• resmi ilanlar

“Sürdürülebilir Balıkçılık” için Tek Sağlık

23/11/2020 11:00

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, 20 Kasım Dünya Balıkçılık Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası, Dünya Gıda ve Tarım Örgütü tarafından bu yıl dördüncüsü kutlanan Dünya Balıkçılık Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı. Mesajda, denizlerin geleceği için “Tek Sağlık” vurgusu yapıldı.

Bolu Bölgesi Veteriner Hekimleri Odası'nca yayımlanan mesajda, balıketinin alternatif protein kaynakları arasında en popüler olduğunu dile getirerek, “Hepimizin malumu üzerine ülkeler arasında gelişmişlik karşılaştırılması yapılırken kullanılan en önemli kriter “hayvansal protein tüketim” oranıdır. Gelişmiş ülkelerde de tüketilen proteinin ekseriyeti hayvansal kökenli proteinlerden oluşmaktadır. Hayvansal protein olarak öncelikle kırmızı et, ardından kanatlı eti ve balıketi dünya genelinde olduğu gibi ülkemizde de tüketilmektedir. Artan israf ve insan nüfusu, alternatif protein kaynaklarına yönelmemize neden olmuştur. Bunların arasında en popüler olanı balıketidir. Bu sektör hız kesmeden büyümeye devam etmektedir. Örneğin, ülkemizde 2013 yılında avcılık ve yetiştiricilik dahil su ürünleri üretimi 607.515 ton/yıl olarak kayıtlara geçmiş olup, bu üretimin %40'ı akuakültür üretiminden elde edildiği bildirilmiştir. Karadeniz Bölgesi olarak akuakültür üretiminde 4.sırada yer almaktayız. Hem ülkemizi hem de üreticinin yüzünü güldüren bu sektör popüler olmaya da devam edecektir” sözlerine yer verildi.

“GÜZEL BİR MİRAS BIRAKMAK İÇİN YAPILMASI GEREKENLER VARDIR”

Yavru balık popülasyonunun korunması ve neslinin devamının sağlanması adına adımlar atıldığına dikkat çekilen mesajda şu ifadeler yer aldı“Ancak geleceğe güzel bir miras bırakmak ve “sürdürülebilir balıkçılık” adına “Tek Sağlık” çatısı altında yapmamız gerekenler bulunmaktadır. Tarım ve Orman Bakanlığımız Karadeniz Kıyılarında avlanma derinliğini 24 metreden 18 metreye düşürmesiyle beraber bazı çevrelerden gelen tepkiler devam etmektedir. Su Ürünleri Kooperatifleri Merkez Birliği de (SURKOOP) derinliğin düşürülmesi yavru balık popülasyonunun beslenmesi ve korunarak neslinin devamının sağlanması gırgır avcılığı ile tehlikeye düşeceği yönünde ulusal basında açıklamalar yaparak, konuya dikkat çekmiştir.

“KORUMA ALANLARININ %10'LARA ÇIKARILMASI ÖNEMLİDİR”

Aynı zamanda 18 metre derinlikte avlanmak, habitatın bozulmasına ve deniz tabanı erozyonuna neden olmaktadır. Neticede balık türleri azalarak, avlanabilir stok zayıflayacaktır. Bu kapsamda bilimsel düşünceye başvurmanın ve bilim dünyasında gıda güvenliği uzmanları veteriner hekimler ile su bilimleri uzmanları olan su ürünleri mühendisleri gibi disiplinler bir arada çalışmalıdır. Karadeniz'de “Zernov Çayırı” olarak adlandırılan deniz tabanı habitatının %30'u yavru balıklar için hayatı önem arz etmektedir. Yalnızca avlanma derinliği değil, koruma alanlarının ise %10'lara çıkarılması önemlidir. Böylece deniz tabanındaki çayırlarının korunması ve erozyona uğramaması sağlanacaktır. Sonuçta “sürdürülebilir balıkçılık” adına önemli bir adım atılmış olacaktır.

“SİZİN SAĞLIĞINIZ HEPİMİZİN SAĞLIĞIDIR”

Nihayetinde “Tek Sağlık” anlayışı ile çevre, insan ve hayvan sağlığı üçgeninde bulunan tüm meslek grupları bilimsel kararlar ışığında “sürdürülebilir politikalar” üzerine odaklanmalıdırlar. Unutmadan söyleyelim;  her zaman söylediğimiz gibi, sizin sağlığınız hepimizin sağlığıdır.”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: