• resmi ilanlar

Ormanı "yamyam karıncalar" koruyor

15/06/2014 20:00

Batı Karadeniz Ormancılık ve Araştırma Enstitü Müdürü Serin, böcekleri felç ederek yedikleri için ''yamyam'' diye nitelendirilen kırmızı karıncaların ormanları zararlılardan koruduğunu söyledi. Serin, "yamyam karıncalar" için, "Kırmızı orman karıncaları litaretürde ormanların sağlık melekleri, ormanları koruyan bekçiler ve ormanların ekosistem mühendisleri olarak biliniyor" dedi.

 

Böcekleri felç ederek yedikleri için ''yamyam'' diye nitelendirilen kırmızı karıncalar, zararlılarla biyolojik mücadelede etkin rol oynuyor.

Batı Karadeniz Ormancılık ve Araştırma Enstitü Müdürü Metin Serin, Aladağ Yaylası'nda kırmızı karıncaların yoğun yaşadığını söyledi.

Bölgenin bin 500 hektar olduğuna dikkati çeken Serin, "Burada yaklaşık 2 bin 900 kırmızı karınca yuvamız var. Bir karınca yuvasında 100 bin karınca bulunuyor. Bu rakamla bölgede bulunan karınca sayısını tespit edebiliyoruz" şeklinde konuştu.

Karıncaların besinlerinin yüzde 60'ını böcek ve böcekli materyallerin oluşturduğunu anlatan Serin, "Karıncalar, ormanların sağlığı açısından oldukça faydalı birer canlı gurubu. Biz popülasyonu az olan yuvalara özel teknikle taşıma yapıyoruz. Bu şekilde karıncalar ormanların diğer noktalarının da sağlıklı kalmasına yardımcı oluyor" ifadesini kullandı.

Serin, bölgenin bin 550 metre yükseklikte olduğunu belirterek, "Burası çam ve göknar ağaçlarıyla kaplı. Bu alanda oldukça fazla miktarda karınca yuvamız bulunuyor. Karıncalar, bu yıl yağışların fazla olmasından dolayı fazla hareket edemedi ama yıl içinde 200 günlük aktif periyotları bulunuyor" diye konuştu.

Kırmızı karıncaların ağırlıklarının yirmide biri kadar besin tükettiklerine dikkati çeken Serin, böcekleri püskürttükleri sıvıyla felç ettiklerini ve yuvalarına taşıdıklarını söyledi.

Serin, karıncaların çok çalışkan canlılar olduğunu ifade ederek, "Kırmızı orman karıncaları literatürde, ormanların sağlık melekleri, ormanları koruyan bekçiler ve ormanların ekosistem mühendisleri olarak biliniyor. Karıncalarımız özellikle ormanlık alanda bulunan bütün böcekli materyalle ilişkili. Karıncalar, bitki üzerindeki tırtılı da yuvasına taşıyabiliyor, ormanların topraklaşma sürecine de katkı sağlıyorlar. Bu karıncaların bulunduğu alanlarda toprak zengin" değerlendirmesinde bulundu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: