• resmi ilanlar

İHH'DEN DOĞU GUTA İÇİN KERMES

24/04/2018 10:49

Doğu Guta'da yaşanan insanlık dramına sessiz kalmayarak, insanların yaralarını sarmaya çalışan İHH Bolu Şubesi tarafından yardım kermesi düzenleniyor.

 

Haber: Mihrali Emrah Çiftçi

DOĞU GUTA’DA NELER OLDU?

Doğu Guta olarak bilinen bölge Suriye'nin başkenti Şam’ın 10 kilometre doğusunda 2012 yılından bu yana muhaliflerin kontrolünde bulunuyordu. Suriye’de devam eden iç savaşta oluşan gelişmeler üzerine yarısı çocuk, 400 bin civarı sivilin bulunduğu Doğu Guta, 2013 yılı içerisinde Suriye rejimine bağlı askeri birliklerce kuşatma altına alındı.

GIDA DURUMU

Askeri kuşatma sonucu bölgeye temel yaşam malzemelerinin girişinin büyük ölçüde engellenmesi modern çağ olarak betimlenen 21.yüzyılda açlıktan ölümlerin yaşanmasına neden oldu. Suriye rejimi tarafından gıda ve ilaç ambargosunun arttırılması nedeniyle 2013 yılının kasım ayında bölge halkı, alimlerden kedi-köpek eti yemek için fetva istemeye başladılar. Açlıktan ölümlerin artması üzerine kedi-köpek etini ‘hayatta kalacak kadar yemek’ şartıyla alimler tarafından bu fetva verildi.

2014 yılı içerisinde muhalifler ile yapılan geçici ateşkes anlaşması sonucu Suriye rejimi bazı gıda ürünlerinin bölgeye girişine izin verdi. Zor şartlar altında Doğu Guta’ya ulaşan gıda ve ilaç ürünleri Suriye standartlarının yaklaşık 25 katı fiyatına satıldı. Ateşkesin üzerinden 1 ay geçtikten sonra yeniden bölgeye gıda ve ilaç ambargosu uygulanmaya başlandı.Bu tarihten sonra bölge halkı yalnızca sivil toplum kuruluşlarınca ve Şamlı tüccarların yüksek fiyatlarda bölgeye gizli yollardan soktuğu malzemelerle hayatta kalma mücadelesi verdi.

İLAÇ DURUMU

Suriye rejimince kuşatma altında tutulan Doğu Guta’da aktif olarak hizmet veren hastanelerin birçoğu hava saldırısına maruz kaldı. Doğum, saldırı sonucu yaralanma, trafik kazası ve ölümcül hastalık gibi sağlık problemlerine doğrudan müdahale edebilecek yüzlerce doktorun olduğu Doğu Guta’da, hastane ve ilaç yetersizliği nedeniyle birçok sivil hayatını kaybetti. Bölgeye yönelik ilaç ambargosu nedeniyle doktorlar günümüz dünyasında yüzyıllar öncesinde kalan tekniklerle can vermek üzere olan hastaları hayatta tutmaya çalıştılar.

KİMYASAL SALDIRILAR
21 Ağustos 2013 tarihinde, kamuoyuna yansıdığı üzere Doğu Guta’ya ilk kez sarin gazlı kimyasal saldırı gerçekleştirildi. Sivil savunma çalışmalarının henüz koordineli çalışmaya başlamaması nedeniyle saldırılarda hayatını kaybedenlerin sayısı hakkında çelişkili rakamlar verildi. Bu rakamlar 281 ile 1729 arasında değişmektedir. Bu süreçten sonra yerel kaynakların verdiği bilgilere göre 17 kez daha kimyasal saldırı yapıldığı tahmin edilmektedir. Son olarak 7 Nisan 2018 tarihinde Doğu Guta’nın kuzeyinde yer alan ve yaklaşık 100 bin sivilin yaşadığı Duma beldesine yapılan ve içerdiği zehir henüz bilinmeyen kimyasal saldırı sonucu ise 78 sivil yaşamını yitirdi.

DOĞU GUTALI AİLELERE YAPILAN YARDIMLAR

İdlib’e ve Fırat Kalkanı bölgesine çıkan Doğu Gutalı aileler İHH İnsani Yardım Vakfı ekiplerince Baas rejiminin kontrol ettiği bölgelerin sıfır noktasında acil yardım paketleriyle karşılandılar.

Aileler ilk etapta tahliye edildikleri bölgelerde İHH İnsani Yardım Vakfı ve çeşitli sivil toplum kuruluşlarınca oluşturulan geçici konaklama merkezlerinde ağırlandılar. Burada ailelere temel ihtiyaç malzemeleri dağıtıldı. Gelen kafileler için İdlib’te yaklaşık 500 çadır kuran İHH İnsani Yardım Vakfı, aileleri bu çadırlara yerleştirdi. Yine Batı Halep kırsalında da ailelerin yaşamlarını sürdürebilmesi için kullanılmadığı tespit edilen bin adet köy evi hazırlandı. İHH İnsani Yardım Vakfı, İdlib’e konuşlandırdığı mobil aşevinden de Doğu Guta’dan gelen 3 bin kişiye her gün sıcak yemek çıkarıyor. Aynı zamanda her gün 30 bin adet sıcak Suriye ekmeği de ailelere dağıtılıyor. İdlib’te ve Fırat Kalkanı bölgesinde bulunan hayır mağazaları ailelerin kıyafet ihtiyaçlarını ücretsiz temin etmeleri için 7/24 hizmet verdi. Doğu Gutalı ailelere yeni yerleştirildikleri bölgelere uyum sağlayıp, ihtiyaç durumları ortadan kalkana kadar İHH İnsani Yardım Vakfı’nın destekleri devam edecektir.

GÖÇ EDEN AİLELERİN NE GİBİ İHTİYAÇLARI VAR?

Tahliyelerin çok hızlı gerçekleştirilmesi nedeniyle birçok aile mescit, okul ve hastane gibi yerlere sığınmak zorunda kaldı. Çadır kurulumlarının devam etmesi ve yeni kamp alanlarının oluşturulması gerekiyor. Bu nedenle acil olarak çadır ihtiyacı bulunuyor. Bunun yanında ailelerin düzenli olarak gıda ve ilaç desteğine ihtiyaçları var.

İHH Bolu Şubesi yapacağı kermes geliri ile Doğu Guta’da yaşanan insanlık dramına bir nebze olsun katkıda bulunmak isterken, tüm Bolu halkını 27 Nisan Cuma günü başlayacak ve 3 gün sürecek kermese davet ediyor.

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: