• resmi ilanlar
Fevzi Saçlı

AL SANA EYALET

18.10.2014 00:00:01

Eyalet sistemi: Dizginler elinizde olmak kaydıyla bölerek yönetme sanatıdır diye tarif edilebilir. Tabii burada dizginleri elinde bulunduranın her hâlükârda uyanık olması şartıyla..

 

Eyalet sisteminin ne tür bela olduğunu saymaya başlamadan önce bu sistemi dünyada deneyen ilk millet olduğumuzu bilmeyenler, öncelikle Tarihte kurulmuş olan Türk imparatorlukların idare şekline bir bakıp ta konuşma yapsalar daha iyi olur kanısındayım diyerek neyi göze almanın gereklerini saymaya başlayayım.

Eski Türk devlet geleneğine göre, öncelikle devlet, idari bakımından, doğu ve batı diye ikiye ayrılarak teşkilatlanırdı. Daha doğrusu iki eyalete ayrılırdı, Devletin batı bölümü doğunun hâkimiyetini tanımak konumundaydı. Örnek verecek olursak: İlk Türk adını isim olarak benimseyen Göktürk devletinin kurucusu Bumin kağan doğu kanadın başındayken, küçük kardeşi İstemi de yabgu ünvanlıyla batı kanadının başındaydı. Kuruluşta temeline konulan, bu dinamitten dolayı ömrünün uzun olmayacağı baştan belliydi.

Sonuç, Temelin mezar taşına “ Hastayım dedum dedum.İnanmadınız. Ama bakın sonuç ne oldu?” diye yazdırdığı gibi, çok başlılık insanoğlunun kaprisine takılıp da bir dünya devletini bir daha su yüzüne çıkmamak üzere, dibi görünmez sulara gark edip götürmedi mi?

Bu sistem Rusya’da uygulanıyor, uygulanmaya ama, nasıl uygulandığı tüm dünyaca bilinmektedir. ABD de uygulanıyor. Bu gün eyaletler iğnenin deliği kadar bir çıkış yolu bulsalar, bir anda taş üzerine düşmüş yumurta gibi kırılması bir yana ortalığı da berbat edecekler. Eğer yazılanlar doğruysa on dört eyaletin ayrılma eğiliminde olduğu söyleniyor.

Bunun yanında Kanada’nın başının belası olanQuebec eyaletinin statüsünü de incelemekgerekir diye düşünüyorum.

Bir çift öküzüyle zirai faaliyette bulunan bir çiftçinin başarılı olması için öküzlerinin ikisinin de canavar gibi olması gerekir. Şayet biri yatağansa tarlasını imar edemeyeceği için başarılı olması da mümkün olamaz. Çünkü öküzlerden biri boyunduruğa tüm gücüyle yüklenirken diğeri güçsüzlüğünden veya tembelliğinden, önceden açılmış pulluk hattına yatarsa, çiftçinin başarılı olması mümkün olur mu?

Aşağıda haritalarda gördüğünüz her ne kadar bazılarının ipe un sererek, sahip çıkmak istemese de devamı olduğumuz Osmanlı eyaletlerinin yerlerini gösteren haritalar wikipedia’dan alınmış güzel bir çalışma örneği olup, bu yerlerin alınması, zamanında cepheden cepheye koşan binlerce vatan evladının canlarına mal olmuştu.

Şahsen gidip görmedim. Âmâ TRT ‘nin bir programında gördüğüm kadarıyla bu yerlerin alınması için şahadet şerbeti içen koç yiğitlerin bir kısmının mezarları hala oralarda durmaktadır.

Bu yerlerin alınması İçin verdiğimiz şehit sayısı kadar da, bu yerleri vermemek için buraları savunurken şehit vermişiz.

Öyle ki insan kaynağının kuruması dolayısıyla yedi yıl evinden ocağından, ayalından yavuklusundan uzak kalıp, o cephe senin bu cephe benim diyerek koşturan hemen hemen her aileden bir veya birkaç şehidi var bu milletin.

Konumları haritalarda belirtilen eyaletlerin elimizden kayıp gidenlerin isimleri kırmızı olarak belirtilmiş olup eyalet sistemine geçelim diyenlerin kayıplarımızı görerek bir kez daha düşünmeleri için bu yol seçilmiştir.

Devletine oldukça sadık olan bu milletin başına ne geldiyse, yönetime getirdiği kimseler marifetiyle gelmiştir.

Bir örnek vermek gerekirse; Fatih sultan Mehmet han,milletinin selametini düşünerek, İstanbul’u alır almaz,(Haçlı ruhunu hortlatmamak için), kilise kurarken, ondan sonra aynı mevkie geçipte memleketin ticaretini Fransa’ya peşkeş çekende yöneticiydi.İki yönetici arasındaki farkı görün.

Hala tazeliğini koruyan bir yığın örnek varken, eyalet sistemiyle yatıp eyalet sistemiyle kalkan yöneticileri, sadece dünyalıkları için ikaz etmeyen gafilleredir sitemim.

Yer darlığı dolayısıyla diğer eyaletlerin haritalarını koyamadım. Elimizden kayıp giden eyaletlerimiz

 

Bağdat eyaleti                  Basra eyaleti

 

 

                               

BudineyaleCezayir eyaleti

                  

 

 

 

                               

 

 

   Habeş Eyaleti                                                Haleb eyaleti

 

 

                                             

 

Lahsa eyaleti(Küveyt)                                              Mısır eyaleti 

 

 

                                     

 

Musul eyaleti                                                   Rakka eyaleti       

 

 

 

                               

 

   Rumeli eyaleti                                      silistre eyaleti

 

 

                               

Şam eyaleti                                                       Şehrizor eyaleti

 

 

                               

Temaşvar eyaleti                                              Trablusgarb eyaleti

 

 

                               

 

Trablustşam eyaleti                                         Tunus eyaleti       

 

                                    HOŞÇA KALIN

                                                                  FEVZİ SAÇLI

 

 

                                   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: