• resmi ilanlar

İŞ DÜNYASINDAN BATIKAF'A TAM DESTEK GELDİ

05/03/2022 11:00

Bolu Valiliği ve Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde, kamu ve özel sektör yönetici ve temsilcilerinin konuk olduğu toplantıda, bölgemizin en büyük organizasyonu olacak Batı Karadeniz Kariyer Fuarı (BATIKAF) hazırlık çalışmaları hakkında görüş alışverişinde bulunuldu; iş dünyasının önde gelen firma ve kuruluşlarının temsilcilerine, BATIKAF çalışmaları hakkında bilgilendirme yapıldı.

 

BATIKAF'a; MARKA, KOSGEB, İŞ-KUR, il müdürlükleri ile ülke genelinde faaliyet gösteren ve ülkemizin kalkınmasında önemli rol oynayan özel sektör firmalarından tam destek geldi.

Rektörlük Senato Odası'nda düzenlenen toplantıya, Bolu Valisi Ahmet Ümit, Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş, Mudurnu Belediye Başkanı Necdet Türker, Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu, Üniversitemiz Kariyer Merkezi Müdürü ve BATIKAF Yöneticisi Doç. Dr. Murat Tarhan ve BATIKAF Sponsorluk Koordinatörü Doç. Dr. Şaban Karasakal ile kamu ve özel sektörün önde gelen firma ve kuruluşlarının yönetici ve temsilcileri katıldı.

 

 

Rektör Alişarlı: “Bu Önemli Organizasyonu El Birliğiyle Yürüteceğiz.”

 

Toplantının açılış konuşmasını yapan Rektör Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Cumhurbaşkanlığı koordinasyonunda 11 bölgede bölgesel kariyer fuarları yapılacağını belirterek, “Her bir bölgenin ev sahibi, bir üniversite olacak. Batı Karadeniz Kariyer Fuarı ev sahipliğini de bize tevdi ettiler. Üniversitemiz organizasyonunda toplam 17 paydaş üniversite var. Bu önemli organizasyonu el birliğiyle, güç birliğiyle yürüteceğiz. Bu tür etkinlikler sadece bir kurumun tek başına yapabileceği organizasyonlar değil elbette. Çok fazla prosedürü, basamağı var. Birlikte çalışarak, fuarı başarıyla gerçekleştireceğiz inşallah. Bu noktada, değerli Valimiz Ahmet Ümit, BTSO Başkanı Türker Ateş, İş-Kur ve Organize Sanayi Bölge Müdürlerimizin çok ciddi katkıları oldu. Kendilerine müteşekkiriz, çok sağolsunlar.” dedi.

 

Bölgesel kariyer fuarlarının ilkinin, 2 Mart Salı günü Ondokuz Mayıs Üniversitesi ev sahipliğinde başladığını kaydeden Rektör Alişarlı, “Açılışına ekip olarak bizler de gittik. Bu ziyaret aynı zamanda bereketli de oldu; en az 20 firma, BATIKAF'a da katılacağını bildirdi. Bu fuarların şöyle bir özelliği var: Birçok faydasını konuştuk sizlerle. Bildiğiniz gibi, en büyük katkılarından biri, ilin tanıtımı. Birçok ilden birçok firma, ilimize gelecek. Bu tür etkinlikler daha da artacak. Mevcut iş insanlarımızın dışında fuara destek verecek çok kıymetli iş insanlarımız da var. Sizlere de davetimize icabet ettiğiniz için teşekkür etmek istiyorum.” diye konuştu.

 

“Bu Tür Önemli Organizasyonlara Şehrin ve İş Dünyasının da Hazır Olması Gerekiyor.”

 

Bu tür etkinliklerde önemli ihtiyaçların söz konusu olduğuna dikkati çeken Rektör Alişarlı, özetle “Konaklama ihtiyacı olacak. En büyük kalemlerden biri bu. Örneğin, Satranç Federasyonu, bizlerden 2000 kişilik konaklamalı otel-alan talep etmişti. Böylece, Satranç turnuvasını Bolu'ya taşıyabiliriz demişlerdi. Yine Üniversitemiz Teknofest'in paydaşı oldu. İnşallah bu önemli organizasyonu, Bolu'ya getirmek amacıyla görüşmeler yapıyoruz. Değerli Valimizle, bir ön değerlendirme de yaptık. Sonuç itibariyle, bu tür etkinliklere şehrin de, iş dünyasının da hazır olması gerekiyor. Biz, elimizden gelen tüm gayreti, yapılması gereken ne varsa bunu yerine getirmek için çalışıyoruz.” ifadelerini vurguladı.

 

“Kariyer Fuarları, Öğrenci ve Mezunlara Rehber Olması Açısından da Önemli.”

 

Devlet kurumları ve iş dünyasının, üniversite öğrencileri ve mezunlarının istihdamında önemli birer kapı olduğunun altını çizen Rektör Alişarlı, “Bu fuarlar öğrencilere sadece hem staj, hem iş bulma anlamında imkan sağlayan etkinlikler değil. Aynı zamanda, öğrencilerin kariyerlerine yön çizmeleri için bir rehber. Bunun birçok örneği var aslında. Gencin, bir branşı, bir diploması var ama yaptığı iş çok farklı olabiliyor. Bu açıdan, kariyer fuarlarının, öğrenci ve mezunların ufkunu açması, onlara yön göstermesi açısından çok önemi var. Kariyer kapılarından bir tanesi de bu fuarlar.” dedi.

 

“Kariyer Fuarları 2 Günde Olup Bitmeyecek; Kalıcı Sonuçlarını Göreceğiz.”

 

Konuşmasında iş dünyasından beklentilerine de yer veren Rektör Alişarlı, özetle şunları söyledi:

 

“BATIKAF'ta, firmalar öğrencilerimizle buluşacaklar. Hem staj, hem iş görüşmeleri yapılacak. Firmalar kendi aralarında görüşmeler yapma imkanı bulacak. Fuarların en önemli özelliğinden biri, tüm bu etkinlikler aynı zamanda kayıt altına alınacak ve takip edilecek. Bunu, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi yapıyor. Bu önemli çünkü pandemi nedeniyle ertelenmiş olmasına rağmen, 2020'de yapılması planlanmış fuara kayıt olan 450'nin üzerinde öğrenci bile staja davet edildi. Toplamda sayı 100 binleri buldu. Şu da olacak: yaz tatili nedeniyle izne ayrılan personellerin yeri, bu süre içerisinde öğrencilere ayrılacak. Aynı zamanda Sayın Cumhurbaşkanımız, seyahatleri sırasında firmaları, bu önemli organizasyonlara katılmaya davet ediyor. Fuarların, bu tür kazanımları oluyor. Biz de kariyer fuarı ekibimizle birlikte, firmaları ziyaret ederek, hazırlık ve sponsorluk görüşmeleri yapıyoruz. Hem ilimizi, hem üniversitemizi tanıtıyoruz, hem de iş dünyasını fuara davet ediyoruz. Bu kapsamda, Bolu'nun değerli iş insanlarından Tahsin Öztiryaki beyi ziyaret etmiştik. Firmaları mutfakla ilgili 5000 çeşit ekipman üretimi yapıyormuş.152 ülkeye ihracat yaptığını söyledi. Bu bilinirlilik, tanınırlılık nereden geliyor diye sordum. ‘Hocam, ben, hiçbir fuarı atlamam' dedi. Fuarlarda yerim bellidir dedi. Bolu'ya davet ettim, gelin anlatın bunu dedim. İnşallah kendileri gelecek ve fuarda bizlerle birlikte olacak. Demek istediğim şu ki, bu organizasyonlar 2 gün sürecek ve bitecek, günübirlik olacak. Ama aslında öyle değil. Kalıcı sonuçlarını hep birlikte göreceğiz. Bu fuar, her yıl farklı bir üniversitenin ev sahipliğinde devam edecek. Bu bölge içerisinde yapılmaya devam edecek. Tabii ki bu tür etkinliklerin zorlukları var. Ama birilerinin taşın altına elini koyması gerekiyor. Ortaya faydalı bir ürün çıkacağını biliyoruz. bu fuarlar bir külfet olsaydı, örneğin Samsun'daki iş insanları ‘Bolu'ya da geleceğiz' demezlerdi. Bu tür organizasyonlar önemli, bu anlamda Bolu ve bölgemiz için iyi bir kapı açtığımızı düşünüyorum. Sizlerin desteği ve gayretiyle de inşallah bunu sürdürürüz. Başarılı şekilde, yüz akıyla görevimizi yerine getiririz.”

 

BTSO Başkanı Ateş: “İş Dünyasına Verdiği Desteklerden Dolayı Teşekkür Ederim.”

 

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Türker Ateş ise, yaptığı konuşmada özetle “Aralarında BATIKAF'ın da olduğu bölgesel kariyer fuarları, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda olduğu için ayrı bir statüde. Aynı zamanda TOBB'un fuar takvimlerinde de yerini aldı. Bu fuarda amacımız, hem kendi firmamızı tanıtabilmek, hem üniversitemizin ve paydaş üniversitelerin öğrencilerini ve mezunlarını firmalarla buluşturmak. Arz ve talepleri bir araya getirebilmek. Tüm bunların böyle büyük bir platformda yer alabilmesi, bizler için çok çok önemli. Öncelikle desteklerinizden dolayı çok teşekkür ediyorum. Çevre illerden de oda başkanlarımız, iş-kur müdürlerimiz, rektörlerimiz, valilerimiz, bizlere çok destek veriyor. Allah'ın izniyle bu fuarı da çok doğru, güzel ve stratejik şekilde, alnımızın akıyla tamamlayacağımızı düşünüyorum. Tabii ki sizlerin desteğini bekliyoruz. Fuara gelmeyi talep eden ve gelecek olan çok firma var. Görüşmek için gayret gösterdiğimiz ama ulaşamadığımız firmaların da fuara geleceğini biliyoruz. Fuar, inşallah bir şenlik havasında geçecek.” ifadelerini kullandı.

 

Bolu Valisi Ümit: “Ülkemizin Kalkınmasında İş Dünyasının Emeği Büyük.”

 

Bolu Valisi Ahmet Ümit ise, konuşmasına “Bir taraftan salgın, bir taraftan kış şartları nedeniyle ofislerinize gelip sizleri ziyaret etmeyi planlarken, toplantıyı bu şekilde yapmak durumunda kaldık. İnşallah iade-i ziyaret gerçekleştireceğiz sizlere. Sizler, ilimizin ve ülkemizin son derece önemli işlerini yerine getiren kıymetli paydaşlarımızsınız. Allah razı olsun, istihdam sağlıyorsunuz, vergi veriyorsunuz, üretim yapıyorsunuz, memleketin imarına katkı sağlıyorsunuz, hem kazanıyorsunuz hem kazandırıyorsunuz. Her iş önemli ama insanların istihkakının kazandırılması en önemlisi olmalı. Bu vesileyle, ilimizin tanıtılmasına, üretimine, istihdamına, ihracatına ve ithalatına emeği geçen herkese teşekkür ediyoruz. Yaklaşık 2 yıldır devam eden koronavirüs sürecinde hiçbiriniz kapılarını kapatmadı. Sıkıntılar çektiniz, hep beraber mücadele ettik ve bugünlere ulaştık. Bugün de hamdolsun, kısmi de olsa, maske kullanımının serbest oluşunun ilk Cuma'sını yaşıyoruz. 2 yıl önce, bu kadar insan ölecek, bu kadar insan hasta olacak, bu kadar zarar olacak deniyordu. Şimdi hamdolsun ülkemiz 2021 yılında, ekonomik verilere göre yüzde 11 büyüme sağladı. Bunu sizler sağladınız, sizlerin emeği büyük.” diyerek başladı.

 

“Bu Organizasyonun Gerçekleşmesinde Rektör Alişarlı'nın Ciddi Katkıları Oldu.”

 

BATIKAF'ın hem ilimiz hem bölgemiz için önemli bir organizasyon olduğuna vurgu yapan Vali Ümit, özetle “Rektör hocamın, bu organizasyonun gerçekleştirilmesinde çok ciddi katkıları oldu. Deyim yerindeyse fuar etkinliğini, Bolu'da icat etti. Çok güzel ve faydalı bir icat oldu. Gaziantep'e gitti ve oradan dönüşte yaşananları ve hedefleri heyecanla anlattı. Ben de Rektör hocam kadar heyecanlanmıştım. Nihayet bugünlere kadar geldik. İnşallah 25 ve 26 Mart 2002 tarihlerinde bu fuarı gerçekleştireceğiz. Kamudan özel sektöre hepimiz, bu fuarda yer almaya çalışalım. Çünkü hem birbirimizi tanıyalım, hem kendimizi tanıtalım, tanışalım. Hiyerarşik olarak, Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi koordinasyonunda bu fuar yapılıyor. Cumhurbaşkanlığımız, bu ekonomik çalışmalara, üretime üst düzeyde değer veriyor. Özellikle iş insanlarıyla birlikte gerçekleştirilen yurt dışı gezilerinde güzel iş bağlantıları sağlanıyor. Biliyoruz ki, bugüne kadar Afrika'yı, Asya'yı, Anadolu'yu sömürmek için oralara gittiler. Koskoca müzeleri bile çaldılar. Örneğin British Museum çok güzel bir müze ama hepsi çalıntı. Hepsi bu topraklardan giden eserler. Onlar çalmak, yıkmak için geliyor. Fransa, Suriye'de teröristler için kilometrelerce tünel yaptı, insanları öldürsünler diye. Ama Allah nasip etmedi; ordumuz, milletimiz kararlılığını gösterdi. Kahraman Mehmetçiğimiz bunların hepsinin hakkından geldi. Şu anda bu yerlerde, bizim kurallarımız var. Bizim kamu ve özel sektörümüz oralarda çalışıyor. Şunu ifade etmek istiyorum, biz yıkmak için değil, yapmak için gidiyoruz. Sizler de daha güzellerini yapacaksınız.” diye konuştu.

 

“Madde Medeniyetinin Alternatifi Bu Topraklarda, Bu Milletin Evlatlarında.”

 

Vali Ümit, Paulo Chelo'nun Simyacı kitabına atıfta bulunarak devam ettiği konuşmasında özetle, “Söylemek istediğim şu: bazen defineler hemen yanı başımızda bulunuyor. Ama onu görmüyoruz. Türk milletinin, işvereniyle, işçisiyle, mühendisiyle, öğrencisiyle, öğretim üyesiyle hakikaten dünya standartlarının üzerinde genel zeka seviyesine ve kabiliyetine sahip olan bir yapısı var. Bu kadar güzel medeniyet örnekleri dünyaya sunuldu ama ne yazık ki son yüz yıldır hakimiyet başkalarının elinde. Tüm dünya insanlığı aslında zulüm çekiyor. İşin esası; ruhunda, yüreğinde merhamet olmayanların yetki sahibi olmasından ibarettir. Yani merhamet medeniyetinin yerine sadece madde medeniyeti hakim olursa, bugünkü gibi olur. En son hadise, Rusya ve Ukrayna arasında yaşanıyor. Allah bu dünyayı, 3. Dünya Harbinden muhafaza etsin. Maalesef çok kötü olaylarla karşılaşıyoruz. Sanki bölücü devleti, Türkiye'nin güneyinde kuramadık, kuzeyde kuralım dercesine, sanki hedefe Türkiye'yi koymuşça bir art niyet görüyoruz. Dünya üzerinde olan her olaya, önünde sonunda Türkiye'nin hedef olduğunu bilmek ve ona göre hareket etmek gerekiyor. 1000 yıldır taarruz altındayız. Gittiğimiz hiçbir yerde yüzümüzü yere eğdirecek bir hadise yaşamadık bizler tarih boyunca. Ama bugün Avusturalya'da Aborjinler yok, soykırım yapıldı. ABD'de Kızılderililer yok, soykırım yapıldı. Cezayir'de milyonlarca Müslümanı katlettiler. Bu kadar vahşice kıydılar. Fransa'da çok ünlü bir ressamları yolda düştü ve öldü, 9 saat boyunca orada kaldı. Kimse, bu adam niye burada yatıyor demedi. Aslında O'nun şahsında ölen, insanlık oldu. O'nun şahsında ölen, Avrupa'nın kendisi, Fransız medeniyeti ve Avrupa medeniyeti. Bunların alternatifi daima bu topraklarda, bizlerde, bu milletin evlatlarında. Bugün devletimizle, milletimizle, iş dünyamızla, akademik dünyamızla kısaca aklı selim olan herkes bir araya gelmiş durumda. Ülkemizi, milletimizi, devletimizi kalkındırmak için gayret ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

 

“BATIKAF Hazırlıkları Neredeyse Tamamlandı.”

 

“Bizler Afrika'ya sömürmeye gitmiyoruz.” diyen Vali Ümit, özetle “Oralara çok şey götürüyoruz. Kamu ve özel sektörümüzle oradayız. Su kuyuları açıyoruz. Bu Rabbimizin de istediği bir yaşam ve yardımlaşma şeklidir. Allah'a şükür bu toplumun genetik kodlarında yardımlaşma var. O yüzden istikrarlı bir şekilde gelişmek, kalkınmak lazım. Bunun için temel unsur, insandır. Çok kıymetli insanlarımız var. Çok kabiliyetli, potansiyeli büyük iş dünyamız var. Kariyer fuarımız da, arz ve talebin buluştuğu bir etkinlik olacak. Bu kariyer fuarında, Mısır'a, Suriye'ye maden aramaya gidenler, kendi evinin önündeki madeni bulurcasına bir şeyleri fark edecek. Kendi evlatlarımızı tanıyalım, onlar da bizleri tanısın. Her nesil, yerini bir sonraki nesile bırakacak. Gelecek nesillerimizin daha yetenekli, daha basiretli, daha ferasetli, daha üretken, daha vatanperver, daha milli-manevi değerlerine düşkün insanlar olabilmeleri için, bu zeminleri hazırlamamız gerekiyor. Bu da insan unsuruyla oluyor. Biz hem ev sahibi olarak, hem iş dünyası olarak, hem yönetim dünyası olarak kısacası kamu ve özel sektör olarak burada her yönüyle bu konuyu sahiplenmemiz gerekiyor. Cumhurbaşkanlığımız da 81 vilayet içinde, bu konuyu Bolu'ya tevdi etmiş durumda. Bu da hepimiz için fevkalade bir onur. Hemen hemen bütün hazırlıklar tamamlandı. 11 vilayetimiz ve valilerimizle, 17 üniversitemiz ve 60-70 bin üzerinde öğrenci ve mezun, her branştan gençler gelecek. 11 ilin valisi, özel sektör firmalarının burada yer alması için gayret gösteriyorlar. Ticaret odası ve sanayi odası başkanlarımız aynı şekilde. Konuyla ilgili tüm dostlarımız, paydaşlarımız gayret gösteriyorlar. İnşallah 25 ve 26 Mart 2022 tarihlerinde Üniversitemiz ev sahipliğinde gerçekleştireceğimiz Batı Karadeniz Kariyer Fuarı'nda geniş, etkin ve nitelikli bir yapıyla buluşmayı diliyorum.” ifadelerini kullandı.

 

MARKA Genel Sekreteri Doç. Dr. Çöpoğlu: “Kalkınma Ajansları Olarak BATIKAF'a Katılıyoruz.”

 

Doğu Marmara Kalkınma Ajansı (MARKA) Genel Sekreteri Doç. Dr. Mustafa Çöpoğlu ise, “Bilecik-Eskişehir-Bursa Kalkınma Ajansı, Ankara Kalkınma Ajansı ve Batı Karadeniz Kalkınma Ajansı olarak, Batı Karadeniz Kariyer Fuarı'na katılıyoruz. Fuarın bölgemizde duyurulması ve yaygınlaştırılması için tüm çalışmalar yürütülüyor. Ülkemizde 26 kalkınma ajansı var. 2022 yılı mottosu, ‘Genç İstihdamı'. Bizim görevimiz, üniversitelerimizden mezun olan gençlerimizi, kariyer fuarlarında ya da başka mecralarda iş dünyamızla buluşturmak. Bu yıllardır eksikti. Cumhurbaşkanlığımız öncülüğünde gençlerin kariyerleri ile ilgili hususlarda, orta ve uzun vadede güzel neticeler oluşturacağını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

 

Konuşmaların ardından toplantıya katılan kamu ve özel sektör yönetici ve temsilcilerinin değerlendirmeleri alındı. İş dünyasından BATIKAF'a tam destek geldi.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: