• resmi ilanlar

BAİBÜ'DE NEVRUZ'UN ÖNEMİ VE TARİHSEL SÜRECİ ANLATILDI

23/03/2022 11:00

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde düzenlenen Nevruz etkinliğinde, Balkanlar'dan Orta Asya'ya, Kafkaslar'dan Ortadoğu'ya kadar geniş bir coğrafyada tabiatın uyanışını ve baharın gelişini müjdeleyen, gönül coğrafyamızın geçmişten günümüze uzanan ortak kültürünü temsil eden Nevruz Bayramı kutlandı; Nevruz'un önemi ve tarihsel süreci anlatıldı.

BAİBÜ Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) tarafından, İzzet Baysal Kültür Merkezi Mavi Salonda düzenlenen Nevruz etkinliği, saygı duruşu ve İstiklâl Marşı'nın okunmasıyla başladı. Etkinliğe; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him, Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ve Müdür Yardımcısı Semra Baykır, Üniversitemiz Uluslararası Öğrenci Koordinatörü ve Öğrenci Dekanı Prof. Dr. İbrahim Kürtül, Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi (BAMER) Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa, akademisyenler ve başta Türki Cumhuriyetler olmak üzere uluslararası öğrenciler ve Türk öğrenciler katıldı.

 

Programın ilk konuşmasını yapan Bolu İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay, Nevruz'un her yıl doğanın yeniden doğuşu olduğunu belirterek, özetle “Kış boyunca anne karnında doğacağı günü bekleyen bebek misali, insanlık için her yıl yeniden doğan bir başlangıçtır Nevruz. Doğanın, insanın yeniden yaşama tutunması, yeni bir başlangıçla, bir umutla, bir heyecanla geleceğe sarılmasıdır. Sibirya'dan Kazakistan'a, Azerbaycan'dan Balkanlar'a kadar gecenin karanlığını bölen bir ateş, rengarenk boyanan ve gökkuşağının güzelliğini veren bir yumurtayla evden eve taşınan bir gelenek, 20 milyon metrekareyi aşan Türk coğrafyasının her yanında farklı ritüellerle kutlanan Nevruz Bayramı'dır. Her Nevruz'un güzel günler getirmesi dileğiyle Nevruz Bayramı'nızı kutluyorum.” diye konuştu.

 

“NEVRUZ, KÜLTÜREL BİR DEĞER OLARAK KARŞIMIZA ÇIKIYOR”

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him ise, yeni yılın, ilkbaharın, sevginin, neşenin, kardeşliğin başlangıcı olarak kabul edilen bir barış, hoşgörü ve dostluk bayramı olan Nevruz'u, hep beraber karşılamak, ortak aklın gösterdiği yolda bir ve birlik olmak üzere bu anlamlı etkinlikte bir araya geldiğimizi söyledi.

Yeni Gün anlamına gelen Nevruz'un, tabiatın canlanmasını ve yeniden dirilişi ifade ettiğini kaydeden Prof. Dr. Him, “Nevruz, Kuzey Yarımkürede, tabiata bağlı olarak çok geniş bir coğrafyada yüzyıllardan bu yana kutlanıyor; tarihin derinliklerinden günümüze taşınıp kültürel bir değer olarak karşımıza çıkıyor. Bölgeden bölgeye farklı isimler almasına, farklı nedenlere bağlanmasına hatta az da olsa tarihte, tarif farkı göstermesine rağmen, aynı beklentileri dile getiriyor.” dedi.

“TÜRK DÜNYASININ MÜŞTEREKLERİNİ GÖZLER ÖNÜNE SERİYOR”

Prof. Dr. Aydın Him, özetle şunları ifade etti: “Zor ve çetin bir kıştan sonra gelen baharın, ilk yazın bolluk ve bereket, sağlık ve mutluluk getirmesi, Allah'ın uyuyan tabiatı uyandırması, milletin de bu dirilişle beraber yeniden tabiata hükmetmek üzere atılımda bulunması. Çok geniş bir coğrafyada kutlanan Nevruz, Yenisey Orhun çevresinden Altaylar'a, oradan Hun Türkleri ile Avrupa'ya, daha sonrasında da Anadolu ve Mezapotamya'ya kadar geliyor. Nevruz Bayramı bugün, Türkiye, Türkmen, Kazak, Kırgız, Azeri, Özbek, Uygur gibi pek çok Türk toplulukları tarafından bilinmekte ve kutlanmakta. Bu topluluklar, yeni yılın ilk gününü, bahar heyecanını çeşitli mitolojik ve efsanevi unsurlarla örüp, kendi örf ve gelenekleriyle kaynaştırarak kutluyorlar. Bölgeden bölgeye Mart 9'u, Ergenekon Bayramı, Ulusun Ulı Günü, Ekim Bayramı, Sultan Nevruz gibi tespit edilebilen 40'a yakın farklı isimlerle anılsa da, Miladi takvimde 21 Mart'a ya da bunun birkaç gün öncesi veya sonrasına gelen güne tekabül eden tarihte kutlanmakta. Kültürün evrenselleşmesinin en güzel örneğini veren Nevruz'un ritüel ve pratikleri, kutlamalarında bazı farklılıklar göstermesine rağmen Türk dünyasının müştereklerini gözler önüne seriyor.”

 

Türk geleneğinde Nevruz hazırlıkları ve kutlamaları hakkında da kısaca bilgi veren Prof. Dr. Him, “Kırlara gezmeze çıkılıyor, hep birlikte yenilip içiliyor. Özellikle süt ve süt ürünleri gibi beyaz renkli yiyecekler tercih ediliyor ve sofralarda S harfiyle başlayan 7 türlü yiyeceğin bulundurulmasına gayret ediliyor. Kötülüklerden arınmak için yakılan Nevruz ateşlerinin üzerlerinden atlanıyor, eğlendirici çeşitli oyunlar oynanıyor ve bugünde Nevruziye adı verilen destan ve şiirler okunup, dargınlar barıştırılıyor.” dedi; sözlerini Nevruz Bayramı'nı tebrik ederek tamamladı.

“TÜRK DÜNYASINDA NEVRUZ”

Açılış konuşmalarının ardından Üniversitemiz Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Birgören, “Türk Dünyasında Nevruz” konulu sunum gerçekleştirdi. “Yeni gün anlamına gelen Nevruz, Orta Asya'dan Balkanlar'a, Ortadoğu'dan Kafkaslar'a kadar geniş bir coğrafyada yaşayan insanlar tarafından coşkuyla karşılanan, neşeyle kutlanan bir gündür. Kışın bittiği, baharın başladığı gündür. Yani bahar bayramıdır.” diyerek konuşmasına başlayan Dr. Öğr. Üyesi Birgören, katılımcıların Nevruz Bayramı'nı kutladı.

Nevruz'un ortaya çıkışı hakkında katılımcılara bilgi veren Dr. Öğr. Üyesi Birgören, “Kuzey Yarımkürenin bu kesiminde yaşayan değişik boydan, değişik soydan, farklı etnik yapıdan, farklı inanç gruplarından oluşan topluluklar, bugün bayram yapmaktadırlar. Nevruz Bayramı'nın ilk defa hangi millet veya topluluk tarafından kutlanmaya başladığını söylemek zor. Çünkü çok geniş bir coğrafyada ve geniş topluluklar tarafından kutlanmaktadır. Nevruz'u bayram olarak kutlayan topluluklardan bazıları, bugünü Astronomi ile ilişkilendirirken, bazıları inanç ve efsanelerle ilişkilendirmektedirler. Celali takvimi kullanan İran, Afganistan ve Tacikistan gibi ülkelerde Nevruz yeni yılın ilk günüdür.” diye konuştu.

 

KATILIMCILARA TEŞEKKÜR BELGESİ VERİLDİ

Konferansın sonunda Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Birgören'e, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Aydın Him tarafından teşekkür belgesi verildi.

Programda; bağlamada solist Dr. Cemal Özata, kabak kemanede Osman Koçak, kavalda Emre Aydınlı ve perküsyonda Ferdi Durmaz “Bahar Türküleri” konseri verdi. Konserin sonunda sanatçılara, İl Kültür ve Turizm Müdürü Hakan Doğanay ve Müdür Yardımcısı Semra Baykır tarafından teşekkür belgeleri verildi.

Kazakistanlı öğrencimiz Baizhumanov Ali şarkı performansı ve Afganistanlı öğrencimiz BakhtiarRashidi'nin şiir performansı beğeniyle dinlendi. Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Prof. Dr. İbrahim Kürtül ve Dr. Öğr. Üyesi Hamdi Birgören, uluslararası öğrencilere teşekkür belgelerini verdi. Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Doktora Öğrencimiz Afganistanlı Hamid Zahir'in kendi yazdığı Nevruz şiiri de beğeniyle dinlendi.

Programın sonunda, protokol üyelerine Dr. Öğr. Üyesi Melek Şahindokuyucu danışmanlığında Güzel Sanatlar Fakültesi öğrencilerimiz tarafından boyanıp süslenen yumurtalar hediye edildi. Dr. Öğr. Üyesi Şahindokuyucu'ya, Bolu ili Nevruz etkinlikleri koordinatörü BAMER Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Azize Aktaş Yasa tarafından teşekkür belgesi verildi. Elif Erdoğan

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: