• resmi ilanlar

TMMOB KOCAELİ'DEN AĞAÇ KATLİAMINA KARŞI MÜCADELE EDEN KÖYLÜLERE DESTEK

16/11/2021 11:00

Ayman Yaylasında köylülerin verdiği ağaç katliamı mücadelesine bir destek de komşu il Kocaeli'den geldi. Yoğun bir katılım ile Ayman Yaylasına gelen Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bileşenleri, taş ocağı yapılmak istenen ve yüzlerce ağacın kesildiği alanda keşif yaptılar.

Bolu Kıbrıscık yolu üzerinde bulunan 500 yıllık Ayman Yaylası'nın köylüleribir süredir, yaylaya çok yakın bir mesafede yapılması planlanan taş ocağına karşı hem fiili hem de hukuki mücadelerine devam ediyor. Köylülerin bu mücadelesine bir destek de Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bileşenlerinden geldi. Yoğun bir katılım ile Ayman yaylasına gelen (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu taş ocağı yapılmak istenen ve yüzlerce ağacın kesildiği alanda keşif yaparak taş ocağının doğaya, hayvancılığa ve burayı yurt edinmiş insanlara ve Bolu'ya getireceği zararları anlatan bir basın açıklaması gerçekleştirdi.

 

“MÜCADELEMİZE BİR DESTEK DE KOMŞU İLİMİZ KOCAELİ'DEN GELDİ”

Ziyaret ile ilgili basın açıklamasında bulunan Ayman Yaylası köylüleri, “Bolu Kıbrıscık yolu üzerinde bulunan 500 yıllık Ayman Yaylası'nın köylüleri olarak bir süredir, yaylamıza çok yakın mesafede yapılması planlanan taş ocağına karşı hem fiili hem de hukuki mücadele veriyoruz. 14 Kasım Pazar günü Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Kocaeli bileşenleri bizlere destek vermek için yaylamızı ziyaret etti. Ülkemizin dört bir yanında tarihimizin gelmiş geçmiş en pervasız Doğa, Çevre ve Tarih katliamları yaşanıyor ard arda.Şimdi de Bolu Kıbrıscık Yolu üzerindeki ormanlara göz diktiler. Yer altından çıkarılacak bir avuç maden için, taş ocağı için yerin üstündeki ormana, canlılara, çiçeklere, ekosisteme kıyıyorlar.Üstelik bu alana 900 metre uzaklıkta, yakın zamana kadar kullanılmakta olan bir taş ocağı olmasına rağmen, yeni bir taş ocağı açmaya çalışıyorlar.Bizim yaylamız taş ocağı yapılacak yere sadece 500 metre mesafede. 500 yıldır bu dağlarda hayvancılık yaptığımız birkaç dönümlük meramıza, koyunlarımızı yatırdığımız ağıllarımıza, başımızı soktuğumuz iki odalı evimize göz koyuyorlar.Daha yargı süreçleri tamamlanmadan asırlık çam ağaçlarını kesip geçtiler birkaç saat içinde, biz yetişene kadar.Buraya özgü bitkilere zarar verecekler, hayvanlara zarar verecekler. Bu dağları evi bilen ceylanların barınacak yeri kalmayacak.Bu mücadelemize bir destek de komşu ilimiz Kocaeli'den geldi. 14 Kasım Pazar günü, yoğun bir katılım gösteren Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Kocaeli İl Koordinasyon Kurulu (İKK) bileşenleri, taş ocağı yapılmak istenen ve yüzlerce ağacın kesildiği alanda keşif yaptılar. Ardından burada yapılacak olan taş ocağının doğaya, hayvancılığa ve burayı yurt edinmiş bizlere, güzel Bolu'muza getireceği zararları anlatan bir basın açıklaması gerçekleştirdiler. Bizlere desteklerini sundular” ifadeleri kullanıldı.

 

“TELAFİSİ MÜMKÜN OLMAYAN KİRLENMELERE YOL AÇACAKTIR”

Ayman yaylasına giderek incelemelerde bulunan TMMOB Kocaeli İKK Başkanı Murat Kürekçi yaptığı açıklamasında, “Projeye esas olan ocağın 550 m güneybatısında yer alan ve hayvancılık faaliyeti için yararlanılan Ayman Yaylası, 460 m güneyinde hayvan sürüleri ile yaban hayatının su ihtiyacını karşıladığı Akçakilise Deresi bulunmaktadır. Ayrıca hayvancılık faaliyetini sürdüren Ayman yaylası mera alanı ve hayvan ağılları ocağın kurulmak istendiği alan ile Ayman Yaylası arasında kalmaktadır. Ayman yaylası ve civar yerleşim yerlerinin elektrik ihtiyacının karşılandığı Yüksek Gerilim Elektrik İletim Hattı ocak alanına yaklaşık 60 metre mesafede bulunmaktadır. Taş ocağı faaliyetlerinde birçok işlemin sonucunda(delik delme, patlatma, kuru kırma, eleme vb) oluşacak olan toz canlı sağlığını tehdit edecek boyutlara ulaşmaktadır. Açığa çıkacak tozun bölgedeki ağaçların ve doğal bitki örtüsünün üzerine yerleşmesi sonucu bitkisel solunumu engelleyerek, doğal bitki örtüsü ve ağaçların kurumasına kadar olumsuz sonuçlar doğurması kaçınılmazdır. Ayrıca tozun tane boyu küçüldükçe havada asılı kalma süresi uzadığından, civar yerleşim bölgelerine meteorolojik olarak taşınımıyla birlikte insan sağlığı açısından da ciddi tehdit oluşturacaktır. Yine taş ocağı faaliyetlerinde açığa çıkacak olan toz, geçimini hayvancılık faaliyetleriyle sürdüren yöre halkının su kaynağı olan ve bugünlerde ciddi anlamda kuraklık tehdidi altında olan Akçakilise Deresinde de telafisi mümkün olmayan kirlenmelere yol açacaktır” ifadelerini kullandı.

“YÜKSEK GERİLİM ELEKTRİK İLETTİM HATTININ AYRI BİR TEHLİKE BARINDIRIYOR”

Kürekçi açıklamasında son olarak, “Ocak çalışmalarında başta patlatma olmak üzere, tüm operasyonlarda açığa çıkacak olan çevresel gürültü, hayvancılık da veriminin azalmasına sebebiyet verecek, yakın yerleşim alanlarında yaşam konforunun düşmesine neden olacaktır. Ocak alanının açılması için kesilmesi muhtemel yüzlerce ağacın doğada yaratacağı tahribatsa cabasıdır. Ocak alanına 60 metre mesafede yer alan Yüksek Gerilim Elektrik İlettim Hattının ayrı bir tehlike barındırıyor. Olası kontrolsüz patlamalarda iletim hattının zarar görmesi durumunda, çevre yerleşim alanlarında enerji kesintisinin yaşanmasının yanı sıra, geniş ölçekli orman yangınlarına davetiye çıkarabilir” dedi.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: