• resmi ilanlar

HÜLYA ENSARİ'DEN DERS NİTELİĞİNDE AÇIKLAMALAR

06/10/2023 11:00

Ruh ve Sinir Hastalıkları Başhekimi olan ve Toplumsal Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği Başkanlığı görevini yürüten Hülya Ensari, derneği tanıtırken ruhsal hastalığında bir engel olduğunu ve tedavi ile önlenebileceğini vurguladı.

Özel Haber

Bolu'da 2015 yılından beri Atatürk Orman Parkında bulunan binasında vatandaşlara hizmet veren Toplumsal Ruh Sağlığı Gönüllüleri Dayanışma Derneği'nin Başkanı Hülya Ensari açıklamalarda bulundu.

Başkan Hülya Ensari derneğin kurulma amacını belirtti. Ensari, “Bu dernek 2015 yılında kuruldu. Dolayısıyla o günden bu yana amacımız toplumda ruh sağlığı konusunda bir farkındalık yaratmak, toplumun çoğunun tam olarak bilemediği ruhsal hastalıklarla ilgili şizofreni, bipolar bozukluk gibi ciddi ruhsal hastalığı olan bireylerin düzenli takip, tedavisi ve topluma yeniden kazandırılması yönünde bu bireylerimizi desteklemek, güçlendirmek ve topluma yeniden kazandırma amacıyla kurulan bir derneğiz.

Bunun amaçları arasında toplumu biliçlendirerek faaliyetler yürütmek, ruhsal engellilerin topluma kazandırılmasına yönelik barınma, istihdam, çalışma gibi her alanda onları desteklemek genelihtiyaçları anlamında katkı sağlamak olduğunu söyledi.

“RUHSAL BOZUKLUKTA BİR ENGELLİLİK TÜRÜDÜR”

Ruhsal sağlık bozukluğunun da bir engellilik biçimi olduğunu vurgulayan Ensari, “Diğer engellilik durumuyla ilgili toplumda bir farkındalık var. Bedensel engelliler, işitme engelliler, görme engelliler ama toplumda bilinmeyen bir diğer engellilikte ruhsal engelliliktir.

Bu da dediğim gibi şizofreni, bipolar bozukluk gibi ağır ruhsal hastalığı olan bireylerin düzenli takip tedavisi yapılmadığı takdirde giderek yeti yitimiyle giden kronik hastalıklar olmasından kaynaklanıyor.

Erken tedaviye başvurma, tedaviyi sürdürme ve bilinç noktasında sıkıntı olduğunda gecikmeler oluyor. Her gecikme kişilerin bu hastalıklardan dolayı tedavi edilemedikleri için yeti yitimine sebep oluyor ve bir süre sonra bu kişiler çalışamaz, bakıma muhtaç hale geliyorlar. Bu rahatsızlık bir zeka geriliği, bedensel özür ya da engel olmadığından, tamamen ruhsal hastalık kaynaklı bir şey ve dolayısıyla önlenebilir tedavi edilebilir ve geri dönüşümü sağlanabilir. Mevcut Ruh sağlığı hastanemiz bu noktada devreye giriyor. Bolu çapında Toplum ruh sağlığı merkezimize zaten bu yönde yaklaşık bin 500'e yakın üyemiz var” şeklinde konuştu.

 

“HASTALARLA SÜREKLİ BİR İLETİŞİM HALİNDEYİZ”

Hülya Ensari, hastalarla her aşamada sürekli iletişim halende olduklarına değinerek, “Hastalarla sürekli bir iletişim halindeyiz. Toplum Ruh sağlığı merkezi olarak Bolu'da yaşayan ağır ruhsal hastalığı olan bireylere düzenli takibi, tedavisi, rehabilitasyonunu ve gerekirse ev ziyaretleri yaparak destek sağlamak ve topluma yeniden kazandırmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“TÜM GÖNÜLLÜLERE AÇIK BİR DERNEĞİZ”

Tüm gönüllülere açık bir dernek olduklarını ifade eden Ensari, “Burada kamusal kaynakların sıkıntıya düştüğü noktada da biz bu sivil hareketi oluşturarak toplumda bir bilinç oluşturmaya çalışıyoruz. Burada sadece hastalar, üyeler ve tedavi ekibi değil toplumda da bu noktada ilgi duyan tüm gönüllülere açık bir dernek kurmuş olduk.

Burada amacımız; kamusal kaynaklara ek destek sağlamak, bireylerin sivil bir hareket oluşturarak illa bir hastalığı ya da hasta yakını olmasına gerek kalmadan herhangi bir gönüllü vatandaşımızın da derneğimize üye olarak katkı sağlaması ve hep birlikte ruh sağlığı noktasındaki farkındalığı topluma yaymak” dedi.

“DERNEĞİMİZİ MERKEZDE DAHA GÖRÜNÜR HALE GETİRELİM İSTİYORUZ”

Ensari, derneğin konumunun yetersiz olduğunu bu sebeple merkeze taşımak istediklerini belirterek,

“ Şu anda derneğin merkezine ihtiyacımız var. Şuan belediyenin bize tahsis etmiş olduğu Atatürk Orman Parkı'ndaki yer de hizmet vermekteyiz. Biz daha şehrin merkezinde, daha görünür bir yerde üyelerin gelip aktif olduğu bir yerde hizmete devam etmeyi istiyoruz.

Biz daha sivil halkla iç içe olan bir mekan da buluşalım istiyoruz. Derneğimizi merkezde daha görünür hale getirelim istiyoruz” söyledi.

 

“EKSİK KALINAN NOKTALARDA ONLARA KATKI SAĞLAMAYI HEDEFLİYORUZ”

Şimdilik farkındalık yaratmak için stantlaraçtıklarını söyleyen Dernek Başkanı Hülya Ensari, “Önümüzdeki hafta Dünya Ruh Sağlığı gününde bir fotoğraf etkinliği yapacağız.Bunun gibi daha önce tiyatro gösterimiz oldu. Hastalarımızın üyelerimizle yapmış olduğu rehabilitasyon ürünleri var. Onları pazarlamak istiyoruz. Oradan elde edilecek gelirlerle de üyelerimize ihtiyaçlarını giderme noktasında katkı sağlamak istiyoruz.

 

Çünkü üyelerimizin bir bölümü zaten ruhsal hastalığı olup bu noktada tedavi gören insanlardan oluşuyor. Bu dernek, biraz da olsa onlara destek olma amacıyla kuruldu. Zaten ruhsal hastalığı olan bireylerin birçok ihtiyacı oluyor. Eksik kalınan noktalarda onlara katkı sağlamağı hedefliyoruz. Örneğin bir sosyal etkinlik yapıyoruz, atölyeler ve toplum sağlığı merkezi açıyoruz. Bunları ileride daha da geliştirelim istiyoruz. Bir sosyal kooperatif kurarak, çalışma ve istihdamlarına yardımcı olmaya çalışacağız” ifadelerine yer verdi.

 

“ONLARI SOSYAL HAYATA KAZANDIRMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Gezi planları yaparak onların daha çok sosyalleşmelerine yardımcı olmaya çalıştıklarına dile getiren Ensari, “Gezi bile düzenleseniz belediyeden bir araç desteği alabiliyoruz diğer konularda geziye sponsorluğunu yapmak için dernek devreye giriyor. Yine dernek bu hastalar hastalanıp hastaneye yattığı zaman veya onun dışında evin bir ihtiyacı, ilaç masrafı vs. karşılayamadığında biz dernek olarak devreye girerek onları karşılıyoruz.

 

Erken tedavi başlanırsa hastalık o kadar ilerlemez ve kişiler engelli olmadan topluma çok daha erken aşamada kazandırılır. Bununla ilgili broşürün basılması, bir seminer düzenlenmesi, konferans yapılması için ekonomik kaynaklara ihtiyaç var. Dolayısıyla ne kadar bu noktada bağış olursa o kadar iyidir.

 

Biz dernek olarak bugünün ekonomik koşullarıyla dernek için kiralık bir yere çıksak sadece bağışlarla geçindirmemiz mümkün değil ama ileride atölye kurup kişilerin burada çalışmasını istiyoruz ve buradan elde ettiğimiz gelirlerden onlar faydalansın istiyoruz.

 

Çünkü bir şekilde engellilik nedeniyle bir kısmı çalışamıyorlar. Onların ihtiyaçlarını gidermeye yönelik katkı sağlamak istiyoruz. Dolayısıyla hem farkındalık hem bir bilinç yaratmak, erken tanı, tedavi, bu hastalıkların tedavi edilebilir bir durum olduğunu herkese yaymak ondan sonrada mümkün olduğunca bu bireylerin tüm ihtiyaçlarına katkı sağlamaya çalışmayı hedefliyoruz” şeklinde konuştu.

 

“RUHSAL ENGELLİ HASTALAR SUÇA DAHA MEYİLLİ SANILDIKLARI İÇİN İŞE ALINMIYOR, BU YANLIŞ BİR ALGI”

Ensari,ruhsal engelli vatandaşların iş bulma konusunda yaşadıkları zorluklara değindi. Ensari, “Bu üyelerimiz damgalama denen sebepten ötürü iş bulmada zorluk yaşıyor. Direkt kişiyi damgalayarak çalışabilecek bile olsa işe almıyorlar. Fabrikaların engelli kontenjanları var örneğin bunu daha çok bedensel engellilere ayırıyorlar. Ruhsal engelli bir bireyi biz işe sokmaya çalıştığımızda bize o kontenjan gerekirse boş kalsın istemeyiz başımıza bela almayalım diyorlar asla böyle bir şey yok. Dolayısıyla toplumda yanlış ön yargılar var. Ruhsal hastalığı olan bireyler daha suça meyilliymiş gibi bir ön yargı var. Bunları yıkmak için de basına fazlasıyla görev düşüyor. Yoksa bizim amacımız bu önyargıyı, damgalamayı gidermek, onların haklarının savunuculuğuna destek olmak ve ihtiyaçlarının giderilmesine de kamusal bir kaynakların dışında sivil toplumda biliçlendirmeye destek sağlamaktır” dedi.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: