• resmi ilanlar

FARKINDALIK İÇİN BALON UÇURDULAR

25/11/2018 15:41

“Ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır” 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü nedeni ile Bolu Kadın Dayanışması, İzzet Baysal Caddesi'nde üzerinde “Kadına Şiddete Hayır” yazan pankartı balonlarla uçururken, platform adına konuşan, Bolu Sağlık Spor Kulübü Derneği Başkanı Emine Özdoğan ülkemizde kadına şiddetin her geçen gün arttığını söyledi.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslar arası Mücadele Günü sebebi ile Bolu Kadın Dayanışması, İzzet Baysal Caddesi üzerinde bir etkinlik düzenledi. Yapılan etkinlikle kadın ve erkekler beraber kadına yönelik şiddete tepki sloganlar atarken, üzerinde “Kadına şiddete hayır “ yazan bir pankartı balonlarla beraber uçurdular.

“PSİKOLOJİK VE SOSYAL ŞİDDETİN FARKINA BİLE VARAMAMAKTADIR”

Bolu Kadın Dayanışması adına basın mensuplarına açıklamalarda bulunan Bolu Sağlık Spor Kulübü Derneği Başkanı Emine Özdoğan, “Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 1999 yılında, 25 Kasım’ı “Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü” ilan etti. Bu çerçevede, her 25 Kasım’da tüm ülkelerde çeşitli etkinlikler düzenleniyor, kadına yönelik şiddet konusunun gündeme gelmesi, tartışılması ve farkındalık yaratılması sağlanmaya çalışılıyor. Dünya Sağlık Örgütüne göre kadına yönelik şiddet, cinsiyete dayanan, kadını inciten, ona zarar veren, fiziksel, cinsel, ruhsal hasarla sonuçlanma ihtimali bulunan, toplum içerisinde ya da özel yaşamında ona baskı uygulanması ve özgürlüklerin keyfî olarak kısıtlanmasına neden olan her türlü davranış olarak tanımlanmaktadır. Şiddet, sonuçlarıyla ele alınması gereken, bireylerin fiziksel sağlığı ve ruhsal dengesini derinden etkileyen bir yıkımdır. Günümüzde psikolojik nedenlerden, bireyler arası kaliteli bir sosyal iletişimin kurulamamasından, maddi yetersizlikten, cinsiyet ayrımcılığından, eğitim düzeyinin yetersizliğinden ve hukuksal boşluklar gibi birçok sebepten dolayı dünyada pek çok kadın farklı boyutta şiddete maruz kalmaktadır. Fiziksel, cinsel ve psikolojik birçok davranış bozukluğundan oluşan şiddetin boyutu sözle olabileceği gibi, bireyin yaşamını sürdürebilmek için gerek duyduğu maddi imkânlardan mahrum bırakılması gibi ekonomik boyutta ya da toplumdan soyutlanma, aşağılanma gibi psikolojik boyutta da olabilmektedir. Kaba kuvvetle sindirilip korkutulan kadınlarımız ilgili kurumlara başvurmayı bırakın, şiddeti yakın çevreleriyle bile paylaşmaktan imtina ederken, gündelik hayatta maruz kaldığı sözlü şiddetin, psikolojik ve sosyal şiddetin farkına bile varamamaktadır” dedi.

“ÜLKEMİZDE KADINA YÖNELİK ŞİDDET HER GEÇEN GÜN ARTMAKTADIR”

Açıklamalarının devamında Özdoğan kadına yönelik şiddetin her geçen gün arttığını belirterek, “Bugün ülkemizin taraf olduğu toplumsal cinsiyet eşitliğine ve kadına yönelik şiddeti önlemeye yönelik uluslararası sözleşmeler ile yasal mevzuatımız etkin biçimde uygulanamamaktadır. Bunun neticesinde ülkemizde kadına yönelik şiddet her geçen gün artmaktadır. 2014 yılında ülkemizde öldürülen kadın sayısı 255'e, 2015 yılında öldürülen kadın sayısı 303, 2016 yılı öldürülen kadın sayısı 328, 2017 yılında 409 kadın erkekler tarafından öldürüldü, 332 kadına cinsel şiddet uygulandı, 20 çocuk öldürüldü. Bunun dışında ise kapalı kapılar ardında şiddet gören, adli birimlere başvurmayan veya başvuramayacak durumda olan kadın sayısı ise belirsizdir. Toplumumuzun en temel yapısı olan aile kurumunun devamlılığını sağlayabilmemiz ve ahlaklı, vicdanlı bir nesil yetiştirebilmemiz için nitelikli, kendine özgü kararları ve benliğine saygısı olan, kendine güvenen kadınlara ihtiyacımız vardır. Aile içi baskıya, sürekli kontrol etme davranışına ve fiziksel şiddete maruz kalmış, duygusal yönden sömürülmüş, aşağılanmış, benlik duygusunu kaybeden bir kadının aile yaşamına olan güven ve inancının tahrip olacağı unutulmamalıdır. Bu durum toplumun gelişmesinin önünde ciddi bir engel teşkil edecektir” diye konuştu.

“BİR BAŞLANGIÇ NOKTASI OLMASINI TEMENNİ EDİYORUZ”

25 Kasım’ın kadına şiddetin durduğu bir başlangıç olmasını istediklerini söyleyen Özdoğan, “Bolu Kadın Dayanışması olarak, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetin Ortadan Kaldırılması İçin Uluslararası Mücadele Günü`nün adına yakışır bir şekilde tüm dünyada kadınların uğradıkları şiddetin ortadan kalkması için bir başlangıç noktası olmasını temenni ediyoruz. Sağlıklı toplum sağlıklı bireylerden oluşur. Sağlıklı bireyleri yetiştirenler ise kadınlar ve erkeklerdir. Kadın ve erkeğin birlikte yan yana el ele olması toplumumuzun gelişmesinde olmazsa olmazdır. Kadınlara yönelik sorun ve şiddetin konuşulduğu değil kadın ve erkeğin yüceltildiği başarılarının konuşulduğu sağlıklı nice günlerde buluşmak dileğiyle. Katılımlarınızdan dolayı hepinize teşekkür eder saygılarımı sunar.” şeklinde konuştu.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: