• resmi ilanlar

KÖROĞLU'NU BİR FİLMLE TAÇLANDIRALIM!

11/09/2017 11:00

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, AİBÜ Rektörü Mustafa Alişarlı ve Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa 15 – 16 Eylül günlerinde yapılacak olan ‘Bolu'dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını Uluslararası Çalıştayı'na ;tüm Boluluları davet etti. Köroğlu'nu sahiplenme adına bir birinden farklı bir çok projeyi hayata geçirdiklerini belirten Başkan Yılmaz, hedefinin Köroğlu anısına Bolu'da bir film çekilmesi olduğunu belirtti.

Haber; Sefa Günay

AİBÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama merkezi müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa ve Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz Bolu’daki ilk Uluslararası Köroğlu Festivali’nden bu yana sürdürülen bilimsel toplantılar kapsamında, 15 – 16 Eylül günlerinde yapılacak olan Bolu'dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının Dünü, Bugünü, Yarını Uluslararası Çalıştayı hakkından bilgiler verdi.

 

Yapılan bilgilendirme toplantısında açıklamalarda bulunan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörlüğü'ne atanan Prof. Dr. Mustafa Alişarlı yaptığı açıklamada; “Beşinci uluslar arası Köroğlu festivali kapsamında Bolu’dan Türk dünyasında Köroğlu çalışmalarını dünü bugünü yarını uluslar arası çalıştayını tanıtım için buradayız. Tabi adından anlaşıldığı gibi bir festival kısmı var birde bilimsel kısmı var. Festival kısmı tamamlandı. Üniversitemizde bilimsel etkinlikler kapsamında bu etkinliğe katkı veriyorlar. Bu zamana kadar yani 1997 yılından beri yürütülen bir program 20 yıl geçmişi var yapacağımız etkinliğinin. Çeşitli isimler adı altında bu daha önce düzenlenmiş. Çalıştay adı verilmiş. Sempozyum adı verilmiş. Ama hepsinin ana konusu Köroğlu isminin Bolu ile anılmasını sağlamak.  Tüm bu çalışmalarda hem sosyal olsun hem bilimsel açıdan destek vermeye Bolu şehrimize açığız. Üniversitemizin desteklerine baktığımızda da bunu görüyoruz. Bu yeni bir şeyde değil. Tabi bu etkinliğimize destek veren başta valiliğimiz var. Bolu Belediye Başkanlığımız var. Yine Bolu Bağışçılar vakfı var. Yine aynı zamanda Ege üniversitesinin katkısı var. Ben katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bolu ilimize Türk dünyasına bu çalışmanın hayırlı olmasını diliyorum” dedi.

 

“BİR HALK OZANI VE HALK KAHRAMANIDIR”

Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama merkezi müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa Bolu’dan Türk Dünyasına Köroğlu Çalışmalarının dünü, bugünü, yarını uluslar arası çalıştayı hakkında bilgiler verdi. Yasa verdiği bilgilerde, “Türk boyları arasında en geniş yayılma sahasına sahip destanlardan biri olan Köroğlu aynı zamanda tarihsel ve mitolojik yönleriyle tanınan bir halk ozanı ve halk kahramanıdır. Köroğlu Destanı Türkiye Türkleri, Azeriler, Kazaklar, Türkmenler, Özbekler, Uygurlar tarafından bilinmekte ve anlatılmakta, Türk dünyasının yanı sıra onlara komşu milletlerde; İran, Mısır, Kafkasya, Suriye ve Balkanlarda yaşatılmaktadır. Hatta öyle ki Türkçenin yanında Ermenice, Gürcüce, Kürtçe, Abazaca, Arapça, Tacikçe Afganca anlatıldığı kollar da bulunmaktadır. Bu anlatmalarda, Köroğlu’nun hayatı, kişiliği, ailesi, mücadeleleri gibi hususlarda zaman, yer, anlatıcı ve dinleyici unsurlarına bağlı olarak farklı bilgiler yer almaktadır. Türkiye söz konusu olduğunda, burada anlatılan kollarda Köroğlu’nun babasının gözlerini kör eden kişi olarak bilinen Bolu Beyi’nden dolayı Bolu ve civarı ön plana çıkmıştır. Prof. Dr. Faruk Sümer tarafından tespit edilen tarihi kayıtlar da Köroğlu’nun Anadolu’da Bolu ile birlikte anılmasını güçlendiren bir başka etken olmuştur” ifadelere yer verdi.

 

1’İ ULUSAL, 5’İ ULUSLARARASI 6 SEMPOZYUM YAPILACAK

Yasa, “Ülkemizde 19. Yüzyıl sonu, 20. Yüzyıl başlarında özellikle halka yönelik olarak başlayan yayınları 1931 yılından itibaren daha ciddi çalışmalar izlememiş, Köroğlu'nun farklı yönleri üzerinde duran değişik görüşlerin değerlendirildiği ilk seminer de 1982 yılında Bolu’da düzenlenmiştir. Köroğlu konusunu ele alan ilk uluslararası Sempozyum da yine şehrimizde, Üniversitemiz tarafından gerçekleştirilmiş, bugüne kadar 2013’ten itibaren Marka Şehir Bolu ve Köroğlu Festivalleri çerçevesinde Bolu Belediyesi ile iş birliği halinde olmak üzere sadece 1’i ulusal, 5’i uluslararası 6 sempozyum ve yapacağımız ile birlikte 2 uluslararası çalıştay tertip edilmiştir. Üniversitemiz ev sahipliğinde düzenlenen bu bilimsel toplantılar sonunda biri baskıda olan 6 bildiri, 2 bildiri özetleri kitabı çıkmış, sayıları yüzlerle ifade edilen bu bildiriler ile Köroğlu çalışmalarına katkı sağlanmıştır. Konu makale, kitap, yüksek lisans ve doktora tezlerinde de ele alınarak gerek metin yayını gerekse inceleme çalışmaları ile ülkemizde ciddi bir yayın birikimi oluşturulmuştur. Aynı şekilde Köroğlu’nun anlatıldığı, yaşadığı ve yaşatıldığı tüm coğrafyalarda Köroğlu’nu ele alan çalışmalar esas itibariyle iki ana versiyon üzerinden, özellikle son yıllarda artarak yapılmaya devam etmektedir” dedi.

 

ÇALIŞTAYDA 16 KONU BAŞLIĞI 12 OTURUMDA TARTIŞILACAK

Yasa, “Geçen yıl gerçekleştirilen VI. Uluslararası Köroğlu Sempozyumunun Değerlendirme Oturumu sonunda ortaya çıkan görüşler doğrultusunda, bu yıl Abant İzzet Baysal Üniversitesi ev sahipliğinde, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Bolu Halk Kültürünü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Ege Üniversitesi Türk Dünyası Araştırmaları Enstitüsü, Bolu Belediyesi ve Bolu Valiliği işbirliği ile 15-16 Eylül 2017 tarihleri arasında Bolu’da düzenlenecek uluslararası bir çalıştay ile Köroğlu çalışmalarının dünden bugüne bir değerlendirmesinin yapılması ve bundan sonra yapılacak Köroğlu çalışmaları için bir yol haritası oluşturulması planlanmıştır. Köroğlu geleneğinin yaşatıldığı tüm coğrafyaların temsil edileceği Çalıştayda, bu coğrafyalarda yapılan bilimsel çalışmaların en doğudan en batıya doğru hem Türkiye’den hem de söz konusu coğrafyalardan gelecek bilim insanları tarafından tahlili ve tenkidi bir bakış açısı ile değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Çalıştayda 16 konu başlığı 12 oturumda tartışılacak, Değerlendirme oturumundan sonra Çalıştay sonuç bildirgesi okunacaktır. Dileğimiz 11 ülkeden 41 bilim insanının katılacağı bu Çalıştayın Köroğlu çalışmaları için bir kaynak teşkil etmesi ve yol gösterici olmasıdır” dedi.

 

“KÖROĞLU’NUN ATI NORMAL BİR AT DEĞİL”

Bolu belediye başkanı Alaaddin Yılmaz Bolu Halk Kültürü Araştırma ve Uygulama merkezi müdürü Yrd. Doç. Dr. Azize Yasa’nın ardından açıklamalarda bulundu. Yılmaz yaptığı açıklamada;“Bu toplantı vesilesi ile ilk kez rektörümüzle bir araya geldik.  Bolumuza hoş geldiniz diyorum kendilerine. Başarılı olması için Bolu belediyesi olarak üzerimize düşen ne varsa yapmaya hazırız.  Köroğlu Azize hanımında ifade ettiği gibi Türkiye versiyonu var. Azerbaycan, Türkmenistan versiyonları var. Yani Çin setine kadar Köroğlu ortak kahraman. Bilim adamları bunun tarihi şahsiyet mi yoksa bir masal kahramanı mı olduğu üzerine çalışıyor.  Sadece Türkiye’deki bilim adamları değil. Türk dünyasındaki hatta bilmediğimiz bilim adamlarının çalışmaları var bu yönde. Bizimde Türk dünyasında yapılan çalışmaların tamamını yazılı olarak ne varsa tamamını toplayım bunları Köroğlu müzemizde muhafaza edeceğiz. Şu an Köroğlu müzemizin de inşaatı başladı. Allah nasip ederse bu yılsonu ile hava şartları müsaade ederse Köroğlu heykelini de oturtmuş oluruz. Köroğlu ile hem Türk dünyasında hem de batıda çok büyük çalışmalar olduğunu ifade edebilirim. Köroğlu’yu konuşurken atı dışarıda tutamıyorsunuz. Köroğlu ile atı sanki özleşmiş.  Köroğlu’nun atı normal bir at değil. Kanatlı bir at uçabilen bir at. Bu kadar bir coğrafyada at koşturduğuna göre özel bir at. Biz Bolu ile bütünleştiği için Bolu ile Türk dünyasının kucaklaşmamıza vesile olacak bir yapı ile bunu sürdürüyoruz. Üniversitemiz ise bunun bilimsel ayağını oluşturmakta. Bizden önce bu işe sahip çıktıkları için üniversitemize teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı.

 

“İSİMLERİNE BAKARSAK BURASI OSMANLININ LOJİSTİK MERKEZİ”

Bolu’nun Osmanlının lojistik merkezi olduğunu ifade eden Başkan Yılmaz; “Bir kitap tanıtımında da ifade etmiştim. Bolu da köy isimlerine baktığımızda isimleri çok farklı düşünce oluşturuyor bende. Köprücüler köyü köprü ile ilgilen bir ekip demek ki Sandallar köyü sandallarla ilgilenen bir yerdi demek ki. Okçular köyü demek ki ok üretim yeri. Böyle köy isimlerine bakarsak burası Osmanlının lojistik merkezi. Üniversitemizin tarih bölümünün bu konuları araştırmalarını istiyorum. Yani Bolu Osmanlı medeniyetinin lojistik merkezimidir. Ben o kanaatteyim. Osmanlı mutfağının teslim ettiği yerde Bolu. Bolu insanı o kadar güvenilir ki Osmanlı mutfağını Bolu’ya teslim etmiş. Bolu ile omsalı arasında lojistik merkez var. Bunları inşallah üniversitemiz. Bu çalışmaları yapacaktır diye düşünüyorum.  İnşallah bu çalışmalar ile bolu daha da markalaşarak önce Türkiye’nin sonra dünyanın gündemine gelecektir diye umuyorum”  dedi

 

“İNŞALLAH ULUSLARARASI ÇAPTA BİR FİLM HALİNE BUNU GETİRE BİLİRİZ”

 

Uluslararası çapta Köroğlu filimi yapılaması konusunda çalıştıklarını ifade eden Yılmaz;“Köroğlu filmlerinin yapılması konusunda çok yoğun çalışma yapmamız gerektiğine inanıyorum. Bu konuyu Cumhurbaşkanımıza ilettik. Kendisi bunun önemli olduğunu ve yapılmasını ifade etti.  Bundan önceki kültür bakanımızla da görüştüğümüzde oda yapılması gerektiğini ifade etti. İnşallah uluslararası çapta bir film haline bunu getirebiliriz. Bunun içinde üniversitemizin bilgisine ihtiyacımız olduğunu biliyorum. İnşallah bu arzu ve dileklerimiz görürüz” ifadelerine yer verdi. 

YORUMLAR  (Toplam 1 yorum)

  • Vatandaş  (14.09.2017 00:54:45)

    Alaattin başkana film de Bolu beyi rolü yakışır.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: