• resmi ilanlar

Bu pirinçle yapılan pilav 1 hafta bayatlamıyor

20/10/2023 11:00

28 Temmuz 2020'de Bolu TSO'nun girişimi ile tescillenen Bolu'nun 4'üncü ürünü olan Kıbrıscık Pirinci; Çeltikdere vadisinde yetişen çok özel bir pirinç türü olan ve çiftçiler tarafından geleneksel yöntemlerle hasat edilen Bolu Kıbrıscık Pirinci, beslendiği Aladağ çayından aldığı kalitesi ve özellikleri nedeniyle yoğun ilgi görüyor. Esmer olan Kıbrıscık Pirinci, 300 dekarlık bir alanda, yıllık 60 ton dolayında yetiştiriliyor.

 

Coğrafi İşarete sahip olan, Köroğlu dağlarından doğan Aladağ çayının suladığı bereketli Çeltikdere vadisinde yetişen Kıbrıscık pirinci, yüzyıllardır sadece bu yörede az miktarda yetiştirilir. Lezzetini ve kalitesini dağlardan gelen kar sularından alan Kıbrısçık pirinci, yöre çiftçileri tarafından geleneksel yöntemlerle elle hasat edilir.

 

Kıbrıscık pirinci esmer pirinç olup Kıbrıscık yöresinde yaklaşık 300 dekarlık alanda yıllık 60 ton civarında yetiştirilmektedir. Diğer pirinçlerde şişme oranı 1:2 olarak gözlemlenirken, bu oran Kıbrıscık pirincinde 1:3 civarındadır. Bu pirinç türü sadece bu yöreye özgü olup başka hiçbir yörede yetişmemektedir. Çömlek patlatan ve karakılçık olarak adlandırılır.

Kent merkezine 70 kilometre uzaklıkta bulunan ve arazi yapısı nedeniyle tarıma çok elverişli olmayan ilçede Türkiye'nin en kaliteli pirinçlerinden biri üretiliyor.

İlçeye 20 kilometre uzaklıkta bulunan Cuma Deresi ve Dereci Köprüsü mevkilerini içine alan Çeltikdere Vadisi'nde köy sakinlerinin geleneksel yöntemlerle ekimini yaptığı Kıbrıscık pirinci, atadan kalma yöntemler kullanılarak orakla hasat ediliyor. Bölgede bulunan köylerde yaşayan yaklaşık 50 ailenin 400 dekarlık alanda yetiştirdiği pirinç, yoğun talep görüyor. Ata tohumları kullanılarak ekilen çeltikten yılda ortalama 150-160 tonluk bir verim elde ediliyor.

Bolu'ya özgü bir pirinç türüdür. Oldukça lezzetlidir ve lezzeti İlçede içme suyu olarak kullanılan Bolu Dağları Köroğlu sularının çeltik tarlalarında kullanılmasından kaynaklandığı sanılmaktadır. 200-300 metre derinlikteki vadilerde yetişmesi de lezzetini artırır.

Oldukça sarp bir arazide yetişir. Sarp dere kenarlarında yetişenleri daha lezzetli olmaktadır.

Bolulu ustaların çoğu pilavlarında Kıbrıscık Pirinci kullanırlar.

Özellikle Mengen Pilavı adlı meşhur yemek Kıbrıscık Pirincinden yapılır. Bire üç su oranı ile pişirilir. Bu pirinçle yapılan pilavın 1 hafta bayatlamadığı söylenir.

Lezzetindeki farklılıktan dolayı minarel ve genetik yönden araştırılmaya alınmıştır. Fabrikalar yerine köy değirmenlerinde dövüldüğü için taşlı olur. Bu pirinç türü bu yörenin dışında başka yerde yetişmemektedir.

 

ÖZELLİKLE “ACEM PİLAVI” OLARAK TAVUKTAN YAPILAN MEŞHUR YEMEK KIBRISCIK PİRİNCİNDEN YAPILIR. BİRE İKİ SU ORANI İLE PİŞİRİLİR. PİŞİRİLMEDEN ÖNCE PİRİNÇLER TUZLU ILIK SUDA 15 DK BEKLETİLMELİDİR.

 

Bu pirinçle yapılan pilavın 1 hafta bayatlamadığı söylenir. Lezzetindeki farklılıktan dolayı minarel ve genetik yönden araştırılmaya alınmıştır. Sınırlı miktarda yetişir, Piyasadaki pirinçler gibi beyaz değildir.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: