• resmi ilanlar

İşte Bolu'nun uyuşturucu dosyası!

04/08/2017 16:13

Bolu Valiliği koordinesinde İl Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından organize edilen “Uyuşturucu ile Mücadele Çalıştayı” düzenlendi. Düzenlenen çalıştay ile uyuşturucu ile mücadelede Bolu'nun stratejik planı oluşturulacak. Çalıştayda ayrıca NARKOTİM polisleri ve jandarma tarafından yaklaşık 14 kg eroin, 2,21 gr taş kokain, 46 kilogram civarında toz esrar, 45 gram kubar esrar, 5,8 gram plaka esrar, 482 gr reçine esrar, 86 gr bonzai, 308 gr metamfetamin, 5 adet uyuşturucu hap, 1.876 kök hint keneviri bitkisi ele geçirildiği belirtildi.

Gazelle Otel’de düzenlenen çalıştaya Bolu Valisi Aydın Baruş, Vali Yardımcısı Mustafa Özsoy, Bolu Belediye Başkan Yardımcısı Zerrin Biçen, İl Emniyet Müdürü İbrahim Özel, İl Jandarma Komutanı Jandarma Kd. Albay Nadir Çelik, İl Sağlık Müdürü Dr. Seracettin Çom, İl Sağlık Müdürlüğü çalışanları, sivil toplum temsilcileri ve davetliler katıldı.

 

Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan çalıştayda ilk olarak söz alan Abant İzzet Baysal Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilimdalı Başkanı Doç. Dr. Hamit Boztaş uyuşturucu kullanımında Bolu verilerini paylaşarak, uyuşturucu bağımlısı hasta başvurusunun 2015’de 223, yatan hasta sayısının ise 50 olduğunu belirtti. Bu sayının 2016’da daha fazla olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Boztaş, ayakta tedavinin 511 iken, 2016 yılında yatan uyuşturucu bağımlısı hasta sayısının da bunun 2 katı olduğunu söyledi.

Uyuşturucu ile mücadelede şimdiye kadar yapılan çalışmalar ve düzenlenen çalıştay hakkında bilgiler veren İl Sağlık Müdürü Seracettin Çom, “Düzenlenen bu çalıştayda uyuşturucu ile mücadelede kullanılması gereken metodlar ve izleyeceğimiz yol haritası katılımcılar tarafından belirlenecek. Bolu’da uyuşturucu kullanım oranı büyük şehirlere ve diğer illere göre düşük. Bir kişiyi, bir genci bile kurtarırsak bu bizim için mutluluk verici olacaktır” dedi.

“UYUŞTURUCU, TOPLUMLARIN GELECEĞİNİ TEHDİT ETMEKTE, GENÇ NESİLLERİMİZİ ZEHİRLEMEKTE, AİLELERDE YIKIMLARA NEDEN OLMAKTA”

Bolu Valisi Aydın Baruş ise yaptığı konuşmasında, “Ülkemiz ve toplumumuz için çok büyük bir tehlike oluşturan uyuşturucu konusunda Bolu ilinde neler yapmamız gerektiği ve bu uyuşturucu ile mücadelede hangi yöntemleri kullanmamız gerektiği ve çocuklarımızı, gençlerimizi bu beladan uzak tutmanın yol ve yöntemlerinin tartışılacağı bu çalıştayın başarılı geçmesini diliyorum.  Toplumlar ve bireyler için ciddi problemleri beraberinde getiren uyuşturucu, insanlığa karşı tehdit oluşturan en önemli suçlardan birisidir. Uyuşturucu suçu, din, ırk, cinsiyet ve yaş farkı gözetmeksizin toplumun her kesimini etkilemesi bakımından diğer suç türlerinden farklıdır. Üretim, kaçakçılık ve tüketim safhaları ile karşımıza çıkan bu suç, herhangi bir sınıra tabi kalmaksızın şiddetle de bütünleşerek toplumsal huzurumuzu olumsuz etkilemekte, diğer taraftan önemli bir ekonomik girdi sağlaması nedeniyle terör örgütleri için de önemli bir finans kaynağı oluşturmaktadır. Uyuşturucu madde kullanımı, bugün toplumların ve bireylerin sağlığını ve güvenliğini tehdit eden bireysel, sosyal ve ekonomik boyutları olan çok önemli bir sorundur. Uyuşturucu kullanımı, bireylerin ve toplumların geleceğini tehdit etmekte, genç nesillerimizi zehirlemekte, ailelerde yıkımlara neden olmakta, tedavisi ve rehabilitasyonu uzun ve zahmetli bir süreç olması münasebetiyle de ülkemize ve milletimize çok önemli yükler getirmektedir” dedi.

“TOPLUMUN HER KESİMİYLE EL ELE VEREREK UYUŞTURUCUYLA MÜCADELE ETMELİYİZ”

Uyuşturucuyla mücadele etmenin bu ülkenin fertleri olarak bütün vatandaşlarımızın görevi olduğunun altını çizen Vali Baruş, “Uyuşturucu tehdidinin büyüklüğünü çok iyi anlamak, ona göre tedbirler geliştirmek, toplumun her kesimiyle el ele vererek uyuşturucuyla mücadele etmek bu ülkenin fertleri olarak bütün vatandaşlarımızın görevidir. İçişleri Bakanımız Sayın Süleyman Soylu’nun şu sözleri bu anlamda çok önemlidir: "Dağdaki eli silahlı terörist bizim için neyse okul önünde uyuşturucu hap satan torbacı da bizim için aynıdır, muamele de aynıdır. Bu muameleyi yapmak da bizim hem vatandaşlık görevimizdir, hem de devletin bize yüklediği bir görevdir. Uyuşturucu ile mücadelede hem kamu görevlileri olarak hem de toplumun tüm fertleri olarak bu bilinçle hareket edersek ancak başarıya ulaşabiliriz. Gerekli tedbirler alınmadığı takdirde, hızlı bir şekilde yayılarak bireylerin ve toplumun geleceğini tehdit eden bu problemle mücadelenin, devletin tüm kurumları ve sivil toplum kuruluşları olarak işbirliği ve koordinasyon içerisinde sürdürülmesi zorunluluk arz etmektedir. Toplumun huzur ve güvenliğini derinden sarsan, özellikle gençler arasında yayılma eğilimi gösteren uyuşturucu madde kullanımının önlenebilmesi için konu ile ilgili tüm kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapılarak gerekli tedbirlerin alınması, özellikle gençlerin ve bütün vatandaşlarımızın farkındalıklarının artırılması, bu konuda eğitim ve önleme faaliyetlerine öncelik verilmesi önem taşımaktadır” ifadelerine yer verdi.

TOPLUMUN BİRER FERDİ OLARAK UYUŞTURUCU İLE MÜCADELE VAZİFEMİZDİR

Bolu’da da uyuşturucu ile etkin bir şekilde mücadele edildiğini belirten Vali Baruş, “İlimizde de uyuşturucu ile çok boyutlu olarak mücadele edilmesi amacıyla 2016-2018 yıllarını kapsayacak şekilde "Uyuşturucu İle Mücadele Eylem Planı” yürürlüktedir. Tabi ki bu eylem planının sağlıklı ve etkin olarak yürütülebilmesi için önümüze somut hedefler koymamız, bu hedeflere ulaşmada sağlıklı stratejiler geliştirmemiz ve bu usul ve yöntemleri kullanarak da neticeye olumlu olarak varmamız gerekmektedir. Hedefi olmayan planlamalar hiçbir zaman işe yaramaz. Sizlerden ricam bu çalıştayda önümüze gerçekleştirilebilir somut hedefler koyalım ve 3 yıl sonunda bu eylem planı çerçevesinde yaptıklarımızın hesabını çok iyi verebilelim.  Uyuşturucu ile mücadele sadece devletin görevlileri olarak üzerimize yüklenen bir vazife değil aynı zamanda da çocuklarımızın, gençlerimizin geleceğini kurtarmak adına da hepimizin bu toplumun birer ferdi olarak sergilemesi gereken bir mücadeledir. Bunu da hiçbir zaman unutmayalım. Çünkü her birimizin çocuğu, yakınlarımızın, komşularımızın çocukları bu belanın ağına bir gün düşme ihtimaline sahip ve her an bu tehdit altında. Uyuşturucu ile Eylem Planı uygulamalarının değerlendirilmesi, etkinliğinin artırılması ve sonuçlarının düzenli olarak takibini sağlamak üzere İl Halk Sağlığı Müdürlüğü koordinasyonunda yürütülecek olan bu çalıştayı çok önemli buluyorum” dedi.

NARKOTİM ÇALIŞMALARI OLUMLU NETİCELER VERDİ

Vali Baruş yaptığı konuşmasına şöyle devam etti; “Bu çalıştay kapsamında yürütülecek çalışmaların temel amacı ilimizde uyuşturucu maddelere erişimin engellenmesi, bu maddelerin arz ve talebinin ortadan kaldırılması, bağımlılara tedavi ve rehabilitasyon hizmetlerinin kaliteli bir şekilde sunulması ve bağımlıların topluma yeniden kazandırılmasıdır. Uyuşturucu ile mücadele, devletimizin tüm kurumlarının el birliği ile yürütmesi gereken bir mücadeledir. Özellikle gençlerin ve çocukların uyuşturucu maddeyle tanışmasının önüne geçebilmek için bu maddelerin sokaklarda ulaşılabilir olmasının engellenmesi için yapılacak çalışmalar çok önemlidir. Bu amaçla devletimizin kurumları tarafından önemli çalışmaları da yürütülmektedir. Başta gençlerimiz olmak üzere vatandaşlarımızı uyuşturucudan korumak amacıyla uyuşturucunun sokakta bulunabilirliğini ve satışını engellemeye yönelik çalışmalar kapsamında İçişleri Bakanlığı Emniyet Genel Müdürlüğü’nce "NARKOTİM Projesi” hazırlanarak uygulamaya konulmuştur. Proje kapsamında, uyuşturucunun sokak düzeyinde ulaşılabilirliğini önlemek üzere polisiye tedbirlere ilave olarak, narkotik polisinin sokaktaki etkinliği artırarak uyuşturucu sorununu lokal düzeyde çözmek için çözüm metotları üretmek ve toplumun her katmanıyla iş birliği içerisinde sosyal bilinçlendirme faaliyetlerini yürütmek te hedeflenmektedir. İlimizde de bu proje kapsamında NARKOTİM’ler oluşturulmuş olup bu timlerin çalışmaları olumlu neticeler vermiştir. 2017 yılında İl Emniyet Müdürlüğü NARKOTİM polisleri ve jandarma ekiplerince yürütülen çalışmalar neticesinde, uyuşturucu madde üretimi, satımı ve kullanımı ile ilgili olarak; 223 şüpheli şahıs hakkında işlem yapılmış, bu çalışmalar neticesinde; yaklaşık 14 kg eroin, 2,21 gr taş kokain, 46 kilogram civarında toz esrar, 45 gram kubar esrar, 5,8 gram plaka esrar, 482 gr reçine esrar, 86 gr sentetik kannobinoid (bonzai), 308 gr metamfetamin, 5 adet uyuşturucu hap, 1.876 kök hint keneviri bitkisi ele geçirilmiştir.

ÇALIŞTAYIN BAŞARILI GEÇMESİNİ DİLİYORUM

“Bu mücadele ve yürütülen çalışmalar tabi ki uyuşturucu tehdidine karşı geliştirebileceğimiz mücadelenin önemli safhalarından birisidir. Ancak kullanıcıların ayağına kadar getirilmiş bu uyuşturucu maddeleri yakalamak meseleyi çözmemektedir. Çünkü denetimden ve gözümüzden kaçan ve gizli olarak yürütülen bu faaliyetler çerçevesinde halen gençlerimizi zehirleme potansiyeli bulunan önemli miktarda uyuşturucu gençlerimizi tehdit etmektedir. Son zamanlarda, özellikle bonzai ve benzeri sentetik uyuşturucu maddelerin kullanımıyla ilgili olarak kamuoyuna ve haberlere yansıyan olumsuz gelişmeler, özellikle bu konu üzerinde ne kadar hassasiyetle durmamız gerektiğini bizlere bir defa daha hatırlatmıştır. Bu çalıştay kapsamında belirlenen hedefler çerçevesinde gençlerimizi, çocuklarımızı, dolayısıyla toplumumuzun geleceğini tehlikeye atan bu problemle mücadelede anlayış birliği oluşturulması son derece önemlidir. Bu çalıştayın uyuşturucu ile topyekûn ve anlayış birliği içerisinde mücadelede bizlere önemli hedefler ve stratejiler kazandıracağına inanıyorum. Çalıştaya katılan kamu kurumları temsilcilerimize ve sivil toplum kuruluşlarına çalışmalarında başarılar diliyorum. Bu toplantıya iştirak ederek bu mücadelede görev alan arkadaşlarımıza tek tek teşekkürlerimi sunuyorum. Çalışmanın başarılı geçmesini diliyorum” ifadelerine yer verdi.

Düzenlenen çalıştayda katılımcılar tarafından Bolu’ya ait 2016-2018 yılları arası Uyuşturucu ile Mücadele Eylem Planının yıllık değerlendirilmesi, geliştirilmesi ortak bir ekip görüşü oluşturularak uygulanabilirliğin artırılması ve düzenli takip sağlanması, her kurumun kendi görevi hakkında bilgilendirilmesi, İlin Stratejik planının oluşturulması ve Uyuşturucuyla mücadelede Kurum ve kuruluşların Algoritmasının hazırlanması görüşülerek çalıştaydan çıkan rapor sonucunda İlimizde uyuşturucuyla mücadelede daha etkin ve uygulanabilir önlemler alınması sağlanacaktır.

 

 

İlk yorum yapan siz olun!
 1250 karakter yazabilirsiniz

Tabaklar Mah. Cumhuriyet Cad. İnci İş Merkezi No: 32 / 32 Bolu   Tel:   Faks: