• resmi ilanlar

Sanayi Projesi yılan hikayesine döndü

28/02/2014 00:00

Bolu Belediyesi, BESOB, Bolu Ticaret Sanayi Odası işbirliğinde yapılacak olan yeni Sanayi Sitesi projesi ile esnafların milyarlarca liralık borç yükünün altına girmesi sağlanmaya çalışıldığını söyleyen CHP Bolu Milletvekili Tanju Özcan, proje içindeki itfaiye ve BESOB hizmet binasının parasının da esnaflardan alınacağını iddia etti.

Haber: Ebru EYVAZOĞLU

Yeni Sanayi Sitesi projesi ile esnafların milyarlarca lira borçlandırılacağını söyleyen Tanju Özcan, TOKİ’den aldığı rakamları kamuoyu ile paylaştı. Yapılan gizli protokol ile esnafın sanayi sitesinden bir dükkan alabilmek için 350 bin ile 700 bin lira arasında bir fiyat ödemek zorunda kalacaklarını savunan Milletvekili Tanju Özcan, “Dün belediye Başkanı Sayın Alaaddin Yılmaz tarafından sanayi çarşısı esnafımıza bir mektup yazılmıştı. Mektupta ‘Sanayi sitesinin şehir dışına taşınması projesi siyasi şov malzemesi yapılmayacak kadar ciddi ve devasa bir projedir. Kafanızı bulandırmaya yönelik girişimler olduğu görülmektedir’ gibi bir şeyler yazmış ve 4 bin lira istiyor. Biz başından beri söylüyoruz; bu işte bir yanlışlık var. TOKİ’ye gidiyoruz, esnafla görüşüyoruz, BESOB’la ve Belediye ile görüşmeye çalışıyoruz. Ancak bir şeyler yanlış gidiyor. Burada sanayi esnafı dükkanlar nasıl yapılacak, kaça mal olacak bu soruların cevaplarını arıyor. Biz neyle karşı karşıyayız bunu cevabını arıyor. Kendilerine bu cevabı sağlıklı olarak verebilen bugüne kadar yok. Çünkü esnafımız maalesef beklediğinden çok daha büyük bir tehlike ile karşı karşıya” dedi.

BESOB binası esnafa yaptırılacak

Projede  dükkan maliyetlerinin korkunç rakamlardan oluştuğunu söyleyen Tanju Özcan, “Hatırlarsanız 2011’de  sanayi esnafı ile ilgili proje için protokol yapılmıştı. Bu protokolü, asıl işin mağduru olacak sanayi esnafından gizlemişlerdi. Biz bu protokolü sanayi esnafına dağıtmıştık. Dedik ki ‘Avukatlarınız var. Lütfen avukatlarınıza sorun bu protokolde sizin yararınıza bir şey var mı yok mu bunun cevabını versin.’ Bu protokolü dağıttıktan sonra öğrendik ki, ikinci bir protokol daha gizli yapılmış. Bu protokolü kimseyle paylaşmadılar. Bu protokolü Belediye yetkilileri, Ticaret Odası ve Valiliğin TOKİ ile yeniden imzaladığı bir protokol. Bazı hususları ortadan kaldırıyor ve devamında da diyor ki artık bu proje, bu protokole göre uygulama yapılacak diyor. Protokolün 7. maddesi oldukça önemli. Bu protokolün 7. maddesinde ilk protokolün 13’üncü maddesine atıfta bulunuyor. Sosyal donatı alanları içindeki idare binası BESOB mülkiyetinde kalacak olup, ihale sonunda belirlenecek olan proje maliyeti bedeli hak sahiplerinden alacakları iş yerlerinin metrajlarına göre hak sahiplerine yansıtılacaktır deniyor. Yani burada BESOB ve TOKİ, belediye bir anlaşma yapmışlar. 636 işyeri yapmaya kalkmışlar ve bu işyerleri 65 değişik projeden oluşuyor. 636 işyeri dışında 18 bin metrekare ortak alan adı altında kapalı alan yapılıyor. Bu kapalı alanlardan bir tanesi cami. İkincisi itfaiye, üçüncüsü de 9 bin metrekare kapalı alana sahip bir BESOB hizmet binası. Yani siz sanayi esnafına diyorsunuz ki, 18 bin metrekareyi kabaca 636’ya böldüğümüzde 300’er metrekarelik bir inşaat maliyetini daha sizin sırtınıza yükleyeceğiz.”

Dükkan maliyetleri korkunç rakamlar

Dükkan maliyetleri hakkında bilgiler veren Tanju Özcan, “İki tanesi çok önemli burada. Belediye tarafından yapılması gereken itfaiye binasını Sanayi Çarşısı esnafına yaptırmak istiyorlar. Yine 9 bin metrekare büyüklüğünde bir binayı da sanayi esnafının sırtına yüklemeye çalışıyorlar. Bunun sonunda da maliyetler korkunç derecede büyük rakamlara ulaşıyor. TOKİ’de 65 farklı projeye ilişkin takribi maliyetler elimizde. Bugüne kadar bilmiyoruz diyen belediye başkanı ve BESOB yetkililerinin de bu konuda bilgisi var. Mesela tip 1 ortalama 315 metrekare. İşyerinin ortalama satış fiyatı 359 bin 998 bin lira. Örneğin tip 41..Satış bedeli 3 milyon 344 bin 880 lira. Yani eski parayla 3 trilyon 344 milyar 880 milyon lira. Bunun dışında çok ufak istisnai birkaç dükkan dışında rakamlar 350 bin lira ile 700 bin arasında değişiyor. Yani sanayi esnafı bize ‘Bu dükkanlar bize 80-100 bin liraya mal olur diyorlardı. Biz korkmaya başladık. Acaba 150-160 bin lirayı mı buluyor’ diyorlardı. Onlar çok iyimser tahminlermiş. Burada ortalama bir dükkan için en az ödeyecek olanın 360 bin lira ile 700 bin lira arasında borçlandırılacağı görülüyor. Tip 30; 630 metrekare bir dükkan. Maliyeti 667 bin 557 lira. bir 4 bin lira para isteniyor. Daha önce yatırdıkları 12 bin 500 lira da vardı. O paralar düşüldükten sonra sözleşmenin imzalanmasında 62 bin lira ödeyeceksiniz deniliyor. Sonra bunu 10 yılda 120 taksitle ödemek istersen her ay 5 bin lira taksit ödeyeceksin diyorlar. Bunlar takribi rakamlar. TOKİ yetkilileri daha bunların üzerine dolardaki, eurodaki ve faizdeki artışları yansıtmadık diyorlar. Bu fiyatları hazırlayanlar BESOB ve Belediye yani. Devamında da talep toplama işlemi başlatılmıştır diyor ve Belediye ve BESOB yetkililerinin 100 küsür talep oldu ifadelerini yalanlayan bir ifade kullanarak toplam 10 başvuru yapıldığını duyuyor” dedi.

“Türkiye’nin en büyük kazıklarından bir tanesi atılmak isteniyor”

Özcan sözlerini şöyle sürdürdü: “Biz bu şartlarda ne diyebiliriz. Sanayi esnafına koşa koşa gidin bu sizin hayrınıza bir iştir mi diyelim? Size BESOB binası yaptırılmak isteniyor. BESOB daha sizden topladığı paraların hesabını verememiş, nereye gittiği belli değil. Bir de 9 bin metrekare kapalı alana sahip bir binayı da gariban sanayi esnafının, karda kışta yağmurda çamurda dünyanın en zor parasını kazanan esnafa yüklemek istiyor. Biz buna evet ne güzel yapıyorsunuz mu diyelim? Benim bunları anlatmamdan korkuyorlardı. Belediye Başkanı sürekli benim TOKİ’ye gittiğimi söylüyor. Elbette gideceğim. Orada 550 tane esnafın hakkını hukukunu ilgilendiren konuyu takipsiz bırakamazdım. Burada Türkiye’nin en büyük kazıklarından bir tanesi atılmak isteniyor. Ben diyorum ki yol yakınken Alaaddin Yılmaz derhal bu projeden vazgeçsin. BESOB yetkilileri de daha önce topladıkları paraları aralarında tedarik edip sanayi esnafına iade etsinler. Bir de çıksın Belediye ve BESOB, sanayi esnafından özür dilesin” dedi.

“Alaaddin Yılmaz’a koltuk değneği olmayın”

Tanju Özcan Bolu Ticaret ve Sanayi Odasına da mesaj göndererek, “Bu iki protokolde de asıl muhatap BESOB olarak gösterilmiş. Belediyenin sadece kanundan doğan yükümlülüğü var. Valilik ve Ticaret Odasının hiçbir yükümlülüğü yok. Belediye Başkanı bugüne kadar taşeron olarak kullandığı BESOB’a olan güven kaybı yüzünden güvenli limanlar aradığı için, bu işe Ticaret Odasını sokmak istiyor. Ben Ticaret Odası yetkililerine lütfen vatandaşımızın bu maceraya sürüklenmesi noktasında Alaaddin Yılmaz’a koltuk değneği olmayın. Yarın öbür gün 550 esnafın vebalini taşıyamazsınız” dedi. 

“Dayatma ile sanayi esnafı mağdur edilemez”

CHP Bolu Belediye Başkan Adayı Mehtap Mısırlıoğlu da “Özellikle şehrin 13 kilometre uzağında arsa metrekare bedellerinin çok düşük olduğu bir bölgede metrekaresi 1150 liradan yapılması hak ve adalet değildir. Burada merkezde en değerli yerde metrekaresi 1000 liraya konut alırken, şehrin 13 kilometre uzağında, arsanın para etmediği alanlarda metrekaresi 1150 liradan sanayi esnafımıza mülk satamazsın. Sanayi binası ile konut binası arasında da dağlar kadar fark var. Basit çelik kolonlar ve taşıyıcı sistemden bahsediyoruz. Buna rağmen böyle bir dayatma ile sanayi esnafı bu şekilde mağdur edilemez. Esnafımız büyük bir kandırmaca içersinde. Muhalefeti iktidarı yok bu işin. Halkını sevmek esnafını sevmekse biz bugün vekilimiz aracılığıyla uyarıyoruz. İnşallah esnafımız da buna göre kararını verecektir” dedi.

 

Esnafların nerde, nasıl bir binaya sahip olacağını bilinmeden dayatma karşılığında para ödendiğini söyleyen Mısırlıoğlu, “Aldığımız duyuma göre sadece projesi için 3 milyon lira para ödendi deniyor. Ben bir mimar olarak sanayi projesinin 3 milyon liraya çizilebilecek olmasını hayretle karşılıyorum. Böyle bir bedel bütün Bolu’yu planlamaya yeter. Bolunun özellikle şehircilik anlamında, belediyenin asli görevlerini yerine getirmesi anlamında henüz 43 mahallesine yeterli hizmet getirememişken ve Bolu’nun Batıya doğru büyüdüğü de bir gerçekken bırakın sanayi mevcut yerinde kalsın. Belediye diğer asli görevlerini yerine getirsin. Sonra sanayinin taşınması gündeme alınsın. Ama bu gelinen noktada bana göre sanayi esnafı bundan vazgeçecektir” diye konuştu.

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Aydın Aydın  (01.03.2014 15:01:37)

    Hırsızlardan, arsızlardan, PKK ile masaya oturanlardan, bölücülük yapanlardan kurtulmak için benim oyum da MEHTAP MISIRLIOĞLUna... Dileriz hem Bolu hem de ülkemiz karanlıktan kurtulmuş olur.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: