• resmi ilanlar

OMZUMDAKİ AĞRININ NEDENİ DONUK OMUZ MU?

03/12/2019 11:00

DONUK OMUZ NEDİR?

Uzman kadrosuyla vatandaşların günlük yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklı bilgiye ulaşmanız için hizmet veren Fizyokent Sağlıklı Yaşam Merkezi Fizyoterapisti Filiz Çiçekdenk ‘Omzumdaki ağrının nedeni donuk omuz mu?hakkında açıklama yaptı. İşte o açıklamalar;

 

Donuk omuz (adeziv kapsülit /frozen shoulder) omuz ekleminde hareket kısıtlılığı ve ağrıyla kendini gösteren bir rahatsızlıktır.Eklem kapsülünün ,eklemi çevreleyen yumuşak dokuların kalınlaşıp sertleşmesiyle meydana gelir.zamanla kalınlaşan ve kısalan bu yapılar omuz hareketlerini kısıtlar.

 

DONUK OMUZ KİMLERDE GÖRÜLÜR?

 

Genellikle 40-65 yaş arası kadınlarda daha yaygın görülmektedir. .Aynı zamanda felç geçiren bireyler,tiroid bezi hastalıkları,kalp ve meme cerrahisi sonrası,Parkinson hastalığı,uzun süre omzu hareketsiz kalan bireyler de donuk omuz görülme riski daha fazladır.Hayat kalitesini düşüren bu rahatsızlık kendiliğinden ortaya çıkabildiği gibi ,travma sonrası ya da omuz cerrahisinden sonra da ortaya çıkabilir.

 

DONUK OMUZ BELİRTİLERİ NELERDİR?

 

Gün boyu süren omuz ağrıları

 

Gece uykuya dalmayı zorlaştıran ağrı/uykudan uyandıran ağrı

 

Günlük hayatta omzunu rahatça kullanamama(giyinme ,saç yıkama,raftan eşya alma,elini sırtına götürememe vb)

 

Genel olarak yavaş seyir gösteren donuk omuzu evreleyecek olursak ;

 

  EVRE 1(YANGI EVRESİ) :Bu evre de omuzda şiddetli ağrı ve hareketlerde kısıtlılık ile seyreder.İstirahat ve dinlenme halinde ağrı vardır.

 

EVRE 2(DONMA EVRESİ): Semptomlar giderek ilerler.Gece ve istirahat ağrıları vardır .Bu ağrılar ciddi uyku bozukluğuna yol açar.Kısıtlılık ciddi şekilde artmıştır.

 

EVRE 3(DONUK EVRE): Gece veya istirahat halinde ağrı azalsa da hareket kısıtlılığı devam eder.

 

EVRE 4(ÇÖZÜLME EVRESİ):Bu evre de çözülme meydana gelmeye başlar.Ağrı azalır , hareket açıklığı artmaya  başlar.

 

DONUK OMUZ7 TEDAVİSİNDE ÖNCELİKLİ YAKLAŞIM FİZYOTERAPİ

 

Kişileri günlük hayatından uzaklaştıracak kadar acı veren bu rahatsızlıkta fizyoterapi öncelikli tedavi yaklaşımı olarak görülüyor.Omuzdaki tüm yapıları  koruyarak omzu eski haline,günlük işlevine döndürmek için mutlaka fizyoterapi uygulanmalıdır.Ağrının azaltılması ve omzun her yöne hareket açıklığının arttırılması fizyoterapinin asıl amacıdır.Aynı zaman da donuk omuzda etkilenen tek yapının omuz olmadığını unutulmamalıdır.Omuza ek olarak kürek kemiği de bu rahatsızlıktan etkilendiği için tedavi programında mutlaka bu bölgeye de ağırlık verilmesi gerekir.Kolu yukarı kaldırmak ,yana açmak,eli sırta götürmek ve günlük hayattaki tüm aktivitelerde omuz ve kürek kemiğinin açıklığı tam,ağrısız,aynı zamanda kesintisiz olmalıdır.

 

 

 

Donuk omzu ilerlemiş olan hastalarda ise cerrahi müdahale gerekebilmektedir.Bu müdahalelerden sonra fonksiyonların iyileştirilmesi ve kasların kuvvetlenmesi için fizyoterapiye başvurmalısınız.

 

Fzt. Filiz ÇİÇEKDENK

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: