• resmi ilanlar

BOLU TARİHİ “TOZLU RAFLAR”DAN ÇIKTI

08/09/2017 11:00

Bolu Belediyesi'nin kültür yayınları arasına kattığı “Tozlu Raflar – Tarihin İzinde Bolu”, okuyucusunu Bolu topraklarında yaşanan ancak Osmanlı ve Türkiye tarihine de ışık tutan, keyifli bir yolculuğa çıkarıyor. Arşiv belgelerinin yanı sıra Türkiye tarihinde dönüm noktası oluşturan olaylara Bolu'da şahit olmuş kişilerin renkli anılarıyla zenginleşen kitap, gün yüzüne ilk defa çıkan fotoğraflarla da “Bolu'dan kimler gelmiş, kimler geçmiş” dedirtiyor. Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, “Tozlu Raflar”ı, sadece şehrini derinlemesine tanımak isteyen Bolulular değil, tarihini bilmek isteyen her vatandaşımız okumalı. Biz yayınladığımız eserlerle, kültür ve sanat alanında yaptığımız çalışmalarla “Tabiatın Kalbi Bolu”yu kültür ve sanatın da kalbi yapmak istiyoruz” dedi.

Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın göreve başladığı 2004 yılından bu yana düzenli olarak çıkan ve Türkiye çapında büyük beğeni toplayan “Kültür Yayınları” kapsamında, okuyucuya ulaşan 54’üncü eser, “Tozlu Raflar –Tarihin İzinde Bolu” kitabı oldu. Kitabın tanıtımı, Bolu Belediyesi Meclis Toplantı salonunda, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz’ın ev sahipliğinde gerçekleşti. Toplantıya, Belediye Başkan Yardımcısı Emine Davarcıoğlu, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü Güler Mert, Bolu Araştırmaları Merkezi (BAM) sorumlusu İsmail Şentürk, kitabın genel yayın yönetmeni Selma Akçakavak, AİBÜ Öğretim Görevlisi Dr. Hamdi Birgören,  Bolu eski Belediye Başkanı Yüksel Ceylan, Boluspor eski Kulüp Başkanı ve eski Belediye Meclis Üyesi Yener Bandakçıoğlu ile tarihe farklı bir perspektiften bakmamızı sağlayan anılarıyla kitaba katkıda bulunan Bolulular olmak üzere kalabalık bir davetli topluluğu katıldı.

 

 

13’üncü Yüzyıldan Günümüze Tarih Yolculuğu

Tozlu Raflar- Tarihin İzinde Bolu kitabı, okuyucusunu, 13’üncü yüzyıl Osmanlı’sından günümüz Türkiyesi’ne uzanan, daha önce duyulmamış anekdotlarla; sepya rengine bürünse de anlattığı dönemin tüm renklerini yansıtan fotoğraflarla ve güvenilir kaynaklara dayanan bilgileriyle, derin, dolu dolu ve son derece keyifli bir tarih yolculuğuna çıkarıyor. Gazeteci ve yazar Selma Akçakavak’ın genel yayın yönetmenliğini yaptığı kitap, uzun süren bir araştırmanın sonucunda, doğma büyüme Bolulu veya gönlü Bolulu çok değerli 35 yazar/araştırmacı tarafından oluşturuldu. Ayrıca, Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz ve Bolu’nun eski Belediye Başkanlarından Necdet Gören ve Yüksel Ceylan da yazıları ve röportajlarıyla esere katkıda bulundu. Kitaba, yazıları ve derlemeleriyle katkıda bulunan yazarlar ise şöyle: Hamdi Birgören, Siyami Palazoğlu, Zeki Gürel, Adem Kara, Murat Turan, Selahattin İkiz, Kemal Ersan, Umut Dura, Sibel Akan, Nurhan Yılmaz, Muharrem Demirel, Fatma Marmara, Azize Aktaş Yasa, Hüseyin Sarı, Hamza Canbaş, Nuray Özdemir, Mehmet Süme, Mehmet Tunçer, Selda Öztürk, Enver Konukçu, Levent Kayapınar, Şükrü Gülez, İsmail Hakkı Akyoloğlu, merhum Mehmet Şerabatır, Hüsnü Dinçev, Kemal Akşemsettinoğlu, Sipkat Arabacıoğlu, Şerafettin Şenyüz, Haluk Işın, Ayşe Tüzmen, Süheyla Tüzmen, Yener Bandakçıoğlu, Ahmet Mızrak, Yurdaer Kalaycı ve merhum Cahit Dinçtürk. 

 

 “Geleceğimize Yatırım Yaparken, Geçmişimizi de Koruyoruz”

Bolu Belediye Başkanı Yılmaz, “Tozlu Raflar” kitabının, 13 yılı bulan görevi süresince yayınladıkları 54’üncü eser olduğunu, önümüzdeki günlerde tanıtımını yapacakları 6 yeni kitapla bu sayının 61’i bulacağını belirterek, “Belediyemizin hizmetleri arasında en gurur duyduğum ve devamına önem verdiğim projeler arasında kültür yayınlarımız geliyor. Türkiyemizin yarınları evlatlarımızın geleceğinin için onları doğru bilgilerle ve kültür hayatının zenginliğiyle beslemeliyiz. Atalarımızın dediği gibi, ‘Dünü olmayanın, yarını da olmaz!” Bu nedenle, geleceğimize yatırım yaparken, geçmişimizin değerlerini de saygıyla koruyan bir Belediye olarak, Tozlu Raflar -  Tarihin İzinde Bolu kitabını, vatandaşlarımızla paylaşmaktan kıvanç duyuyorum” diye konuştu.

 

“Bolu’nun Zenginliklerine Sahip Çıkıyoruz”

Belediyeciliğin sadece proje üretmekten, alt yapı, üst yapı yapmaktan ibaret olmadığını, gönül imarının, kültüre, sanata ve bilime katkı yapmanın da önemli olduğunu kaydeden Yılmaz, Bolu Belediyesi’nin bu bölümde de örnek çalışmalara imza attığını söyledi. Yılmaz, “Bolu’daki her değer bizim hazinemiz. O yüzden “İz Bırakan Bolulular”, Bolulu olmayan ama şehrimize değer katan “Bolu’da İz Bırakanlar” gibi serilerle o çok değerli insanlarımızı geleceğe taşıyoruz. Köroğlu’muza sahip çıkıyoruz. Nevruzumuza sahip çıkıyoruz. Tabiatımıza sahip çıkıyoruz. Turizm potansiyelimizi güçlendiriyoruz. Bir dünya şehri olmak istiyoruz ve yol haritamız da belli. Zenginliklerimize sahip çıkarak, onları koruyarak bu hedefimize ulaşabiliriz. Bizim Bolu’da yaptığımız her güzel çalışma, ülkemizin güzel geleceğine de katkı demek. Türkiye'nin her alanda yeni değerler yetiştirmesi ancak var olan değerlerine sahip çıkmasıyla mümkün. “Ehli hünerin kadrini bilmek” de hünerdir. Sanatla, bilimle, kültürle açılan pencereler geçmişten geleceğe bir bağ kurar. Bize düşen bu ortak mirasa en büyük katkıyı yapmaktır. Ecdadımız bunu yapmış. Biz de çocuklarımızın geleceği için yapmalıyız” ifadelerini kullandı.

 

“Bolu’yu Anlatırken Aslında Türkiye’yi de Anlatıyor”

“Bir kenti bir kitapla anlatmak için çok büyük bir sorumluluğu sırtlanmak gerekir. Emeği geçen tüm yazarlarımıza şükranlarımı sunuyorum” diyen Yılmaz, şöyle devam etti: “Tozlu Raflar kitabı, aslında Bolu’yu ve Türkiye tarihini, tozlu raflardan kurtaran bir kitap. Son derece akıcı ve keyifle okunan 300 sayfalık bu eseri daha elinize aldığınız ilk anlarda anlıyorsunuz ki, Bolu’nun tarihinden kesitlerin sunulduğu bu kitap, Türkiye’nin önemli mihenk taşlarına da işaret ediyor. Evet, kitapta anlatılan ve tarihe damgasını vuran olaylar ya Bolu’da başlıyor ya Bolu’da yaşanıyor ya da Bolu’da sonuçlanıyor… Ancak okur, her satırında o dönemin vatan topraklarındaki siyasi, ekonomik ve sosyal iklimi soluyor. Tozlu Raflar kitabı, bize geçmişimizle bugünümüz arasında hem köprü kurma hem de kıyas yapma imkanı sunuyor. Bu tür eserlerin, tarihimizi, geleceğimize ışık tutan bir ayna olarak kullanıp, geleceğimiz için en doğru yol haritasını çizebilmemize imkan sağladığına inanıyorum. Tozlu Raflar’ın, bu tür kültürel eserlerin arasında, bir başucu kitabı olacağına inanıyorum.”

 

Sülüman Çavuş’tan Gamli Firaki’ye

“Tozlu Raflar – Tarihin İzinde Bolu” kitabında bir solukta okunacak çok renkli ve ilginç hikayeler yer alıyor. Kitap, 1908 yılında, Bolu’dan askerlik yapmak için ayrılan ve o dönemin savaş ortamında tam 17 yıl askerlik yapan Sülüman Çavuş ile Filistin’den Mısır’a, cephelerden esir kamplarına kadar geniş bir coğrafyada dolaştırıyor okuyucusunu. Hikayeyi anlatan ise Sülüman Çavuşun oğlu Mehmet Özdemir.  1924 doğumlu Ahmet Mızrak, dün gibi hatırladığı Bolu’daki Eşkiyalık dönemini ve seferberlik yıllarını, kendi anılarıyla harmanlayarak paylaşıyor. İstiklal Marşı’nın seçilmesi için yapılan yarışmaya katılan Bolulu şair Firaki’nin “Nur-ı İslamiyttirMedeniyeti Parlatan” dizesiyle başlayan şiiri okunurken, o dönemin milli heyecanı da solunabiliyor.

 

Bolu’nun yakın geçmişinde, renkli kişiliği, hazırcevaplığı ile izler bırakan, “Harika Çocuk” addedilerek ayrıldığı Bolu’yu, 1906 yılında, Harp Okulu’ndan ikincilikle mezun olarak gururlandıran, 1. Dünya Savaşı’ndan yaralandıktan sonra döndüğü Bolu’da ise bugün hala “Gamlı Firaki” olarak anılan Ahmet Refik Üstüok’un ilginç hayat hikayesi de kitapta.

 

Gesi Bağlarına Konu Olan Öykü Bolu’da Yaşanmış

Meşhur Gesi Bağları Türküsü, bugün bir başka şehrin kültürel mirasları arasında sanılsa da, türküye konu olan acı öykünün Bolu’da yaşandığını da ortaya çıkarıyor “Tozlu Raflar” adlı kitap.  Evliya Çelebi’den, 17. Yüzyıl,  İbn-i Batuta’dan 14. Yüzyıldaki Bolu’yu hayal ettirecek notların yanı sıra, Bolu’da çıkan ilk gazeteler, Bolu’nun çeşmelerindeki kitabeler, 1921’den bu yana Bolu valileri, Atatürk’ün Bolu ziyareti, İhtilal yılları, Neyzen Tevfik,  Bolu’nun ilk sineması ve tiyatrosu, köçekler, Oğuzlardan bu yana Bolu müziği, depremler, Bolu gazozları ve Köroğlu, “Tozlu Raflar-Hatıraların İzinde Bolu” kitabında bulunabilecek renkli konulardan bazıları… Abant İzzet Baysal Üniversitesi (AİBÜ) Öğretim Görevlisi Dr. Hamdi Birgören de Bolu Belediyesi’ne kültür yayınlarına verdiği destekten dolayı teşekkür ederek, kitabın daha sonra hazırlanma aşaması hakkında bilgiler verdi. Kitabın Genel Yayın Yönetmeni gazeteci ve yazar Selma Akçakavak ise, zorlu araştırma süreçlerini anlatırken, “İnsanoğlu köklerini beyninde taşır. Gecemizi gündüzümüze katarak yaptığımız çalışmalarda ve çıktığımız bu yolda, ‘Tozlu Raflar’ arasında atlanamayacak pek çok bilgiye ve kişiye ulaştık. Birçok hikayeyi ve anlatımı toparlarken, kişilerin anlattıklarına orijinalini bozmadan yer verdik. Bu eserlerdeki röportajlar, kişilerin kendi anılarıdır” dedi.

 

Kitaptan Başlıklar…

 

Resmi arşivlerin tozlu raflarından, aile yadigarı fotoğraf albümlerine, dönemin son tanıklarının hatıralarından, yeni neslin dedelerinden duyduğu anılara kadar birçok değerli bilgiyi barındıran eserde yer alan bazı başlıklar şöyle: Bolu Aynasından Tarihi ve Kültürel Birikimimiz Üzerine; Tarihte Bolu; Tozlu Raflar’a Başlarken; Yaşadığımız Şehri Tanıyor muyuz?; Unutulmuş Bir Değer: Halı Hisarı Kalesi; Burc-ı Evliyadır Bolu; Bolu’nun Manevi Sahipleri; Hatıraları Yazan Surbanlardır; Bolu’nun Vekilleri; Hükümet Konağı; Bolu’nun Valileri; Geçmiş Geleceğin Aynasıdır; Bolu Belediye Dairesi; Kimler Geldi, Kimler Geçti; Bolu’nun Manevi Önderleri; Atatürk’ün Bolu Gezisi ve Kadın Hakları; Milli Mücadele Döneminde; Osmanlı Devleti’nde Nüfus Sayımları ve Bolu Nüfus Defterleri; İsyan Günlerinde Bolu, Köroğlu; İmaret’ten İnkılap’a Boluda bir İlköğretim Okulu; Boludan Yetişenler, Bolu’da Çeşme Kitabeleri; Bizim Ermenilerimiz, Bolu İli Sosyal ve Kültürel Yapısına İlişkin Ön Bilgiler; Bolu’da Edebiyat; Bolu Şair ve Yazarları; Bolu’da Basın; Ahmet Refik Üstüok Gamlı Firaki; Bolu’da İlk Sinema; İstiklal Marşı Yarışmasına Katılan Bolulu Şair Firaki ve Yazdığı Şiirler; Donatım Parazı Dükkanından Doktor Şemsi, Gesi Bağları Türküsü; Sülüman Çavuş; Mezarlıklarımız; Refik Firaki Bey Kimdir?; Gazi Dolması; Bolu’da Kamaralar, Atatürk’ün Bolu’ya Gelişi; Ahmet Süreyya Efendi; Bolu Panayırı; Bolu’da İlk Radyo İstasyonu; Deli Kadir ve Neyzen Tevfik; Bolu Yöresinde Eşkiyalık; Hafız İsmail ile Hafız Düriye, Bolu’da Kızılay Teşkilatı; Bolu ile İlgili Kafamızdaki Sorular; 110’un Emeklileri; Bolu’nun Gazozları, Salih Zeki Kutucuoğlu; Bolu’da Köçekler, Başkanlığa Uzanan Öykü; Deprem ve Belediye Başkanlığı, Milli Mücadele Yılları; Oğuzlardan Osmanlı’ya Bolu Müziği; Abant Bayramları, Panayırlar, Panayırlarda Kurulan Sayvanlar, Yılların Arasından, Bolu’da Musiki Hayatının Varlığı, 1960’lar ve İhtilal Yılları, Bolu’da İlk Yayın; Hatırda Kalanlar, Oğlunun dilinden Muzaffer Işın, İlk Yenilikler, Bir Ömür Bolu; Kırım’dan Bolu’ya; Bolu’da Ayıngacılık, ilk Tiyatro ve İlk Talebe Derneği; Bütün Kazanımlarım Bolu’da Oldu; Bolu Kaplıcaları; Belediyecilik Bolu’daki Müşterek Fikirlerin Ürünüdür; Projeler; Bolu Tarihine Can Katan Vesikalar: Eski Bolu Fotoğrafları.

YORUMLAR  (Toplam 2 yorum)

  • Barbaros Daruga  (13.05.2020 15:37:41)

    Bu kitaba nasıl erişebiliriz. Fiyatı nedir? Bilgi rica ediyorum. Saygılarımla

  • ibrahim yaman  (09.09.2017 17:39:18)

    Bu kitabı ve önceki yayınları nasıl temin edebiliriz.

  • Yorum yazın!
     1250 karakter yazabilirsiniz

    Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: