• resmi ilanlar
Dr.Ahsen SAÇLI

TEKNOLOJİ GELİŞTİR( ME )!

25.04.2012 00:48:28

Ülkelerin kalkınmalarında teknoloji geliştirmenin ne kadar önemli olduğunu tahmin edebilir misiniz?

Teknoloji ilk çağlardan bu yana insan hayatında mevcuttur. Önceleri insan, ihtiyacı gereği beslenmek, giyinmek ve barınmak için, kısacası hayatta kalabilmek için geliştirmiştir. Genel olarak ihtiyaçlar teknolojiyi doğurur denilir. Oysa sesten hızlı uçakların ya da gökdelenlerin ihtiyaçla pek ilgisi olduğu söylenemez. Öyleyse burada başka bir şey var!

Modern anlamda devletin ortaya çıktığı günden günümüze kadar tüm devletler öncelikle kendi varlıklarını en iyi şekilde sürdürebilme, gelişme, zengin olma, vatandaşına daha iyi yaşam koşulları sağlama gibi hedeflerle hareket etmişlerdir. İşte tam burada teknoloji geliştirmenin önemi devreye girer.

Baktığınız zaman dünyanın bütün gelişmiş ülkeleri kendi teknolojilerine sahiptir. Bu işi sistemli bir politika haline getiren ilk devlet de tahmin edebileceğiniz gibi Amerika Birleşik Devletleri’dir. 2. Dünya Savaşının sonlarına doğru ABD Başkanı, ülkesinin kullandığı teknolojilerin ağırlıklı olarak Avrupa kökenli olduğunu, ülkenin bütçesine aşırı yük getirdiğini, üstelik de satın alınan teknolojiler hakkında tam ve kesin bilgi sahibi olmadıklarını kendisinin kurduğu bilim insanlarından oluşan Danışmanlar Komitesinden öğrenir. Bilimler Akademisinin (onların TÜBİTAK’ı ) Başkanına bir mektup yazar ve özetle, her konuda dünya lideri bir devlet nasıl olunur diye sorar. Bilimler Akademisi Başkanı da ABD Başkanına iletilmek üzere bir rapor hazırlar. Raporda özetle, bir devletin dünya lideri olmasının tek koşulunun kendi teknolojisine sahip olmak olduğunu vurgular. Ayrıca nasıl teknoloji geliştirilebileceğinin de yollarını anlatır. Örneğin; üstün zekalı çocukların devlet tarafından tespit edilerek özel eğitime tabi tutulması gerektiği, üniversitelere hem kendi bütçelerini yaratabilmenin yollarını açmak, hem de devletten ayrılan araştırma geliştirme bütçelerini arttırmak gerektiği,  özel burs sistemlerinin geliştirilmesi gerektiği, başarıya ödül sisteminin getirilmesi gerektiği gibi pek çok ayrıntıyı içeren bu raporu Başkan Senato’nun gündemine getirerek ‘Ulusal Teknoloji Politikası’ şekline dönüşmesini sağlar. Daha sonraları bu politikalar 2 defa günün koşullarına göre revize edilir. Ama sonuçta ABD’nin kendine ait, sıkı bir şekilde takip ettiği ve kararlılıkla uyguladığı bir ‘Ulusal Teknoloji Politikası’ vardır.

Bu anlattıklarım bir film senaryosu değil gerçektir ve bu durum günümüzün tek kutuplu dünyasında ABD’nin geldiği noktayı da anlatmaktadır.

Bu konu üzerinde diğer ülke örneklerini de anlatacağım. Böylece bizim neden bu durumda olduğumuzu da görebileceğiz.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Yazarın son yazıları

Yazarın TÜM YAZILARI

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: