• resmi ilanlar

Çöp tesisine herkes ‘Evet' diyorsa, BEKAB toplantısında kim ‘Hayır' dedi?

07/11/2019 11:00

İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, Müstakimler köyü civarına kurulması planlanan çöp bertaraf etme tesisinin önündeki en büyük engelin, eski Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde Güney Koreli şirket ile imzalanan protokol olduğu belirtildi. Öte yanda meclis üyeleri bu sorunun hemen çözülmesi konusunda görüşlerini belirttiler.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

 

Bolu İl Genel Meclisi Kasım Ayı Toplantıları, İl Özel İdaresi’nin meclis toplantı salonunda devam ediyor. Komisyonlardan raporlar, önergelerin karara bağlandığı toplantıda önümüzdeki hafta da kurumların bütçeleri belirlenecek.

 

İl Özel İdaresi’nin bugün ki toplantısında ise gündem yeniden BEKAB tarafından Müstakimler Köyü’ne kurulması istenilen katı atık bertaraf tesisiydi. Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından tesis hakkında hazırlanan rapor İl Genel Meclisi Üyelerine sunuldu. İl Genel Meclisi Çevre ve Sağlık Komisyonu tarafından hazırlanan raporda, tesisin kurulması için çalışmaların süreceği belirtildi.

TESİSE GÜNEY KORELİ ŞİRKET ENGELİ

Öte yandan hazırlanan raporda tesisin kurulması önündeki en büyük engelin eski Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz tarafından Güney Koreli bir şirketle atıkların bertaraf edilmesi adına imzalanan protokol olduğu belirtildi. Raporda, “Bugüne kadar tesisi kurmak için somut bir adım atılamamıştır. Bunun en büyük gerekçesi de BEKAB’ın lokomotifi olan Bolu Belediyesi’nin 2008 yılında Güney Koreli bir şirketle 28 yıllığına anlaşma yaparak günlük 180 ton çöp garantisi verip kendisini bağlamasıdır. Bolu Belediyesi dışındaki belediyelerin günlük 100 ton çöp potansiyeli olduğundan, bu potansiyelin yetersiz görülmesi nedeniyle yatırımcı bulunamamıştır. Başka illerden Bolu’ya çöp transferi yapılmasına birlik üyeleri sıcak bakmamıştır” ifadelerine yer verildi.

 

“EN BÜYÜK SORUN YAŞAYAN ÖZEL İDARE”

Raporun okunmasının ardından meclis üyeleri söz alarak görüşlerini belirtti. CHP İl Genel Meclisi Üyesi Eyüp Beşli, bu konuda en büyük sorunu yaşayanın Özel İdare olduğunu belirterek, “Bizim için önemli olan gelecekte çöp ile ilgili ne yapabiliriz. Özel İdare olarak BEKAB’a üye olduktan sonra somut hiçbir adım atmadık. Bugüne kadar hiçbir şey yapmadık. Bundan sonra ne yapabiliriz? Bolu Belediye Başkanı BEKAB’ın başkanlığını bırakmayı düşündüğünü söyledi. Bolu Belediyesi’nden sonra BEKAB’ın en büyük ortağı biziz. Diğer üyelerin çöpü atabileceği bir yer varken bizim yok. En büyük sorun yaşayan Özel İdare. Biz 2020 senesinde ciddi bir ödenek ile ne yapabiliriz bunu tartışmalıyız. Biz bu şekilde çalışma ile 5 sene sonra hala bunu konuşuyor olacağız” dedi.

 

“BU BOMBA BİZİM KUCAĞIMIZDA”

Eyüp Beşli’nin ardından konuşan CHP Grup Başkanvekili Erhan Beykoz, sorunun İl Özel İdaresi’nin olduğunu ve bombanın kendilerinin kucağında olduğunu söyleyerek, “Raporda anlatılanların çoğunda Eyüp Bey’in de dediği gibi somut bir adım yok. Çalışmalar devam ediyor diyoruz ama somut bir bilgi yok. Yapılacak yatırımın hangi aşamada olduğu bilgisi var mı, yok. Bu iş, Bolu Belediyesi’nin 2008 yılında yapmış olduğu anlaşmanın uzantısında kendisini bağlamış. Sorun, Bolu Belediyesi’nin sorunu değil. Sorun bizim sorunumuz. Öncelikle sorun İl Özel İdaresi’nin ve Bolu Valiliği’nin sorunudur. Bu bomba bizim kucağımızda, bizden önce de Vali Bey’in kucağında. Bizim bunu bir an önce hayata geçirmemiz lazım. Kamuoyunun hazırlanması lazım. Muhtarlar, basın, ilçe başkanları ayağı var. Bir de gelecek kısmı var. Çocuklarımıza güzel bir gelecek bırakacak mıyız, bırakmayacak mıyız? Hükümetin sağladığı fırsattan yararlanarak bu işi çözebiliriz” ifadelerini kullandı.

 

“BİZİM SORUNUMUZ VAR”

Ak Parti Grup Başkanvekili Mazhar Bozoğlu ise bunun bir sorun olduğunu belirterek, “Çöp buradaki herkesin ortak sorunu. Tabi son 1 ayda çok hızlı bir süreç yaşandı. Düzce basını Bolu’ya çöp yollanacak, Bolu para kazanacak dedi. Bolu’da da Düzce’nin çöpünü alacağız denildi. Şimdi buraya kadar tamam ama baktığımızda yatırımcıya bir çöp garantisi vermemiz gerekiyor. 300 ton isteniliyor. Bolu’da toplam 150 ton çıkıyor eğer Bolu Belediyesi çöpünü bize vermezse biz bunu tamamlayamıyoruz. Bu yüzden de dışarıdan çöp alınmak zorunda kalıyor. Tesisi işletmek için de çöp yetmiyor. Ne yapılması lazım? Bu ciddi bir çözüm. Bolu Belediyesi’nin benim sorunum değil deyip, çekilmesini doğru bulmam. Başkanlığı da bırakmamalı. Bolu Belediyesi de, Özel İdare de bu sorunun bir parçası. Bizim sorunumuz var. Tekrar bir araya gelerek en makul ve doğru olan çözümü bulmamız lazım. Bolu bir bütün ayıramayız. Çalışmalar devam edecek. Ben inanıyorum ki Özel İdare, Bolu’yu sevenler, siyasilerimiz bir çözüm bulacak” şeklinde konuştu.

 

“DOĞRU BİR ORTAM OLUŞTURULMADI”

Son olarak konuşan İGM Başkanı Yaşar Yüceer, konu hakkında kamuoyunda doğru bir ortam oluşturulmadığını ifade ederek, “Öncelikle komisyona teşekkür ediyorum. Bu işin nihai kararı olan bu rapor değil. BEKAB’ın çalışmalarını öğrenmek için bir rapor istedik. Buradaki temel sıkıntı şuradan kaynaklanıyor. Hepimizin ortak bir sorunu. Artık köylerimizde çöp üretilmekte. Metal haricinde köylerden hiç çöp çıkmaması gerekirken, artık şehirlerdeki gibi köylerden çöp çıkmakta. Bu büyük bir sorun. Tüm Bolu olarak görüp bu sorunu kabul etmemişiz. BEKAB’ı kurmuş çözüm olarak. Bolu Belediyesi’nden sonraki 2’nci büyük ortak da biziz. Geçtiğimiz beş yıl içinde çalışmalar yapıldı. En somut adım ise Müstakimler Köyü için alınan ÇED raporu. 230 dönümlük bir alan burası. 2’nci sınıf çöp depolama alanı olarak ÇED raporu alınmış ve denetimi gerçekleşmiş. Biz neden yapılamadığını yeni öğrendik. Perşembe günü öğrendik. Son zamanda hızla gelişen bir olay. İlk defa Düzce basınında yer alan bir haberle öğrendik. Sanki Düzce’nin çöpünün gelmesi kabullenilmiş gibi lanse edildi. Doğru bir ortam oluşturulmadı. Bu hepimizin sorunu. Kendiliğinden hızlıca gelişen bir olay. Bolu Belediyesi 2008 yılında Güney Koreli bir şirketle günlük 180 ton çöp vermeyi taahhüt ederek bir anlaşma imzalayarak kendini bağlamış. Tüm Bolu’nun ürettiği çöp ise 100 ton. 100 tonluk çöpün bakanlığın enerji şartlarına göre, yenilenebilir enerji kaynaklarına verdiği desteğin olmadığı görüldü. Enerji Bakanlığı 2020’nin 10’uncu ayına kadar 10 yıl boyunca belirlenen fiyat üzerinden enerji almayı ve ödemeyi kabul eden bir protokol bu. Hazır da yerimiz varken, Bolu Belediyesi benim çöp sorunum yok diyerek bırakmak istese bile, 2’nci büyük ortak olarak biz bu işte lokomotif görevi görmeliyiz. Destek ve ödenek çalışmaları devam ediyor. Biz bu bahsedilen alanda bir nokta oluşturduğumuzda, bu noktada üretilen elektrik enerji bakanlığına satılacak. 25 milyona yapılacak bir tesis. Devam ediyor ve etmek zorunda. Çöp sorununu hep birlikte çözmek zorundayız” diye konuştu.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: