• resmi ilanlar

BAİBÜ, AKADEMİK BİRİKİMİYLE BOLU'NUN TANITIMINA DESTEK VERMEYE DEVAM EDİYOR

07/03/2022 11:00

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Süme, Diyanet TV'de yayımlanan Bir Kasaba Hikayesi programında, Bolu'nun tarihi ve şirin ilçesi Göynük'ün tarihi ve ilçede metfun bulunan, İstanbul'un fethine bizzat katılarak, fethi gerçekleştiren güzel ordunun neferi olmuş, tarihin en büyük komutanlarından Fatih Sultan Mehmet Han'ın hocası Akşemseddin Hazretleri hakkında izleyicilere bilgi verdi.

Bir Kasaba Hikayesi adlı belgesel programın, 20 Şubat 2022 tarihinde Diyanet TV'de yayımlanan 6'ncı bölümüne konuk olan Doç. Dr. Süme, Akşemseddin Hazretlerinin diyarı Göynük'ün, İstanbul'un fethinden sonra Akşemseddin Hazretlerinin yerleşerek ilim öğrettiği bir yuva olduğunu vurguladı.

 

Göynük'ün Hititlere kadar uzanan tarihi ile Frig, Pers ve Roma dönemlerinden kalma kaya tabletleri, sunakları, mezarları ve hamam kalıntıları hakkında bilgi veren Doç. Dr. Süme, Anadolu Selçukluları döneminde Türk hakimiyetine giren Göynük'ün, Osman Gazi'nin saltanatının son yıllarında Osmanlılara geçtiğini anlattı.

 

AKŞEMSEDDİN HAZRETLERİ, İSTANBUL'UN MANEVİ MİMARI OLARAK ADLANDIRILIYOR

İki önemli seyyah İbn-i Battuta ve Evliya Çelebi'nin, Akşemseddin Hazretlerine ayrı bir parantez açarak ele aldıklarına vurgu yapan Doç. Dr. Süme, Akşemseddin Hazretlerinin, Hazreti Peygamberin Hadis-i Şerifi'nde de belirttiği gibi, fethin müyesser olacağını ve mutlaka gerçekleşeceğini Fatih Sultan Mehmet Han'a dile getirdiğini kaydederek, “Bundan dolayı Akşemseddin Hazretleri, İstanbul'un fethinin ‘Manevi Mimarı' olarak adlandırılmaktadır.” dedi.

 

Programda, Milli Mücadelenin en zor günlerinde, memleketin kurtuluşu için yanan yüreklerin mekânlarından biri olmuş Göynük'te, 1923 yılında Kaymakam Hurşit Bey tarafından yaptırılan ve halen tüm zarafetiyle ilçeyi süsleyen Zafer Kulesi ile Orhan Gazi'nin oğlu Süleyman Paşa tarafından yaptırılan Gazi Süleyman Paşa Camii'ne de ayrı bir yer verildi. Osmanlı yadigârı camide, cami-türbe-hamam üçlemesinin tarihimizdeki önemine değinildi.

 

Göynük'ün yöresel lezzetleri yoğurt çökeleğinden yapılan keş, muska mantısı ve kıymalı sarma yemeği anlatıldı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: