• resmi ilanlar

AKŞEMSEDDİN AYASOFYA'DA ANILACAK

28/01/2021 11:00

Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, İstanbul'un fethinin arından Bolu'nun Göynük ilçesine inzivaya çekilen Akşemseddin'i Ayasofya Camii'nde anmak için Bolu Valiliği'ne ve Diyanet İşleri Başkanlığı'na başvuruda bulunduklarını söyledi. Çankaya, “Akşemseddin'i anmak için Ayasofya Camii'nden daha iyi bir yer yok. İlk Cuma Namazı'nı Akşemseddin kıldırdı. En uygun yer orası olur diye düşündük” ifadelerini kullandı.

Haber: Adnan KARABULUT

 

Göynük Belediyesi, İstanbul'un fethinden sonra Göynük'e inzivaya çekilen Fatih Sultan Mehmet'in de hocası olarak bilinen Akşemseddin için anma programı yapmak üzere kolları sıvadı. Akşemseddin asıl adı ile Mehmed Şemseddin, çok yönlü Türk âlimi, tıp insanı ve Şemsîyye-î Bayramîyye isimli tarkikatın kurucusu olarak biliniyor. Akşemseddin, fetihten sonra, II. Mehmed'in ısrarına rağmen İstanbul'da kalmak istemedi, Göynük'e çekildi ve 16 Şubat 1459 yılında 70 yaşında öldü. Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, Akşemseddin'in 16 Şubat 2021 yılında anılması için Ayasofya Camii'nde anma töreni düzenlenmesi için başvuruda bulundu.

 

AKŞEMSEDDİN AYASOFYA BAĞI

II. Mehmed Akşemseddin ile İstanbul'a girişte şehir halkı tarafından karşılandı, şehir halkı Akşemseddin'i II. Mehmed sanıp ona çiçekler uzattı. Akşemseddin ise ‘Padişah ben değilim' diyerek yanındaki II. Fatih Sultan Mehmed'i gösterdi. II. Mehmed ise ‘Hünkâr benim ama, o benim hocamdır. Çiçekler O'na Layıktır!' sözüyle tebessüm etti. II. Mehmed İstanbul'un fethin ardından Ayasofya'da hutbesini tamamladıktan sonra, minberden indi ve Akşemseddin'i imâmete geçirdi. Böylece Akşemseddin, fethin ilk Cuma namazını kıldırmış oldu. Ayrıca Akşemseddin, Fetih'ten sonra II. Mehmed isteği üzerine Ebu Eyyûb el-Ensarî'nin kabrini tespit ettiği rivayet edilir.

 

“BAŞVURUMUZU YAPTIK, OLUMLU SONUÇ BEKLİYORUZ”

Göynük Belediye Başkanı Ahmet Çankaya, geçtiğimiz yıl Göynük'te bulunan Büyükçamlık alanında yapılan kutlamalardan sonra bu sene Akşemseddin'in ölümünün 561'nci yıl dönümü anma programını Ayasofya Camii'nde yapılması için Diyanet İşleri Başkanlığı'na yazılı başvuru yaptıklarını söyledi. Ahmet Çankaya, “Manevi çerçeveye uygun olması için Sultan Ahmet Camii'sinde yapılması için başvuru yapmaya hazırlanıyorduk. Ardından Ayasofya cami oldu ve orada daha uygun olabileceğini düşündük. Pandemi engeli de çıkmaz ise Ayasofya Camii'nde 15 Şubat Cuma namazı kılındıktan sonra Akşemseddin hakkında sohbetler düzenleyeceğiz. Ardından günün anlam ve önemi dair konuşmalar yapacağız. Diyanet'e başvuru yaptıktan sonra Bolu Valiliği'ne de başvuru yapmamızı söylediler. Biz de geçtiğimiz günlerde başvurumuzu yaptık ve önümüzdeki hafta olumlu sonuçlanacağını düşünüyoruz. Akşemseddin'i anmak için Ayasofya Camii'nden daha iyi bir yer yok. İlk Cuma Namazı'nı Akşemseddin kıldırdı. En uygun yer orası olur diye düşündük. Ben aynı zamanda anma törenine bir de mehter takımı getirmek istiyorum. İnşallah olumlu sonuçlanır ve Akşemseddin'i Ayasofya'da anarız” ifadelerini kullandı.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: