• resmi ilanlar

İLK 8 AYDA MİLYONLARCA DESTEK SAĞLANDI

13/09/2019 11:00

KOSGEB Bolulu girişimcinin yanında

Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bolu Müdürlüğü tarafından Bolu’da 2019 yılının ilk 8 ayında, 392 işletmeye 4 milyon 468 bin 933 TL destek verildi.

Haber: Erol DEĞİRMENCİ

2010 yılında Bolu’da verdiği desteklerle girişimcinin yanında olan Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Bolu Müdürlüğü, değişen mevzuat sistemi ile de Bolulu kobileri yalnız bırakmıyor. Yeni sistemde ikiye ayrılan girişimcilik destekleri ile girişimcilere işletme açma ve eleman çalıştırma konusunda hibe ve destek sağlayan KOSGEB Bolu Müdürlüğü, 2019 yılının ilk altı ayında 3 milyon 565 bin 490 TL destek sağladı. Ağustos ayında ise sağlanan destek tutarı  4 milyon 468 bin 933 TL’yi buldu.

MEVZUAT DEĞİŞTİ

Değişen mevzuat hakkında gazetemize açıklamalarda bulunan KOSGEB Bolu Müdürü Abdurrahman Usta, “KOSGEB’in yeni iş kuran işletmelere yönelik sağladığı destek, 2019 yılından itibaren değişikliğe uğradı. Eskiden Yeni Girişimcilik Destek Programı olan adı, ‘Geleneksel Girişimcilik’ ve ‘İleri Girişimcilik’ olarak ikiye ayrıldı. Önceki mevzuatta sektör ayrımı yoktu. İmalat, hizmet ve ticaret faaliyetlerinde bulunan girişimciler aynı desteği alıyordu. Bu desteğin 50 bin lirası hibe, 100 bin lirası ise faizsiz vadeli geri ödemeli olan toplam 150 bin TL olan bir destekti. Bu destekteki hibe olan 50 bin TL’nin kendi içinde bir dağılımı vardı. 2 bin TL’si İşletme kuruluş desteği, 18 bin TL yazılım ve makine teçhizat desteği, 30 bin TL’si de işletme gideri desteğiydi. Kısaca 2019’dan önceki girişim desteğinde sektör ayrımı olmadan destek oran ve ödemelerimiz belliydi” ifadelerini kullandı.

GELENEKSEL GİRİŞİMCİLİK

İkiye ayrılan destek mevzuatlarında Geleneksel Girişimcilik hakkında bilgiler veren Usta, “1 Ocak 2019’da mevzuat değişti. Mevzuatlarımız ‘Geleneksel Girişimcilik’ ve ‘İleri Girişimcilik’ olarak ikiye ayrıldı. Gelenek Girişimcilikte hizmet ve ticaret sektörlerini burada değerlendirdik. İmalat ve sanayiyi ise İleri Girişimcilik mevzuatında değerlendirdik. Örneğin geleneksel girişimcilik kapsamında çiğköftecilik, kuaför gibi hizmet ve ticaret sektörü içinde yer alanlar için başvuru şeklimiz ve kabulü biraz değişti. Eskiden verilen makine teçhizat ve gider desteğimiz artık Geleneksel Girişimcilik mevzuatında yok. Geleneksel Girişimcilik de eğer şahıs bireysel olarak açarsa 5 bin TL, şirket olarak da açarsa 10 bin TL bir açış desteğimiz var. Sonrasındaki aşamada ise birinci senenin sonunda çalışan sayısında göre tekrar bir ödeme var. Çalışan sayısına göre 25 bin TL’ye kadar çıkan bir ödeme planımız var. Bu da SGK gün sayısına göre değişiyor. Bunun skalaları var. Girişimciler kadınsa daha fazla destek olunuyor. Sonrasında 1 ve 2 sene arasında bir ödeme yok. 2’nci senenin sonunda yine bir ödeme var ve bunda da çalışan sayısı önemli. Tabi burada üstüne koymuş olması lazım. Daha önce 1 çalışan varsa bu sayı artmalı. Tabi burada SGK gün sayısı önemli olan. Geleneksel Girişimcilik özet olarak süreklilik gerektiren ve istihdam odaklı bir alan haline geldi. Kafeler açıldığında masa, dolap ve benzeri şeylerini hemen bizden yüzde 60 veya 80’ini alabiliyordu bizden. Biz artık buna destek olmuyoruz. Artık çalışan sayısına bakıyoruz. İstihdam oranına göre bir destek sağlıyoruz” dedi.

İLERİ GİRİŞİMCİLİK

Destek mevzuatının diğer bir başlığı olan İleri Girişimcilikte ise kobileri sanayi işletmeleri açmaya teşvik etmeye çalıştıklarını ve büyük ölçüde hibe şeklinde destek verdiklerini belirten Usta, “İleri Girişimcilikte ise hedef kitlemiz imalatçılar. İmalat sanayisine biraz daha pozitif bir bakış açısı. Bahsettiği işletme kuruluş, personele göre destek burada da var. Ayrı olarak ise eğer işletme imalat sanayide orta veya düşük teknolojide ise 100 bin, orta veya yüksekte ise 200 bin, ileri teknolojik alanda faaliyet gösteriyorsa 300 bin TL’ye kadar makine desteği var. Bunun tamamı hibe. İleri Girişimcilikte destek tutarlarının tamamı alınıyor, ilave olarak alacağı makinelere yüzde 75 oranında KDV hariç şekilde bizden destek alıyor. Burada 2 yıl işletmeyi kapatmama şartı aranıyor” şeklinde konuştu.

EĞİTİMLER ARTIK SANAL ALEMDE

Destekleri alabilmek adına zorunlu olan girişimcilik eğitimlerinin artık sanal alemde de verildiğini söyleyen Usta, böylelikle vatandaşın mağduriyetini ortadan kaldırdıklarını ifade ederek, “Bizim yeni girişimci desteğimizde, uygulamalı eğitim veriyorduk ve bu zorunluydu. Bu 8 gündü. Sonra 70 saate kadar asgari süreyi 32 saate düşürdük. Geçtiğimiz ayda bu eğitimleri sanal ortama taşıdık. İsteyen girişimci adayları bu eğitimi e – devlet üzerinden alabiliyor. Vatandaşın her şeyi hazır, destek alması için bu eğitim lazım. Takvimler de uygun değildi. En erken eğitim Ekim’de, Kasım’da olunca girişimci 1 – 2 ay bekleyebiliyordu. Çok ciddi başvuru oluyordu. Kısıtlı kişi alabiliyorduk bu da sorun oluyordu. Problem oluyordu. Şimdi bunları ortadan kaldırmak için online eğitimlere geçtik. O modülleri izleyip tamamlayarak, otomatik olarak katılım belgesi almaya hak kazanıyor. Eğitim için il il dolaşma derdi kalmadı. Çok büyük bir kolaylık oldu” diye konuştu.

BOLU’DA MİLYONLARCA DESTEK SAĞLANDI

Bolu’daki rakamlar hakkında da konuşan Usta, 8 ayda 4 milyon 468 bin 933 TL destek verdiklerini söyleyerek, “Biz 2019 yılının ilk 6 aylık periyodu itibari ile Bolu’daki girişimcilere 3 milyon 565 bin 490 bin TL’lik bir destek sağlamışız. Ağustos ayı ile beraber en güncel olarak ise Bolu’da 392 işletmeye 4 milyon 468 bin 933 TL destek vermişiz. Bu destek tutarının hemen hemen 3’te 1’ini girişimcilere sağlamışız. 1 milyon 250 bin TL’si yeni iş kuranlara destek. Bunun içinde hem sona eren eski mevzuata yönelik destek var hem de 1 Ocak 2019 yılından itibaren yürürlüğe giren Geleneksel ve İleri Girişimcilik destekleri var. Bizim eski modelde verdiğimiz destekler 2020’ye kadar sürdüğü için onay verdiğimiz destekler Aralık 2020’ye kadar sürecek. O yüzde bu yıllarda hem eski hem de yeni modele destek vereceğiz. Bunun yanında 1 milyon 290 bin TL’lik kobilere ödeme yaptık. Bizim 10 tane girişim desteklerimiz var. Ar- Ge desteklerimiz, organize sanayisinde kendisini geliştirmek isteyenlere verdiğimiz destek, işletme geliştirme desteğimiz var” dedi.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: