• resmi ilanlar

SERALARI, BEBEK MEYVE BAHÇESİ, HATIRA ORMANLARIYLA BOLU 2. Bölüm

05/03/2018 11:00

Topraksız tarım serasında yetiştirilen domateslerin türleri nelerdir? İlk üretime ne zaman başlanıldı, yaklaşık ne kadar ürün aldınız?

 

Z.Y.Müh. İlknur Özkök Kaşıkçı: 27 ağustos 2016 yılında ilk dikimimizi yaptık. 400 m² alana 555 adet domates fidesi diktik. Hazirana kadar yaklaşık 2 tona yakın ürün aldık.

Org. Tar. Tek. Hatice Akkan: Bu seramızda iki tür domatesimiz var. Biri Commodo cinsi, diğeri yerli oturak domates. Commodo cinsi sırık salkım domates. Kalitesi ve verimi daha yüksek, pazarlama bakımından sert kabuklu, daha dayanıklı. Yerli oturak domates, Commodo cinsine göre daha lezzetli bir domatestir. Ama verimi ona göre daha düşük. Topraksız tarım serasında ki 555 adet fidenin 123 tanesi oturak, diğerleri Commodo cinsi. Bu serada döllenmeyi Bombus arıları sağlıyor. 

- Bir diğer sera olan ve birçok türde tropikal meyvelerin bulunduğu bu serada ki ürünler ile buraya ziyarete gelip, bunları görenlerin size yansıttıkları görüşlerini paylaşabilir misiniz?

Z.Y.Müh. İlknur Özkök Kaşıkçı: Burası tropikal seramız. Burada tropikal mevsimlerde, tropikal yerlerde yetişen ağaçlarımız, meyvelerimiz mevcut. Parmak limonlar, kaymak meyvesi, beyaz sapot, sarmaşık çarkıfelek, hurma, ananas, zencefil, kumkuat, dağ çileği, hünnap, şadok, mango, yıldız meyvesi, muz, demirhindi, portakal, mandalina, limon, nar, çerimoya, Budanın eli, mersin gibi birçok türleri yetiştirmekteyiz. İyi sonuçlar aldık. Meyvelerini verdiler. Serayı onların istediği sıcaklıklarda ısıtıyoruz. Nemini de sağlıyoruz. Bunu yapmaktaki amacımızda Bolu’da yaşayan bir insanın muz ağacı görme şansı yok biliyorsunuz. Okullardan gelip geziyorlar. Çocuklar muz ağacını görüyorlar. Hurma ağacı nasılmış, muz ağacı nasılmış, limon ağacı nasılmış onu görüyorlar. Bu seranın sayesinde limonu, mandalinayı dalından koparıp yeme şansları oluyor.

-Bir başka topraksız serada olan bu yerde ne şekilde üretim yapıyor ve neler yetiştiriyorsunuz? 

Z.Y.Müh. İlknur Özkök Kaşıkçı: Burada topraksız tarımda, suyun içinde marul yetiştiriyoruz. Aynı domatesler gibi burada da su depolarının içine ihtiyacı olan vitaminlerini, gübrelerini dışarıdan veriyoruz. Topraksız olarak, kanallarda bulunan cam yünlerin içinde tohumları ekiyoruz. Bunun içinde köklenip, burada büyüyorlar. Büyüdükten sonra daha geniş boruların içine alıyoruz. Bu şekilde de topraksız tarımla marul yetişebiliyor. Bu serada ayrıca geçen yıl tarlaya diktiğimiz çileklerin uzayan dallarından keserek saksılarda üretime aldık. Burada ki amaç da yine aynı, az yerden çok fazla ürün almak ve hastalıklara karşı daha dayanıklı olarak yetiştirmek.

-Kesme çiçeklerin üretildiği bu serada üretilen ürünler ve burada yapılan işlemlerle ilgili bilgi paylaşabilir misiniz?

Z.Y.Müh. İlknur Özkök Kaşıkçı: Burası kesme çiçek serası. Bu serada gül yastıklarında dikili, kesme güllerimiz var. Çiçekçilerde satılan kesme gülleri burada yetiştiriyoruz. Şu anda değişik türler deniyoruz. Onların ekimlerini yeni yaptık. Beyaz ve sarı renkte krizantemlerimiz, sardunyalarımız, üç renk Statis, bordo renkli Hüsnüyusuf,  zambaklarımız var. Bunlarda kesme çiçek olarak değerlendiriliyor.  Ayrıca burada kesme karanfiller de ürettik. Karanfilden iyi sonuçlar aldık ve her renkten karanfil ürettik. Tekli karanfillerimiz ve çok gövdeli karanfillerimiz var. Bunların hepsi kesme çiçekçilikte kullanılan türler. Biz burada bunların denemesini yapıyoruz. Kesme çiçek olabilecek ve pazar değeri yüksek olan, çiftçilerimizin de üretebileceği türleri denemeye çalışıyoruz. Burada olursa çiftçilerimiz de bunları üretebilecekler ve para kazanacaklar.

-Kesme karanfillerin aralarında gerilmiş ipler görüyoruz. Bunların büyüme evrelerinde ki yaptığınız bu çalışmaları anlatabilir misiniz?

Z.Y.Müh. İlknur Özkök Kaşıkçı: Kesme karanfilin dikiminden, büyümesine kadar emek harcanıyor. Kesme karanfil 20 cm büyüyor, 1. Kat ipleri çekiliyor. 10 cm.lik kare kare ipler çekilip, ilk kat koruması sağlanıyor. Büyüdükçe 2. Kat ipi çekiliyor. 3. kak, 4. kat diye bu şekilde kat kat işlem yapılıyor. Çiçekler boylandıkça eğrilmesin, kırılmasın, bükülmesin diye ip çekiliyor. Bu şekilde uygulamalar yapılıyor. Buradaki uzun boylular kesme çiçekçilikte kullanılacak. Bunların hepsi buket yapmada, çelenk yapmada kullanılacak şekilde olan çiçekler. 

Devam edecek

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: