• resmi ilanlar

UZMAN HEKİMLERDEN DİŞ ETİ TAVSİYELERİ

01/07/2019 11:00

Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan ve Uzman Diş Hekimi Fatih Özan, sağlıklı bir diş eti için ne yapılması gerektiği ve diş eti hastalıkları hakkında bilgiler verdi.

Diş eti rahatsızlıkları birçok insanda görülen ve ihmal edilen sağlık sorunlarından bir tanesi. Diş etinde oluşan rahatsızlıklar ve diş eti bakımı hakkında açıklamalarda bulunan Uzman Diş Hekimi Ülkü Özan ve Uzman Diş Hekimi Fatih Özan, diş eti hastalıklarının sebep olduğu sorunlar hakkında da bilgiler verdi.

 

SAĞLIKLI DİŞ ETİ NASIL GÖRÜNÜR?

“Sağlıklı diş eti kendiliğinden ya da fırçalama ile kanamanın olmadığı, açık pembe renkli, sıvı kıvamlı, şiş olmayan, diş yüzeyinde bıçak sırtı gibi incelenerek sonlanan bir görünüme sahiptir”

DİŞETİ HASTALIKLARI NASIL OLUŞUR?

“Diş yüzeylerinde, diş aralarında ve diş- dişeti birleşiminde dental plak adı verilen yumuşak bakteri tabakası birikimi gözlenmektedir. Bu plak diş fırçası ve diş ipi ile yeterli şekilde uzaklaştırılmadığında zararlı bakterilerin yaşamasında olanak veren bir ortam oluşur. Bakterilerin oluşturduğu zararlı maddeler dişetlerinde iltihaba ve dişetini çevreleyen kemiğin erimesine neden olurlar.

Ayrıca mikrobiyal plak zaman içinde sertleşerek diş taşına dönüşür. Pürüzlü yapıya sahip olan taş üzerinde daha çok plak birikir ve hastalığın ilerlemesine sebep olur”

DİŞETİ HASTALIĞI NEDİR?

“Dişetinde kanama en belirgin bulgusudur. Eğer tedavi edilmezse zaman içinde çene kemikleri eriyebilir, dişlerin sallanarak kaybedildiği şiddetli enfeksiyonlara kadar ilerleyebilir.

Hastalıkla birlikte dişetleri kızarır, kanar ve çekilir. Dişlerde aralanmalar oluşur, sallanmalar başlar, ağız kokusu meydana gelir. Sigara içenlerde nikotinin etkisinden dolayı kanama daha az hissedilir, bu da hastalığın maskelenip fark edilmesini engelleyebilir”

“DİŞETİ HASTALIKLARININ GENEL SAĞLIK İLE ARASINDA BAĞLANTI VAR MI?”

“Birçok bakımdan ağız, vücudun genel sağlığının bir aynasıdır. Her ne kadar dişeti hastalıkları esas olarak dişler üzerinde plak birikimine bağlı ortaya çıksa da, bazı sistemik hastalıklar diş çevresi dokularını etkilerler. Kontrol altında olmayan diyabet, dişeti hastalığının şiddetini artırmaktadır. Diğer taraftan dişeti hastalıkları da genel sağlığı tehdit etmektedir. Periodontal hastalıklar ile kalp hastalıklarının ortaya çıkma mekanizmaları benzerdir ve ağız içinde enfeksiyonu olan kişilerde kalp krizi görülme oranı, enfeksiyonu olmayan bireylere göre %25 daha fazladır. Kontrol altında olmayan diyabet hastalarında, dişeti tedavisi, diyabeti de olumlu etkilemektedir. Ayrıca dişeti hastalıkları hamilelerde, erken doğum ve düşük doğum ağırlığı gibi sorunlara neden olabilmektedir”

TEDAVİ NASIL YAPILIR?

“Tedavinin ilk basamağı dişler üzerindeki sert birikintilerin doktorunuz tarafından özel aletlerle uzaklaştırılmasıdır. Tedavinin başarıya ulaşabilmesi için hastalığa neden olan mikrobiyal dental plağın fırça ve diş ipi ile doğru teknikle nasıl temizleneceği size öğretilir. Basit dişeti iltihabında bu tedavi tek başına yeterli olabilmektedir. Daha şiddetli enfeksiyonlarda, iltihaplı, büyümüş veya çekilmiş dişetini, diş-diş eti arasında kemik erimesinde bağlı oluşan ‘cep’ denilen boşlukları ve kemik erimelerini tedavi etmek için, lokal anestezi altında yapılan ve bazı durumlarda yardımcı biyomateryallerin (kemik tozu, membran gibi) kullanıldığı periodontal cerrahi işlemler uygulanır. Bazı durumlarda ise büyümüş diş etleri lazer gibi son teknoloji cihazlar ile ağrısız, kanamasız ve dikişsiz olarak uzaklaştırılır. Tüm bu uygulamalar sonrasında hastalar dişeti sağlıklarının idamesi için 3-6-12 aylık kontrollere alınır. Hangi sıklıkla kontrole geleceğiniz hastalığın şiddetine ve bazı risk faktörlerinin varlığına göre hekiminiz tarafından size özel olarak belirlenecektir. Her kontrolde fırçalama ve ara yüz temizliğiniz yeniden değerlendirilecektir. Dişeti tedavisinin başarısı direkt olarak hastanın tedaviye uyumluluğu ve motivasyonu ile ilişkilidir”

DİŞETİ ÇEKİLMESİ NEDİR? TEDAVİSİ VAR MIDIR?

“Dişeti çekilmeleri toplumumuzda yaygın olarak rastlanan bir problemdir. Hatalı ve sert diş fırçalama, dişeti hastalığına bağlı kemik erimesi, dişeti yapısının doğuştan ince olması, kontrolsüz yapılan ortodontik tedavi ve dişetine baskı yapan hatalı protezler dişeti çekilmelerine neden olabilir. Dişeti çekilmesi neticesinde estetik ve hassasiyet problemi ortaya çıkabilir. Ancak dişeti çekilmeleri tek başına diş kaybına yol açmaz. Bu nedenle her dişeti çekilmesi tedavi edilmek zorunda değildir. Esas tedavi kararı hastaların estetik beklentisine göre verilir. Ayrıca, dişeti çekilmesi fırçalamayı zorlaştırıyorsa, yapılan düzenli kontrollerde ilerleme gösteriyorsa tedavi edilmelidir. Dişeti çekilmenizin estetik probleme yol açtığını düşünüyorsanız, günümüzde uygulanan ve kişiye özel olarak planlanan çağdaş tedavi yöntemleri ile başarılı bir şekilde tedavi ettirebilirsiniz”

BELİRTİ VE SEMPTOMLAR

“Diş eti hastalığı ağrısız olabilir, bu nedenle aşağıdaki belirtilere dikkat etmek gerekir:

Fırçalama ya da diş ipi ile temizlik sırasında kolayca kanayan diş etleri

Şişmiş, kırmızılaşmış ya da hassaslaşmış diş etleri

Çekilmiş ya da dişten uzaklaşmış diş etleri

İnatçı ağız kokusu ya da ağızda kötü tat

Sallanan dişler

Dişlerin dizilişinde bir farklılık

Kısmi protezin (parsiyel protez) ağıza oturmasında farklılık

Diş ve diş etleri etrafında gözle görülür cerahat

Yemek çiğnerken keskin bir sızı

Soğuk ya da sıcağa aşırı hassas dişler”

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: