• resmi ilanlar

Başkan Karsu'dan Ttb Açıklaması

22/09/2020 11:00

“TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİNİN ÜZERİNDEKİ BASKILAR BİR AN ÖNCE SON BULMALI”

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu Türkiye'de yeni vaka sayılarının iyileşenden fazla olduğunu ve sürekli arttığına dikkat çekerek; “ Salgınla mücadele eden kahraman sağlık emekçilerinin yükü taşınmaz hale geldi. Büyük mücadele veren sağlık emekçilerimiz desteklenmediği gibi hükümetin iş bilmez politikalarının bedelini de canlarıyla ödüyor. Cumhuriyet Halk Partisi olarak sağlık emekçilerimizin sonuna kadar yanında olduğumuzu duyuruyor, hükümetin Türk Tabipleri Birliğinin üzerindeki baskılarına bir an önce son vermesini öneriyoruz” dedi.

 

CHP Bolu il başkanı Kazım Karsu sağlık emekçilerinin Türkiye'nin gözbebeği olduğunu özellikle pandemi sürecinde ortaya koydukları performansla 7'den 70'e herkesin gönlünü fethettiklerini vurguladı. Sağlık çalışanlarının örgütlü temsilcisi olan Türk Tabipleri Birliğinin hükümetin yanı sıra MHP ve BBP tarafından da hedef gösterilmesinin rastlantı olmadığını söyleyen Başkan Karsu; “ Sağlık emekçilerimiz özelikle son aylarda karşı karşıya kaldıkları sorunları ve sağlık alanındaki aksaklıkları dile getirdikleri için adeta ‘canlı hedef ‘haline getirilmiştir. MHP Genel Başkanının açıklamalarına bakılarsa Koronavirüs'ten ziyade sağlık çalışanlarıyla mücadele esas alınmış gibidir” dedi. Başkan Karsu; “100 bin kişiye düşen hekim sayısı OECD ortalamasında 348 iken Türkiye'de 100 bin kişiye düşen hekim sayısı 187'dir. Yani neredeyse yarısı kadardır. Başka bir örnek verecek olursak 100 bin kişiye düşen Ebe-hemşire sayısının OECD ortalaması 938 iken Türkiye'de 100 bin kişiye düşen ebe hemşire sayısı 301 yani 1/3 oranındadır. Normal zamanda bile sürdürülemez olan bu durum, pandemi gibi çok daha özgün ihtiyaçları barındıran bir ortamda ihtiyacı da daha fazla artırmaktadır. Sağlık emekçi sayısını yeterli oranda artırmamak demek; sağlık emekçilerini uzun saatler, arka arkaya, yorgun şekilde çalıştırmak; salgın döneminin gereksinimi olan dinlenme olanaklarının artırılması, mesai saatlerinin kısaltılması, 24 saat çalışmanın kaldırılması gibi önlemleri uygulanamaz hale getirilmesi demektir. Yıllık izinlerinin kaldırılması demektir. Sağlık emekçilerine test yapılmaması demektir. Az test demek, enfekte sağlık emekçilerinin o kadar az tespit edilmesi demektir. Temaslı sağlık emekçilerinin, hatta pozitif sağlık emekçilerinin çalıştırılması demektir. Yani, ne olursan ol, yeter ki çalış denmektedir. Zaten zor koşullar altında çalışan sağlık emekçileri tüm bu süreç boyunca yorulmuş, tükenmiş, yıpranmış, sağlığından canından olmuştur. Toplu şekilde istifalar, emekli olarak alandan ayrılmalar söz konusudur. Artık bu yolun sonu gelmiştir" dedi.

 

“TÜRKİYE'DE MASKE BİLE DAĞITAMAYANLAR VATANDAŞLARINDAN BAĞIŞ İSTEDİ”

“Türkiye, salgından önce zaten derin bir ekonomik ve siyasi kriz yaşıyordu” diyen Karsu; “ Koronavirüs salgını sorunları daha da derinleştirdi. Gelişmiş ülkeler çiftçisinden esnafına, işçisinden emeklisine yurttaşlarını korumak için büyük kaynaklar aktardı, ama Türkiye'de maske bile dağıtamayanlar vatandaşlarından bağış istedi. Mart ayından bu yana Türkiye'de salgınla mücadele ediliyor ve maalesef süreç daha da ağırlaşıyor. Halk sağlığını ve ekonomiyi tehdit eden salgına karşı gereken önlemler ne yazık ki alınmıyor. Yeni vaka sayıları iyileşenden fazla ve sürekli artıyor. Salgınla mücadele eden kahraman sağlık emekçilerinin yükü taşınmaz hale geldi. Büyük mücadele veren sağlık emekçilerimiz desteklenmediği gibi işbilmez politikaların bedelini canlarıyla ödüyor. Elbette herkes önlemini almalı, maskesini takıp mesafe kuralına uymalı ama iktidar sorumluluğunu artık kabul etmeli ve yurttaşına yardım etmelidir. Sağlık emekçilerinin iş yükü azaltılmalı, personel eksikliği acilen giderilmeli, düzgün planlamayla salgın kontrol altına alınmalı, hekimler başta olmak üzere sağlık emekçilerinin feryadına çözüm üretilmeli. Kamusal sağlık hizmetinin üzerindeki bu baskı artık son bulmalıdır. Özel sağlık kuruluşlarındaki KDV yükü azaltılmalı, sağlık emekçileri için virüs salgını meslek hastalığı olarak tanımlanmalıdır. Virüsten yaşamını yitiren sağlık emekçileri ‘şehit' olarak kabul edilmeli, bu yöndeki düzenleme acilen yaşama geçirilmelidir” biçiminde konuştu.

 

Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün “Beni Türk Hekimlerine emanet ediniz” sözlerini hatırlatan Başkan Karsu açıklamasını Nazım Hikmet'in “ Yaşamaya Dair” şiirinden şu dizelerle tamamladı. “beyaz gömleğinle bir laboratuvarda insanlar için ölebileceksin, hem de yüzünü bile görmediğin insanlar için, hem de hiç kimse seni buna zorlamamışken, hem de en güzel en gerçek şeyin yaşamak olduğunu bildiğin halde.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: