• resmi ilanlar

BOLU’YA DEV EĞİTİM YATIRIMI

17/10/2014 14:00

Altındağ Belediyesi tarafından Bolu’da yaptırılan Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi’nin açılış töreni yapıldı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Mustafa Şentop’un da katıldığı açılış töreninde, 30 yıl önce Bolu İmam Hatip Lisesinden mezun olan ve okulun yapımını gerçekleştiren Altındağ Belediyesi’nin Dörtdivanlı Belediye Başkanı Veysel Tiryaki duygulu anlar yaşadı. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Şentop, imam hatip liselerinin milletin değerlerini üreten ve gelecek kuşaklara taşıyan okullar olduğunu söyledi.

 

Şentop, Paşaköy Mahallesi'ndeki Altındağ Belediyesi Kız Anadolu İmam Hatip Lisesinin açılış töreninde, 1986'da Tekirdağ İmam Hatip Lisesinden mezun olduğunu anlattı.

İmam hatip liselerinin ülkenin siyasi ve demokrasi tarihiyle çok yakın ilişki içinde olduğuna dikkati çeken Şentop, "İmam hatipli olmak, Türkiye'de ikinci sınıf okulda okumak ve ikinci sınıf okuldan mezun olmak anlamına geliyordu. Bizim yaşadığımız dönemlerde bu kadar değildi ama bu işin ilk başladığı dönemlerde, 1949'dan itibaren çok daha zor şartlarda ve imkansızlıklar içinde yaşayan, yetişen imam hatipli insanlar var. Devlet ya da o dönemde devleti idare edenlerin imam hatip liselerini mecburiyetten, mecbur kaldıkları için açtıkları okullar olarak görmüşler. Binasından, fiziki imkanlarına ve gönderdiği öğretmenlerine kadar hep imam hatip liselerine ikinci sınıf muamelesi yapmışlar" şeklinde konuştu.

Şentop, geçmişte devletin milletine ve değerlerine bakışıyla ilgili problem yaşadığını anlatarak, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kadir Mısıroğlu'nun bizzat şahit olduğu ve anlattığı bir hikaye. 1956 yılında öğle namazını Sultanahmet Camisi'nde kılıyor, çıkıyor. Şadırvanın yanında kalabalık var. Bakıyor ki Celal Bayar, Cumhurbaşkanı. Etrafında da gazeteciler. 'O zaman kulaklarımla duydum' diyor. Alman Cumhurbaşkanı gelmiş ve müftü Sultanahmet Camisi'ni gezdiriyor. Gazeteciler soruyor, 'Siz neden camiyi gezmiyorsunuz, refakat etmiyorsunuz?' diye. O, diyor ki 1956'da, 'Ben laik devletin cumhurbaşkanıyım, camiye giremem.'  Bugünün Türkiyesi'nde cuma ve bayram namazının yanı sıra 5 vakit namazını kılan ve imam hatip lisesi mezunu cumhurbaşkanı var Türkiye'de."

Verdiği örneğin 50-60 yılda yaşanan dönüşümün anlaşılması açısından önem taşıdığına işaret eden Şentop, Müslümanlığın ülkenin birleştirici üst değeri ve kimliği olduğunu vurguladı.

Şentop, "Türkiye'nin 2002'lere kadar temel meselesi, devletle millet arasındaki bu ayrışma, ayrıştırmaydı" diyerek, şunları kaydetti:

"İmam hatip liseleri, bu milletin değerlerini üreten ve gelecek kuşaklara taşıyan okullardır. Bu okullar, 20. yüzyılın Türkiyesi'nde yaşayan insanların bulmuş olduğu bir formüldür. İmam hatip liseleri, sadece imam ve hatip yetiştiren okullar değildir. Türkiye'de 1925'ten 1949'a kadar dini eğitim veren hiçbir kurum yoktu. O dönemde milletin dinini öğreneceği birtakım okul ve kurumlar yoktu. Bunlar yasaktı. Kısa süre imam hatip okullarına benzeyen, seminer ve kurs mahiyetinde okullar açılmış. Bir yıl kadar ömrü yok, kapatılıyor. Türkiye'de 1949'lara kadar dini eğitim veren, devletin açtığı, kontrol ettiği ve izin verdiği eğitim kurumu yok. Yaklaşıl 25 yıla yakın zaman dini eğitim fiilen ve resmen yasaktı."

Devletin dini eğitimi yasakladığı dönemlerde vatandaşların kendi imkanlarıyla Kuran öğrendiğini aktaran Şentop, "Bunlar çok uzak değil. İçimizde bu dönemleri yaşamış insanlar olabilir. Bu dönemlerde milletimizin ürettiği bir formül. Devletin sadece cenaze yıkamak, bazı yerlerde imamlık yapan insanlar yetiştirmek için tasarladığı okulları millet, teveccühüyle dini eğitim-öğretim alacak okullara dönüştürmüştür. Bunları yaygınlaştırarak, destek vererek dönüştürmüştür. İmam hatip liselerinin böyle belediyeler ve devlet tarafından yapılması çok yeni bir hadisedir" ifadesini kullandı.

Altındağ Belediye Başkanı Veysel Tiryaki de 30 yıl önce Bolu İmam Hatip Lisesinden mezun olduğunu söyledi.

 

Konuşmaların ardından Şentop ve protokoldekilerin hizmete açtığı okulda 24 derslik bulunuyor.

YORUMLAR  (Toplam 4 yorum)

  • Zambak  (20.10.2014 06:46:53)

    O güzelim binaya daha farklı bir okul yerleştirilmeliydi. zaten her tarafı imam hatiple doldurdurdular. Çok mu lazım imam-hatip... Haaa bu iktidara çok lazım... Kendisine biat edecek, her seçimde oy verecek kitleye ihtiyacı var.

  • Semanur S.  (20.10.2014 01:19:27)

    Bu ülkeye imam-hatip mi yoksa fen lisesi mi lazım? Sormak isterim bu beylere, eline makas alıp kurdele kesme yarışına girenlere; sizin çocuklarınız neden özel okullarda okuyorlar. Onları neden imam hatiplere göndermiyorsunuz?

  • ersin tas  (20.10.2014 01:11:39)

    Fakir fukaranın çocuklarını imam hatiplere yönlendiren din tüccarları kendi çocuklarını yabancı kolejlere, özel okullara gönderiyorlar. Neden acaba? Kendilerine biat edecek, din-iman diye diye kandırabileceği bir kitleye ihtiyacı var. Bu kitle onlara oy verecek ki, iktidarları devam etsin. Mazallah kitle bu çelişkiyi farketmemeli... Açın açın daha çok açın. Bu memlekete imam hatip lazım. Çokca açın...

  • geredelii  (19.10.2014 13:07:13)

    Sayın İl baskanım Bolulu enstitü müdürümüzü istiyoruz. Sizin mutlaka bilginiz vardır.Görev süresi boyunca 2 ulusal ve uluslarası sempozyumla ilgili olarak Bolumuz ev sahipligi yapmıstır.Bolumuzun Seminer sempozyum kongre merkezi olmasını istiyorsak bu bu degerli bürokratımıza sahip cıkmalısınız.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: