• resmi ilanlar

SIFIR ATIK GELECEĞE DEĞER KATTIK PROJESİ

09/12/2018 11:00

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan'ın himayesinde başlatılan ‘Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık' Projesi seminerlerinin 15'incisi Bolu'da gerçekleştirildi.

 

Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hayata geçirilen, sürdürülebilir kalkınma ilkeleri içerisinde atıkların kontrol altına alınması, gelecek nesillere temiz ve gelişmiş bir Türkiye ile yaşanılabilir bir dünya bırakılmasını hedefleyen ’Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık Projesi’nin 15’incisi Bolu’da düzenlendi.

 

Gerçekleşen seminere Bolu Valisi Ahmet Ümit, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, Bolu Vali Yardımcısı Ahmet Atılkan, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır, kurum ve kuruluşların temsilcileri ile davetliler katıldı. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından seminerde bir konuşma yapan Bolu Valisi Ahmet Ümit, bu projenin tüm çevreyi kapsayan küresel özellikte bir proje olduğunu belirtti.

“BU PROJE BENİM VE ÖZELLİKLE EŞİMİN EN ÖNEMLİ HAYALLERİMİZDEN BİRİYDİ”

“Atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılması” projesi meslek hayatıma başladığımdan bu tarafa benim ve özellikle eşimin en önemli hayallerimizden biriydi” diyerek konuşmasına  devam eden Vali Ahmet Ümit, “Bugün burada Sayın Cumhurbaşkanımızın değerli eşleri muhterem Emine Erdoğan Hanımefendinin öncülüğünde, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından başlatılan;  “Sıfır Atık Geleceğe Değer Kattık“ projesinin tanıtımı için toplanmış bulunuyoruz. Sıfır atık projesi;  atıkların yerinde ayrıştırıldıktan sonra geri dönüşüm tesislerine gönderilerek ekonomiye kazandırılmasıdır.

Burada  şunu ifade etmek isterim ki “Atıkların ayrıştırılması ve ekonomiye kazandırılması” projesi meslek hayatıma başladığımdan bu tarafa benim ve özellikle eşimin en önemli hayallerimizden biriydi. Ancak projenin büyüklüğü ve şartların yetersizliği sebebiyle bu güne kadar hayallerimizi gerçekleştirememiştik. Bu münasebetle bu projeyi başlatan Sayın Emine Erdoğan hanımefendiye özel teşekkürlerimi ve hürmetlerimi sunuyorum” dedi.

“ÇOK GEÇ KALMADAN ÇEVREYE HEP BİRLİKTE SAHİP ÇIKALIM”

Atık eşyanın evlerde ve iş yerlerinde faydalandığımız nimetlerin tam olarak kullanamadığımız, artan kısımlarından oluştuğunu ifade ederek konuşmasına devam eden Vali Ahmet Ümit, şöyle konuştu: “Ekonomiye geri dönüşümü sağlanmamış her atık bizi üç en az defa zarara uğratmaktadır: Sahibi olduğumuz nimetin taşıdığı değeri tam olarak kullanamadan atıyoruz, bu birinci zararımız. Kullanmadığımız bu miktarın yerine en az o kadar yeni ürün almak zorundayız, bu ikinci zarar. Çevreyi kirletiyoruz, buda zamanla sağlığımızı ve geleceğimizi tehdit ediyor. Buda üçüncü zararımız.

“EN GÜZEL TASARRUF İSRAF ETMEMEKTİR”

Çevreye sahip çıkmanın önce kendi çevremizden başladığını ifade eden Bolu Valisi Ahmet Ümit, konuşmasının devamında şu ifadelere yer verdi:  “Kendi çöpümüzü alıp çöp bidonlarına kadar taşıma yüreklilik ve tevazusunu gösterebiliyorsak; çevreyi seviyor ve sahip çıkma sorumluluğunu edinebiliriz demektir. Bunu kendimize yakıştıramıyor, apartmanın bahçesinin uygun bir yerine bir ağaç dikmeyi beceremiyorsak,  çevre temizliğinden ve çevreyi korumadan, yeşili sevmeden  bahsedemeyiz.

Soframızı, en azından fazla yiyeceklerimizi başkaları ile paylaşamıyorsak yardımseverde olamayız.

Bizler gelecek nesillerimizden emanet aldığımız bir çevreyi yaşıyoruz. Bunun için diyoruz ki ; “En güzel tadilat, tahrip etmemektir. En güzel temizlik, kirletmemektir. En güzel tasarruf israf etmemektir.” 

Sıfır Atık Projesi ülkemiz için büyük bir adımdır. Kamu kurum ve kuruluşlarımız ile belediyelerimizde projenin yaygınlaşması için gerekli çalışmalar yapılırken, çevre kirliliğini en aza indirmek, geri dönüşümü sağlamak ve toplumsal bilinci oluşturmak, bu projenin tüm vatandaşlarımız tarafından benimsenmesini sağlamak ta büyük bir önem taşımaktadır. Ve bu husus hepimizin birincil görevlerindendir.  Her ne kadar projenin adı ‘Sıfır Atık – Geleceğe Değer Kattık’ ise de bu proje tüm çevreyi kapsayan küresel özellikli bir çalışma niteliğindedir. Ben bu projenin ilimize, ülkemize ve tüm dünyaya katkılar getirmesini temenni ediyor, tüm katılımcılara saygılar sunuyorum.”

“20 MİLYAR LİRA EKONOMİK KAZANÇ HEDEFLİYORUZ”

‘Sıfır Atık – Geleceğe Değer Kattık’ projesi seminerinde bir konuşma yapan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Çevre Yönetimi Genel Müdür Yardımcısı Banu Behram Kuran, “Artık Türkiye olarak geri dönüşüm noktasında daha bilinçli adımlar atıyoruz. Atıklarımızı kontrol altına alarak daha yaşanabilir bir Türkiye yolunda ilerlemek adına Sıfır Atık projesini başlattık. Projede 18 aylık geçen sürede toplam 200 ton değerlendirebilir atığı ekonomiye kazandırdık. Projenin ülke çapına yayılmasıyla 2023’e kadar geri kazanım oranımız en az yüzde 35’e çıkacak, 2030’a kadar yüzde 60’lara gelmesini hedefliyoruz. Sıfır Atık projesi sadece çevre boyutunda bir proje değil, ekonomik tarafı da oldukça önemli. Sıfır Atık projesinin ülkemizde tam uygulanmasıyla 20 milyar lira ekonomik kazanç hedefliyoruz. Ayrıca toplanan atıkların işlenmesi, geri kazanılması sonucu sanayimizde hizmet alanlarına gerçekleştirilecek yatırımlarla 100 bin kişiye doğrudan istihdam sağlanmasını ön görüyoruz. Çevre söz konusu olduğunda hep birlikte daha ciddi adımlar atmamız gerekir” ifadelerini kullandı. Yapılan konuşmaların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Sıfır Atık Envanter ve Eğitim Şube Müdürü Hülya Çakır projeye ile ilgili sunum gerçekleştirdi.  Proje seminerinde ayrıca kısa filmler, tiyatro gösterileri ve vatandaş röportajları da yer aldı.  Elif Erdoğan

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: