• resmi ilanlar

“Mikrobiyolojideki Gelişmeler Bulaşıcı Hastalıklardaki Ölüm Oranlarını Azalttı”

19/12/2017 11:00

Abant İzzet Baysal Üniversitesi'nde (AİBÜ) düzenlenen “İnsanlık Tarihinde Önemli Bulaşıcı Hastalıklar Dünü-Bugünü” konulu konferansa, Konya Gıda ve Tarım Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cumhur Çökmüş konuşmacı olarak katıldı.

Tıp Fakültesi Morfoloji binasındaki konferansta Prof. Dr. Çökmüş, canlılar âlemi ve mikrobiyolojinin tarihçesi hakkında bilgi vererek, mikrobiyolojinin, klasik mikrobiyolojiden moleküler mikrobiyolojiye kaymasıyla, bulaşıcı hastalıklardaki ölüm oranlarının düştüğünü vurguladı. 1900 ile 2012 yılları arasında insanlarda ölüme neden olan ilk 10 etkenin nasıl değiştiğini anlatan Prof. Dr. Çökmüş, “Kabaca bakarsak, 1900 yılında ölüme neden olan ilk üç etken mikroorganizmalar. Grip ve zatürre, tüberküloz, gastroenterit. 112 yıl sonra ise ilk 7 etken, artık mikrobiyal değil. Kalp hastalıkları birinci sırayı almış. Kanser, felç, akciğer hastalıkları, şeker hastalığı, alzheimer önde gelen hastalıklar. Grip ve zatürrenin, sekizinci sıraya düştüğünü görüyoruz. Nedeni mikrobiyolojideki gelişmeler. Burada bir de intiharın önemli ölüm nedenleri arasına girdiğini görüyoruz.” diye konuştu.

 

 

Prof. Dr. Çökmüş, kalp hastalıkları, inme-felç ve alt solunum yolu hastalıklarının, Dünya Sağlık Örgütü’nün 2015 verilerine göre, önemlerini koruduğuna işaret etti. Pnömoni ile en yaygın görülen hastalıklardan biri olan influenzadan meydana gelen ölümler hakkında da bilgi veren Prof. Dr. Çökmüş, “172 ülkeyi 4 gruba ayırmışlar. En kötü grup, birinci grup. 100 bin kişide 352 kişi ölmüş. Türkiye, dördüncü yani en iyi grupta, 139’uncu sırada. 13 kişi ölmüş. Yunanistan, 118’inci sırada, 19 kişi ölmüş. ABD’de 10 kişi ölmüş. En iyi ülke ise, Hırvatistan.” dedi. HIV virüsünün tedavisinde kullanılan üçlü ilaç kombinasyonunun dayandığı temel hakkında ayrıntılı bilgi veren Prof. Dr. Çökmüş, 2015 yılı verilerine göre, ilk 10 ölüm nedeni arasında artık AIDS-HIV’in olmadığını ancak, bölgeler bazında durumun değiştiğini söyledi.

 

 

AIDS’li hastaların aslında HIV virüsünden değil gelişen seconder enfeksiyonlardan veya kanserden öldüklerini vurgulayan Prof. Dr. Çökmüş, “1990’dan 2016’ya ölüm oranı 10 kat düşmüş. Bunun sebepleri, bilinçlendirme, eğitim ve en önemlisi virüsün moleküler biyolojisinin artık tümüyle bilinmesi.” dedi. Konferansın sonunda Prof. Dr. Cumhur Çökmüş’e Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Erol Ayaz ve Biyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tekin Babaç tarafından teşekkür plaketi ve çiçek takdim edildi. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: