• resmi ilanlar
Kemal Bilsel Sarısözen [email protected]

4 OCAK 2012 DE AİBÜ DE MUZAFFER SARISÖZEN ANILACAK

31.12.2012 00:24:55

 

Sayın Okurlar

 Halk bilimcisi, TRT radyolarının(YURTTAN SESLER KURUCUSU, DEĞERLİ HOCASI, MUZAFFER SARISÖZEN, ölümünün 49 yıldönümünde A.İ.B.Ü Kültür Merkezi, Mavi Salonunda 4 Ocak 2013 Cuma günü saat 19 da(akşam yedide) özel bir programla anılacaktır.

Sayın Okurlar

Muzaffer Sarısözen, 1899 Sivas ilinin, Camii Kebir Mahallesinde doğmuştur. Müzik şevk ve hevesini ailesinden almıştır. Beş erkek kardeş içerisinde,( Rüştü Sarisözen, Sırrı Sarısözen, Kemal Sarısözen, Abdulkadir ve Muzaffer Sarısözen) Muzaffer Sarısözen dışında, Kemal ve Abdulkadir Sarısözen şairdir, aynı zamanda 1950 yıllarda, çok partili hayata geçiş döneminde, ağabeysi, Abdulkadir Sarısözen Tokat Valisi olarakda görev yapmıştır. Muzaffer Sarısözen, hizmet yıllarında, üç tanesi büyük olmak üzere Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak 19 yurt gezisinde büyük çapta derlemeler yapmış, ON BİN HALK EZGİSİNİ NOTALAYARAK TRT ARŞİVİNE KAZANDIRMIŞTIR. YURTTAN SESLER TOPLULUĞUNU İSE, 1940 YILLARINDA KURMUŞTUR. DERLEME GEZİLERİNE, MUHAMMER SUN, CENAN AKIN, GÜLTEKİN ORANSOY, MELAHAT ORANSOY, SARPER ÖZSAN, HALİL BEDİİ TÖNETKEN VE ADNAN SAYGUN GİBİ MÜZİSYENLER, ÇEŞİTLİ TARİHTE KATILMIŞLARDIR. ULAŞIMIN, İRETİŞİMİN ELEKTİRİĞİN, MOTORLU NAKİL VASITALARININ ÇOK ZOR OLAN ZAMZNLARIDA  Muzaffer SARISÖZEN, MEMLEKETİ, DAĞ, BAYIR, ÇAMUR, YOL DEMEDEN KARIŞ KARIŞ GEZMİŞ. DERLEDİĞİ EZGİLERİ MEVCUT ŞARTLAR İÇERİSİNDE MUM VE TEL PLAKLARA GEÇİRMESİNİ SAĞLAMIŞTIR. Mükemmel bir müzik kulağı ve çalışma azmi içerisinde olan Muzaffer Sarısözen, bu arada yurttan seslerin çekirdek kadrosuna(SARI RECEP, AHMET YAMACI, MUSTAFA HOŞSU, ALİ CAN, BOLU’LU HEMŞERİMİZ, EMİN ALDEMİR, TURHAN KARABULUT, MUSTAFA GECEYATMAZ, OSMAN ÖZDENKÇİ GİBİ ÇOK DEĞERLİ HALK MÜZİĞİ SANATÇILARINIDA YURTTAN SESLERE KAZANDIRMIŞTIR) Bu kısa ömür içerisinde yaptığımız hesaplamaya ve incelemeye göre, rahmetli Sarısözen, günde en az iki üç türkü notalaması yapmıştır. Onun en büyük özelliği (TOPLU SAZ GELENEĞİNİ, RADYOLARA KAZANDIRMASIDIR) Yani, eskiden münferit çalınan halk müziği Muzaffer Bey’in toplu saz geleneği ile birleştirilmiş, böylece, Örneğin; BAĞLAMA, KAVAL, KABAK KEMANE, ZURNA, TAR, TULUM, SİPSİ, DAVUL gibi çalgılar birlikte çalınmaya başlanmıştır. Ailemizin çok saygın bir insanı olan Sarısözen’i ben de bu köşemden rahmetle anıyorum. Özetle, günümüzde okunan geleneksel türkülerin varlığını büyük bir çoğunlukla rahmetli MUZAFFER SARISÖZEN’E borçluyuz. Kendisiyle beraber çalışan değerli mesai arkadaşlarını da hürmet ve şükranlarımla anıyorum.

Sayın Okurlar

 Ben, Ankara Radyosu, Türk Halk Müziği, saz imtihanına, Muzaffer Bey’in sağlığında giremedim. Ölümünden sonra girdim. Dolayısıyla, bu büyük başarımda, akıllarda biraz çağrışım yapılsa da Muzaffer Bey’in bir etkisi olmamıştır. Yüksek tahsil hayatımda, Ankara’da amcamı çok ziyaret ederdim. Bu arada geleneksel Türk Halk Müziği konusunda bana güzel bilgiler vermiştir. Mekânı Cennet Olsun. SANATSEVER OKURLARIMI, ÇOK DEĞERLİ BOLU’LU VATANDAŞLARIMI BU GECEYE ÖZELLİKLE DAVET ETMEK İSTİYORUM. GECEMİZDE, YÖNETTİĞİM VE ŞEFLİĞİNİ YAPTIĞIM MÜZİK EĞİTİMCİLERİ GRUBUNDAN GELENEKSEL HALK EZGİLERİNİ, BİRLİKTE İZLEYELİM.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: