• resmi ilanlar

DEPREM ŞEHİTLERİ İÇİN DUA EDİLECEK

10/11/2017 11:00

17 Ağustos depreminin üzerinden 87 gün geçtikten sonra, henüz depremin yaraları sarılmaya çalışılırken, dünya tarihinde bir ilk oldu ve bir ikinci deprem geldi. 12 Kasım 1999. Depremin üzerinden 18 yıl geçti, fakat acısı bir türlü geçmedi. Bolu'da 12 Kasım Pazar günü deprem şehitlerini anmak için Demokrasi meydanında Yasin-i Şerif Tilaveti okutulacak. Saatler 18:57'yi gösterdiğinde de sirenler çalarak depremde hayatını haybeden deprem şehitleri için saygı duruşunda bulunulacak.

Ülkemizin yaşadığı en büyük felaketlerden biri olan ve 12 Kasım 1999 tarihinde yaşadığımız depremde 845 canı kaybettik. Depremin üzerinden 18 yıl geçmesine karşılık yitirilen canların acısını ilk günkü gibi yüreklerimizde hissediyoruz. 12 Kasım 1999 Cuma günü deprem gerçeği ile en acı şekilde yüzleştik. Saat 18.57’de meydana gelen ve 30 saniye süren merkez üssü Kaynaşlı olan depremde 845 vatandaşımız hayatını kaybetti, 4 bin 948 vatandaşımız yaralandı. Çok sayıda ev ve işyeri yıkıldı ya da ağır hasar aldı.

 

Bu kez 17 Ağustos depreminden daha büyük şiddetle sarsılan Düzce ve Bolu 30 saniye içinde adeta yerle bir oldu. Merkez üssü Düzce olan deprem, Kaynaşlı’yı da yerle bir ederken, Bolu’nun da bir bölümünde can ve mal kayıplarına neden oldu.

Günün ilk ışıkları ile birlikte felaketin boyutları gözler önüne serilmeye başladı. Düzce, Kaynaşlı ve Bolu il merkezinin bir bölümü enkaz haline gelmişti. Kaynaşlı’da sağlam denebilecek bina kalmazken, Düzce’nin yüzde 80’inin yıkıldığı belirlendi. Bolu’da ise 48 kişi yaşamını yitirirken, 353 kişi ise yaralandı.

17 ağustos depremi ile birlikte kurulan çadırkentler bu kez daha yaygın olarak kurulmaya başlandı. İlk anda hemen hemen her mahallede her geniş alanda çadırkentler oluşturuldu. Yine 17 Ağustos depremi ile inşasına başlanan prefabrike konutların yapımına hız verildi ve sayıları artırıldı.

BOLU’DA DEPREM ŞEHİTLERİ ANILACAK

Bu yıl da 12 Kasım’da yitirilen canlar için Bolu’da Bolu Valiliği ve Bolu Belediye Başkanlığı tarafından bir program düzenlenecek. 12 Kasım Pazar Günü ilk olarak protokol tarafından Kalıcı Konutlar Mevkiinde yapılan Deprem Müzesi ziyaret edilecek. Ardından da okullar ve AFAD tarafında kurulan standlar gezilerek depremde hayatını kaybedenler için Demokrasi Meydanında Yasin-i Şerif Tilaveti okutulacak. Saatler 18:57’yi gösterdiğinde de sirenler çalarak depremde hayatını haybeden deprem şehitleri için saygı duruşunda bulunulacak.

12 KASIM DEPREMİNİN ANALİZİ

* 12 Kasım 1999 Düzce Depremi, Düzce fayının hareketi sonucu oluşmuştur.

* 73 km. uzunluğunda olan bu fayın 30 km.lik batı bölümü 17 Ağustos 1999 depreminde kırılmış bulunuyordu. 12 Kasım 1999 depremi ise fayın 43 km. uzunluğundaki doğu bölümünün kırılması sonucunda oluşmuştur.

* Bu deprem, 17 Ağustos 1999 Gölcük Depremine neden olan Kuzey Anadolu Fayı'ın kuzey kolunu oluşturan fayların en doğusunda bulunan segmenti üzerinde gerçekleşmiştir.

* 12 Kasım 1999 depremi, 17 Ağustos 1999'daki kırılmaların Düzce fayının doğu bölümünü tetiklemesi sonucu gelişmiştir.

* Deprem kırığının doğu bölümünü sağ yönlü doğrultu atımlı, Efteni gölü bölümü ise oblik faylanma mekanizmasını yansıtır. Kırık üzerinde ölçülebilen maksimum sağ yönlü yer değiştirme 410+/- cm., eğim atım ise 300 cm. dolayındadır.

* MTA-Ankara Üniversitesi tarafından hazırlanan 17 Ağustos 1999 Depremi sonrası Düzce Alternatif Yerleşim Alanlarının Jeolojik İncelemesi" adlı raporda, Adapazarı-Düzce arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek arasında deprem riski artan faylar olarak Düzce fayının doğu bölümü ve Hendek fayı öngörülmüştü. 12 Kasım 1999 depremi ile Düzce fayındaki beklenti gerçekleşmemiştir.

* En fazla can kaybı ve yapısal hasar, deprem kırığı üzerinde bulunan yerleşmeler ile Düzce kentinde meydana gelmiştir. Gölyaka-Kaynaşlı hattındaki yapı hasarlarının çoğunluğu, deprem fayının parçalaması sonucunda, Düzce kentindeki hasar ise zayıf zemin özelliklerine bağlı olarak gerçekleşmiştir.

* Ulaşım alt yapısında da deprem kırığına ve heyelanlara bağlı olarak çeşitli deformazyonlar gelişmiştir.

* Bölgede geniş bir alanda yapılan ölçümler, suların ekoloji, direk temas olmadığına göstermektedir. CH4 gazının devamlılığı bulunmamaktadır ve konsantrasyonu giderek düşmektedir.

DEPREMİ UNUTMAMAK İÇİN YAPILAN ANIT UNUTULDU

 

17 Ağustos Marmara ve 12 Kasım Bolu-Düzce depremlerinin acılarının unutulmamasını sağlamak, deprem felaketinin acımasızlığını gelecek nesillere hatırlatmak amacıyla yapılması planlanan deprem anıtının, kaidesinden sonra 6.5 metre yüksekliğindeki bronz heykeli de tamamlandı. Kültür Bakanlığı'nın sözleşmeli heykeltraşlarından Doç. Dr. Sait Rüstem tarafından hazırlanan "Deprem Anıtı", 12 Kasım'dan önce hazır hale geldi ve 2001 yılında açıldı. Ancak sık sık su basması ve tahribatlar nedeniyle sıkıntı yaşayan müze, uzun süre kapanmak zorunda kaldı. 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: