• resmi ilanlar

BOLU'NUN ÜRÜNLERİ İÇİN SEFERBERLİK İLAN EDİLDİ

18/09/2019 17:37

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ile diğer kurumların birlikte hareket etmesi ile beraber ilimizin ürünleri için Coğrafi İşaret başvuruları yapıldı. Alınacak belgeler ile beraber sırasıyla ürünlerimizin önce Türkiye'de tescili yapılacak daha sonra ise Avrupa'da ürünlerin tescilini almanın yolu açılacak. Şu anda ise toplam da Bolu'nun kurum ve sivil toplum örgütleri, 27 ürün için başvuru yaptı.

 

 

Özel Haber: Erol DEĞİRMENCİ / Sefa Günay

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası ve diğer kurumların ortak çalışmaları ile beraber Bolu’nun ürünleri Coğrafi İşaret’e kavuşacak. Coğrafi İşaret onayı alması ile beraber Bolu’nun ürünleri, Türkiye pazarında markalaşırken, Avrupa’da da başvuru yapılabilmesinin önü açılacak. İlimizin şu an Kızılcık Tarhanası, Bomba Fasulyesi ve Tokalı Örtme olmak üzere 3 üründe tescili bulunuyor. Aynı zamanda başvuru sürecinde olan Bolu Keşi, Bolu Dağ Fındığı, Bolu Alıç Sirkesi, Bolu Kıbrısçık Pirinci, Bolu Kanlıca Mantarı, Bolu Uğut Tatlısı, Bolu Abant Nilüfer Çiçeği Kolonyası, Bolu Manda kaymağı, Bolu Sarı Patatesi, Bolu Dağ Fındığı Şekeri, Bolu Patatesli Köy Ekmeği, Bolu Kabaklı Gözlemesi, Bolu Seben Iza Buğdayı, Seben Kızık Armudu, Bolu Çivril Fasulyesi, Dörtdivan Çakmak Tarhanası, Dörtdivan Höşmerimi, Dörtdivan Patatesli Somun Ekmeği, Dörtdivan Yağlı Keşi, Dörtdivan İncir Uyutması, Göynük Eriği, Mengen Peyniri, Mudurnu Kabaklı Gözleme, Mudurnu Kaşık Sapı, Mudurnu Zembil Sepeti, Mudurnu Basma Helva ve Mudurnu İğne Oyası olmak üzere 27 ürünümüz bulunuyor. Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş ise bu başvuruların daha da artmasını beklediğini söyleyerek, ilçe kurumlarından destek beklediğini söyledi.

ATO’DA ÖNEMLİ SEMPOZYUM

19 Eylül’de Ankara Ticaret Odası’nın önderliğinde yapılacak olan ‘Coğrafi İşaretler Sempozyumu’nda ilimizi temsilen Bolu Belediyesi, Bolu Ticaret ve Sanayi Odası, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Göynük Ziraat Odası, Göynük Kaymakamlığı orada olacak. Düzenlenen etkinlik hakkında konuşan Bolu Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Türker Ateş, “Yarın Ankara ATO’da ‘Coğrafi İşaretler Sempozyumu’ var. Aynı zamanda bir fuar merkezinde illerin coğrafi işaretleri almış ve alacak ürünleri tanıtımı yapılacak. Aynı zamanda coğrafi işaretlerin ne demek istediğini ve dünyada neler olduğunu ürünlerin ne kadar katma değer kazandığı örnekleri ile anlatılacak. Dolayısı ile sempozyumun çok büyük önemi var. Çünkü orada Avrupa’da bu konuda uzmanlaşmış kişiler de olacak. Firmaların temsilcileri de orada. Coğrafi işaret talep eden firmalar yada kurumlar da orada olacak. Coğrafi işaretleri anlatacak kişiler de var. Biz de Bolu ili olarak kalkınma ajansımız ile beraber orada bir konum aldık” dedi.

EMİNE ERDOĞAN, BAKAN PAKDEMİRLİ, BAKAN VARANK VE AVRUPA’DAN UZMANLAR ORADA OLACAK

Açıklamasının devamında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Eroğan’ın eşi Emine Erdoğan ve bakanların yanı sıra Avrupa’dan da bir çok yetkilinin katılacağı sempozyumda Bolu’nun ürünlerini tanıtacağını söyleyen Başkan Ateş, “Şöyle söyleyeyim bölgede en fazla coğrafi işarete başvuru yapmış iliz. Yaklaşık olarak 30 ürüne coğrafi işaret başvurumuz olmuş. Bunun 3 tanesinin tescili olmuş. Bunun haricinde de Bolu Ticaret ve Sanayi Odası olarak da 12 tane müracaatımız var. Bu 12 tanenin de askı süreci olan 2 tane ürün var. Bu ürünleri hem tanıtacağız hem de coğrafi işaretlerin ne olduğunu ve nasıl katma değere dönüşeceğini yerinde istihdamı nasıl sağlayabileceğimi anlatacağız. O ürünleri de standımızı ziyaret edecek Sayın Cumhurbaşkanımızın eşi Emine Erdoğan, Sayın Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Sayın Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Sayın Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli orada olacak. Bizim de genel başkanımız olan Rıfat Başkanım da orada olacak ve katılımcıları ziyaret edecek. Orada da Bolu ilinin standını ziyaret edecek” ifadelerini kullandı.

BOLU’NUN ÜRÜNLERİ İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR

Başkan Ateş, Bolu’nun ürünleri için çalışmaların hızlı bir şekilde sürdüğünü söyleyerek, “Göynük bu konuda çok başarılı. Göynük tokalı örtme, bomba fasulyesi var. Bunların tescili yapılmış. Bolu’dan da kızılcık tarhanası var. Bunda da Bolu Belediyesi’nin desteği var. Ticaret odaları olarak 12 tane üren var. İlçelerimiz de yeni yeni harekete geçti. Mesela Seben’de İza buğdayı var ve Bolu Belediyesi destekli. Seben kızıkarmutu var. Bu da Seben Kızık Köyü Muhtarlığı’nın hazırladığı bir şey. Bolu civril fasulyesi var buna da Bolu Bağışçılar Vakfı müracaat etmiş. Dörtdivan’da da çakmak tarhanası, höşmerim, patatesli somun ekmeği, yağlı keş, incir uyutması için Dörtdivan Belediyesi buna müracaat etmiş. Göynük’de erik için belediye müracaat etmiş. Mengen’de peynir için kaymakamlık müracaat etmiş. Mudurnu Kaymakamlığı da daha yeni müracaat oldu. Onda da iğne oyası, basma helva, kaşık sapı, zembil sepeti ve kabaklı gözleme var. Biz il olarak müracaatımı yaptık. Şimdi tescil aşamasını bekliyoruz. İller arasında bir rekabet oluşuyor” şeklinde konuştu.

COĞRAFİ İŞARET NE KAZANDIRACAK?

Coğrafi İşaret’in ürünlere ve Bolu’ya neler kazandıracağı hakkında da konuşan Ateş, “Coğrafi işaretin asıl anlamı şudur, ürünün belli bir standarta getirilmesi. Mesela kızılcık tarhanası işlevi ve adı olmalı. Herkes, kızılcık tarhanası yapamayacak. Belli bir standartı olacak. Bu logoyu alan ürünler, katma değeri fazla olan ürünler olacak. Bizim Ticaret İl Müdürlüğü de takip ediyor. Bu ürünlere belli bir standart getiriliyor. Bu ürünlerin amblemleri kazanması halinde diğer ülkelere de açılabilecek. Aynı zamanda il ve ülke dışında da tescil alan ürünler oluyor. Aydın inciri, Malatya kayısısı, Antep baklavası gibi ürünlerin yurt dışında tescili alındı. Bu ürünler dünyanın her yerinde satılabiliyor. Coğrafi işaretlerin iller arası rekabette, ilçelerin gelişmesi, yerinde istihdam için önemi büyük. Ben bunu her fırsatta vurguluyorum. Bu süreçte hala vurguluyorum. İkinci aşamada ben artık bu başvuruların artmasını istiyorum. Kontrollü olmasını istiyorum. Coğrafi işaretleri alan ürünlerin de kontrolünün sağlıklı yapılması gerektiğini ifade etmek istiyorum. Taklitlerini uzaklaştırılması gerektiğini ve satın alınırken o logo kazanan ürünlerin güvence altına alındığını belirtirim. Şöyle söyleyeyim coğrafi işaret alan ürünle, alamayan ürün arasında sıkıntı olacak. Bu işareti alan üründe bir nevi TSE garantisi olacak. Bir standartını getirmiş oluyorsunuz. Bu standartın gelmesi ile beraber nereye giderseniz gidin o ürünün diğer ürünlerle arasında fiyat farkı oluşacaktır. Bunun karlılığı yüksek ve marka güvencesi olacaktır. Biz 12 ürüne müracaat ettik. Bizim üyülerimiz bu ürünleri ücretsiz kullanacak ama dediğimiz gibi tescillenen ürünün standartında olması gerekecek. Biz ürünlerimize o logoları koyduracağız” dedi.

“AVRUPA’YA KANALİZE ETMEK İÇİN ÇALIŞACAĞIZ”

Ürünlerin Avrupa standartlarına ulaşması ve uluslararası platforma kanalize edilmesi için çalışacaklarını söyleyen Ateş, “Şimdi, aldığımız kriter ile beraber Türkiye standartını almış oluyorsunuz. Avrupa’da da bir standart söz konusu. Avrupa’da ayrı bir standart var. Brüksel’de bulunan parlamentosunun sağladığı ve belirlediği bir standart var. Orada da sağlıklı mekanizmayı çalıştırmak için Avrupa’dan yeterlilik almak lazım. Bu birinci aşama. Birinci aşama belgeyi almak. İkinci aşama Avrupa’da belgeyi almak. Şimdi Avrupa’da diğer illerimizin saydığım ürünleri o belgeyi almış. Başka müracaatlar da var. Zor bir aşama. Biz de bunları Avrupa’ya kanalize etmek için çalışmalarımızı yapacağız ama önce Türkiye’de tescillerini yapmamız gerek. Türkiye’de tescil olmadan Avrupa’ya gidemiyoruz” diye konuştu.

HEYECANLI BEKLEYİŞ

Son olarak ürünler için başvuruların kabul edilmesini beklediklerini söyleyen Ateş, “Şimdi söyle süreç Türkiye Patent Enstitüsü’nde oluyor. Eskiden bu işlemleri yapmak daha kolaydı. Eskiden daha kolaydı ama şimdi Türkiye’nin her yerinden müracaatlar var. Dolayısı ile dosyalar yığılmış durumda. İlan kısmına gelmiş kişiler de çok sıkıntı yaşanmıyor ama ilk müracaat aşamasında kurum eksik bulduğu konular da düzeltme metni istiyor. Siz bu düzeltmeyi yolluyorsunuz. Sonra yine eksik bulursa bir daha istiyor. Sonra ilana çıkıyoruz. İlanda da aynı ürün için başka ürün varsa itiraz süreci oluyor. İtiraz gelmezse tescil gerçekleşiyor. Bizim için ilan aşamasında 2 – 3 ürün var. Bir tanesi Kıbrıscık Pirinci. Bu ürünün rakibi bile yok. İtiraz bile etseler hiçbir şey olmaz. İkincisi Bolu Keşi. Bu da ilan aşamasında” dedi.

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: