattı. Oradan dönüşümde, arabamla durarak herkese yol vermeye başladım. Eskiden de durur yol verirdim ama şimdi bu sayı daha da arttı. Gezdiğimiz yerlerde, belki bizim toplumumuza uymayan ama Dünya gerçekleri ile uyuşan çok şey gördük. Buraya geldiğimizde de hem insan olarak hem meslek olarak bunları uygulamaya çalıştık. BGC olarak, yabancı dil kursları açarak hem mesleki anlamda hem de ilerleyen dönemlerde Avrupa Birliği ülkeleri ile yapılacak projelerde, meslektaşlarımıza kolaylık sağlamasını hedefliyoruz. Ben bu projelerin devam etmesi temennisini diliyorum. Bu projeyi gerçekleştirenlere çok teşekkür ediyorum.” Diye belirterek, konu ile ilgili açıklamalarda bulunmuştu.

- İVME Projesinin özelliği ve Bolu için önemi ile ilgili bilgileri paylaşabilir misiniz?

Medyalog ve proje yetkilisi İdris Ozan ALBAYRAK: Sivil Toplum Diyalogu Projelerinde Medya Alanında yaklaşık 500 üzeri proje içinde ilk 16 ya girerek destek almaya hak kazanmış hem Avrupa Birliği Bakanlığı hem de ulusal ajans tarafından yürütülen bir proje.

Gazeteci Mert MİNİSKER: Türkiye’nin göstermiş olduğu çabalar, bu çabalar sonucu Türkiye ne kazandı buna yönelik bir hedef var. Bu projede onun doğru anlaşılmasına hedefliyor. Bir özelliği de Bolu’da ilk. Bolu Basınına yönelik, Avrupa Bakanlığı’nın Bolu’ya sunduğu ilk proje olma özelliğini taşıyor.

Devam edecek (Perşembe günü)

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: