• resmi ilanlar

17 Ağustos depremi mesajları

17/08/2020 11:00

Başkan Özcan'dan 17 Ağustos depremi mesajı:

"YAŞANAN BÜYÜK ACIDAN DERS ÇIKARARAK, BUNA UYGUN HAREKET ETMELİYİZ"

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, ‘asrın depremi' olarak bilinen 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 21. yıl dönümünde yayımladığı mesajında, “Geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde ve gelecekte de yaşanılması kaçınılmazdır. Yaşanan büyük acıdan ders çıkararak, buna uygun hareket etmeliyiz.” dedi.

 

Bolu Belediye Başkanı Tanju Özcan, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 21. yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Yazılı mesajında, yıkıcı depremin bıraktığı izlere değinen Başkan Özcan, “Bugün asrın depremi 17 Ağustos Marmara Depreminin yıl dönümü. Tam 21 yıl önce 45 saniye süren ancak 50 yıl da geçse izleri hafızalarımızda kalacak olan Marmara depremi, milletimizin yaşadığı en acı felaketlerden biri olarak tarihteki yerini almıştır. Aradan 21 yıl geçmesine rağmen 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin acısı hiç dinmedi.” ifadelerini kullandı.

 

Türkiye'nin deprem kuşağında yer aldığını belirten Özcan, yaşanılan acılardan ders çıkarılması gerektiğinin altını çizdiği mesajında, şunları kaydetti: “Ülkemiz dünyanın en aktif deprem kuşaklarından birinin üzerinde bulunmaktadır. Geçmişte yaşanan depremlerin günümüzde ve gelecekte de yaşanılması kaçınılmazdır. Burada önemli olan husus, depremle yaşamasını öğrenmek, yaşadığımız binaları depreme dayanıklı hale getirmek ve bilimsel veriler ışığında gerekli tüm tedbirleri alarak her zaman depreme hazırlıklı olmamızdır. Yaşanan büyük acıdan ders çıkararak, buna uygun hareket etmeliyiz. Bu anlamda; kamu kurum ve kuruluşları, yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlarımız, ortak sorumluluk ve duyarlılık içinde davranmalı ve hazırlıklarını buna göre yapmalıdırlar. Bu vesileyle, 17 Ağustos Marmara depreminin yıl dönümünde, böyle bir acının ülkemizde ve dünyada bir daha yaşanmamasını temenni ediyor, kaybettiğimiz tüm deprem şehitlerimizi rahmetle anıyor, yakınlarına başsağlığı ve sabır diliyorum.”

 

 

Örnekbaş'tan 17 Ağustos mesajı

“DOĞA OLAYLARININ FELAKETE DÖNÜŞMESİNE İZİN VERMEYELİM”

İYİ Parti İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Yaşadığımız acıların sebebinin tedbirsizlik olduğunu gördük” dedi.

Haber: BMA

 

İYİ Parti Bolu İl Başkanı Ahmet Örnekbaş, 17 Ağustos 1999 Marmara depreminin 21. yıldönümü nedeniyle yazılı bir açıklama yaparak hayatını kaybedenleri andı. Örnekbaş yaptığı açıklamada, deprem gibi doğa olaylarının felakete dönüşmesine izin vermememiz gerektiğini belirterek“Üzerinden 21 yıl geçmesine rağmen acımız hala yüreğimizde. Allah milletimizi böyle büyük felaketlerden korusun” dedi. 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi'nde resmi rakamlara göre 17 bin 480 vatandaşımızı kaybettiğimizi bildiren Ahmet Örnekbaş, 17 Ağustos depreminde Türk halkının tarifi mümkün olmayan acılar yaşadığını da söyledi.

“YAŞADIĞIMIZ ACILARIN SEBEBİNİN TEDBİRSİZLİK OLDUĞUNU GÖRDÜK”

Örnekbaş yaptığı açıklamada, “17 Ağustos 1999 Gölcük Depremi ve yaklaşık 3 ay sonra meydana gelen 12 Kasım Düzce Depremi Türk halkını, yaşadığı coğrafyadaki deprem gerçeği ile yüz yüze getirmiştir. Önemli fay hatlarının bulunduğu bir ülkede yaşıyoruz. 17 Ağustos'ta çok acı kayıplar vererek ve ağır faturalar ödeyerek yüzleştik. Yaşadığımız acıların, ödediğimiz ağır faturaların sebebinin tedbirsizlik olduğunu, rant ve çıkar uğruna yapılan yanlış uygulamaların nasıl büyük felaketlere yol açtığını gördük. Yıkıma, acıya, felakete sebep olanın deprem olmadığını, tedbirsizlik olduğunu anladık. Toplum olarak en büyük sorumluluğumuz, yaşanan felaketlerden ders çıkarmaktır. Unutmamalıyız ki ülkemizin aktif bir deprem kuşağı üzerinde bulunduğu gerçeğini göz önünde tutmak ve gerekli önlemleri almak zorundayız. Bilimin ışığında deprem gerçeği ile yaşamayı öğrenmeli, binalarımızı, şehirlerimizi bütün yaşam alanlarımızı bu gerçek doğrultusunda dizayn etmeliyiz. Eğitim, bilinç ve hazırlıkla deprem gibi doğa olaylarının felaketlere dönüşmesine izin vermemeliyiz. Deprem olacaktır. Mühim olan depreme hazırlıklı olmaktır. 17 Ağustos  hayatını kaybetmiş bütün vatandaşlarımıza bir kez daha Allah'tan rahmet, yakınlarına ve aziz milletimize baş sağlığı diliyorum. Allah milletimizi böyle büyük felaketlerden korusun” ifadelerini kullandı.

 

 

 

ALLAR, “MİLLETİMİZE BÖYLE BİR ACIYI BİR DAHA YAŞATMASIN”

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, Türkiye'nin yakın tarihinin en büyük felaketi olarak gösterilen 17 Ağustos Depremi'nin 21. yıl dönümünde mesaj yayınladı.

Gerede Belediye Başkanı Mustafa Allar, 17 Ağustos 1999 depreminin yıldönümü dolayısıyla mesaj yayınladı. Allar mesajında, “En uzun 45 saniyenin üzerinden 21 yıl geçti. Acımız hala taze.  17 Ağustos 1999'daki deprem felaketinde hayatlarını kaybedenleri rahmetle anıyorum. Cenab-ı Allah, ülkemizi her türlü felaketten muhafaza buyursun ve milletimize böyle bir acıyı bir daha yaşatmasın.

 

 

 

 

REKTÖR ALIŞARLI'DA 17 AĞUSTOS DEPREMİ YIL DÖNÜMÜ MESAJI

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı 17 Ağustos Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı.

 

Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Mustafa Alişarlı 17 Ağustos Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle bir mesaj yayınladı. Rektör Alişarlı yayınladığı mesajda, “21 yıl önce meydana gelen 17 Ağustos 1999 depremi, oluşturduğu yıkımla birlikte büyük acılara sebep olmuştu. Depremin etkili olduğu Kocaeli, Sakarya, Düzce ve Bolu'da yitirdiğimiz canlarımızı hatırlarken depremin yüreklerdeki sarsıntısının hala devam etmekte olduğu açıktır. Ülkemizin bulunduğu coğrafi konumu itibariyle büyük deprem üretebilecek aktif fay hatlarına sahip olduğunu, bu jeolojik olayın yıkıcı etkilerinin her an ortaya çıkabileceğini unutmadan deprem olgusuyla yaşamayı öğrenmek zorundayız. Sahip olduğumuz teknolojik ve teknik imkanları kullanarak depreme dayanıklı yapılar ve doğru şehirleşme politikaları uygulayarak, bu doğa olayının yıkıcı etkisini önleyebileceğimiz ortadadır. Deprem bilincini yaygınlaştırmak için depreme her zaman hazırlıklı olmak ve vatandaşlarımızı bilinçlendirmek tüm kurum ve kuruluşların gündemlerinden düşmemeli hepimizin öncelikli görevleri arasında olmalıdır. 17 Ağustos Marmara Depreminin 21. yıl dönümünde, Cenab-ı Allah'a aziz milletimize bu tür felaketleri bir daha yaşatmaması için dua ederken, hayatını kaybeden tüm vatandaşlarımızı rahmetle anıyor, depremin izlerini yüreklerinde yaşayan hemşerilerimizin acısını yürekten paylaşıyorum” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

TMMOB BOLU İL KOORDİNASYON KURULU'NDAN 17 AĞUSTOS MESAJI

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, 17 Ağustos Marmara Depremi'nin yıl dönümü nedeniyle yazılı açıklama yaptı. Yayınlanan basın metninde “Ülkemizi bekleyen en büyük tehlikelerden biri depremdir. 17 Ağustos'un 21'nci yılında depremi unutma unutturma” ifadeleri yer aldı.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin, derin yaralar açan ve izlerinin hala tazeliğini koruduğunu ifade ettiği Marmara Depremi'nin 21'inci yayınladığı metinde, “17 Ağustos 1999'da yaşanan büyük depremin 21'nci yılında, yıkıntıların altında kaybettiklerimizi bir kez daha özlemle anıyoruz. 20 bine yakın yurttaşımızın yaşamını yitirdiği, şehirlerin yerle bir olduğu ve ekonomide derin yaralar açan bu büyük felaketin izleri toplumsal belleğimizdeki tazeliğini korumaya devam ediyor. Coğrafi riskler göz ardı edilerek kurulan şehirlerin, plansız-çarpık kentleşmenin, mühendislik hizmeti almayan yapıların ülkemiz için ne denli büyük bir tehdit olduğunu, 17 Ağustos Depremi'nde acı biçimde deneyimledik. 17 Ağustos'ta deneyimlediğimiz bir diğer önemli şey ise, bu boyuttaki felaketlere karşı ülke olarak ne kadar hazırlıksız olduğumuzdu. Şehirlerimizin alt yapı eksiklikleri, afet yönetim anlayışının olmaması, kamu kurumlarının eşgüdümsüzlüğü ve devletin yetersizlikleri depremin sonuçlarını daha da ağırlaştırdı. Aradan geçen 21 yılda, bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin onca uyarılarına rağmen, depreme hazırlık konusunda ne yazık ki yeterli mesafe kaydedebilmiş değiliz. 17 Ağustos Depremi sonrasında ortaya çıkan toplumsal duyarlılığa rağmen, planlı kentleşme, yapı denetimi ve güvenliği, afet yönetimi alanlarında gerekli düzenlemeler yapılmadı. Artan nüfus, devam eden çarpık kentleşme, denetimsiz yapılar ve birbiri ardına çıkarılan imar afları nedeniyle, bugün yaşanacak bir deprem, 17 Ağustos'tan çok daha büyük boyutta bir yıkıma neden olacaktır. Kapımızda bekleyen bu büyük tehdit karşısında hazırlık yapmak, kentlerimizi ve yapılarımızı depreme hazır hale getirmek siyasal iktidarın ve yerel yönetimlerin en önemli sorumluluğudur. Siyasal iktidar toplumun genelini ve ülkemizin geleceğini ilgilendiren bu büyük tehdit hiç yokmuş gibi davranmakta ısrar ediyor. Kentsel dönüşüm uygulamalarını rant aktarımına dönüştüren, yapı denetim sistemini ticari bir faaliyet olarak gören, bütçeyi denkleştirmek için kaçak yapılara af çıkaran, deprem toplanma alanlarını AVM'lere dönüştüren ve bilim insanlarının karşı çıkmasına rağmen Kanal İstanbul projesinden ısrarcı olan mevcut siyasal iktidar hepimizi bir felakete doğru sürüklemektedir. Bu ülkenin ihtiyacı olan çılgın projeler ve kontrolsüz yapılaşma değil, halkın güvenli biçimde yaşayabileceği kentlerdir.

“UYGUN OLMAYAN ZEMİN VE ARAZİLERDEKİ YAPILAR DERHAL BOŞALTILMALIDIR”

“Halkımızın hayatı ve ülkemizin geleceği için, siyasi iktidarı bilim insanlarının ve meslek örgütlerinin sesine kulak vermeye çağırıyoruz:

 

Ülke genelindeki yapılar incelenerek riskli yapılar tespit edilip güvenli hale getirilmelidir. Uygun olmayan zemin ve arazilerdeki yapılar derhal boşaltılmalıdır. Yapı denetimi sistemi TMMOB ve bağlı Odalar, üniversiteler ve ilgili kesimlerin katılımıyla kamusal bir anlayışla yeniden düzenlenmelidir. Tüm yaşam alanlarımız bilimin ve teknolojinin rehberliğinde, insanların ihtiyaçları doğrultusunda ve doğayla barışık biçimde yapılandırılmalıdır. Kentlerdeki nüfusa yetecek büyüklükte ve kapasitede deprem toplanma alanları oluşturulmalıdır. “İmar Barışı” adı altında ruhsatlandırılan yapılar denetlenmeli, kaçak yapılar hiçbir biçimde affedilmemelidir. Çıkarılan deprem yönetmelikleri geliştirilmeli ve yönetmeliklere aykırı işlemler engellenmelidir. Odalarımızın kamusal görevi olan mesleki denetim yetkilerini sınırlandırmaya yönelik düzenlemeler kaldırılmalıdır. Kanal İstanbul başta olmak üzere rant odaklı projeler yerine, toplumun ortak çıkarına dönük projeler hayata geçirilmelidir. Bugün salgın ve ekonomik krizle boğuşan ülkemizi bekleyen en büyük ve yakın tehlike depremdir. Depreme hazırlıklı olmak için yetkilileri bilimin, tekniğin ve doğanın sesine kulak vermeye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

 

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: